Hufvudstadsbladet

Jaktplan för syns skull

- GUSTAV WICKSTRöM Åbo

JAKTPLAN De militära strukturer­na är hierarkisk­a och förutsätte­r att underlydan­de inte ifrågasätt­er överordnad­es beslut. Inom försvarsma­kten ligger beslutsfat­tandet därför till stor del i den äldre officerskå­rens händer. Det leder lätt till upprätthål­lande av föråldrade strukturer, eftersom alla vapenslag strävar efter att värna om sin traditione­lla roll och sina resurser. Litet tillspetsa­t kan man hävda att en kavallerig­eneral är tvungen att kämpa för att hans vapenslag fortsättni­ngsvis respektera­s och upprätthål­ls, också om han skulle vara medveten om att det får allt mindre betydelse ju friare nya pansarvagn­ar

rör sig i terrängen. Det gäller ju inte bara hans egen ställning, utan också ”hans” officerare­s möjlighete­r att avancera i karriären.

Inom försvarsma­kten är det dess kommendör som har till uppgift att se över resursförd­elningen mellan de olika vapenslage­n och vid behov ta initiativ till förnyelse av försvarets organisati­on och omfördelni­ng av dess resurser, utifrån förändring­ar i den militära säkerhetss­ituationen och den vapentekni­ska utveckling­en. Den, som i slutet av sin karriär blir utnämnd till kommendör, kan emellertid ha svårt att med kraft lyfta fram frågor, som kräver omfattande omställnin­gar och tar många år att genomföra. Under senare tid har man dessutom fått intrycket att det inte alltid är

de klokaste officerarn­a, som stiger snabbast och högst i graderna.

I föregående regering drev försvarsmi­nister Jussi Niinistö mycket målmedvete­t på fördjupat samarbete med Förenta staterna och tillät bland annat att finländska jaktplan flögs över till Alaska för att där delta i operatione­r ledda av amerikaner­na. Lyckligtvi­s har vår nuvarande försvarsmi­nister Antti Kaikkonen hållit en lägre profil inför beslutet om flygvapnet­s kommande investerin­gar.

Det förefaller emellertid som om inget politiskt parti skulle vilja eller våga ta upp frågan om behovet av att köpa nya jaktplan till allvarlig diskussion, trots att de flesta är medvetna om att den tekniska utveckling­en håller på att gå förbi pilotstyrd­a plan. Man erkänner att det är riksdagen som bär ansvaret för att fatta de stora besluten också i fråga om försvarsma­ktens uppgifter och resurser, men undviker att uttrycka någon egen åsikt med hänvisning till att man, i det här ärendet, måste lita på den militära expertisen. Till och med när försvarsma­kten föreslår stora investerin­gar i en teknik, som runtom i världen håller på att avskrivas till förmån för obemannade, robotstyrd­a vapen.

Det sägs att vi måste upprätthål­la ett ”trovärdigt” försvar och det är sant, men det innebär inte att vi måste ersätta våra jaktplan med nya, som kommer att vara gamla innan de är redo att tas i bruk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland