Hufvudstadsbladet

Irritation på Åland över enspråkig logo

Damligan i fotboll bytte namn till Nationella ligan inför den här säsongen. På Åland har avsaknaden av en svensksprå­kig logo väckt missnöje. Ligaklubbe­n Åland United tänker inte acceptera en enspråkigt finsk logo.

- FILIP SAXéN filip.saxen@ksfmedia.fi

I vintras meddelade Bollförbun­det att fotbollsli­gan för damer byter namn från Damligan till Nationella ligan.

Det är ett steg i Bollförbun­dets arbete för en mer jämställd och inkluderan­de idrott och förnyelsen har tagits emot positivt.

Om knappt två veckor spelas de första matcherna i Nationella ligan men på Åland pyr det ett missnöje om den nya ligans logo som tillsvidar­e bara finns på finska.

”Innan ligan bytte namn hade vi en svensksprå­kig logo att lägga ut och skylta med. Vi är inte nöjda med hur det nu har blivit. Vi tycker inte att detta är okej och vi kommer att fortsätta kämpa för att en svensksprå­kig version av ligalogon ska komma till så snart det är möjligt”, säger Åland Uniteds ordförande Conny Eklund i ett pressmedde­lande.

I pressmedde­landet kallar det åländska ligalaget beslutet att ha en enspråkigt finsk logo med namnet

Kansalline­n liiga för störande och anmärkning­svärt.

”Medlemmarn­a i ligaföreni­ngen där varje klubb har representa­tion fick veta den nya ligans namn en dag före den skulle lanseras. Jag deltog inte själv i mötet, men fick via vår andra representa­nt veta att ligan endast skulle heta Kansalline­n Liiga. Både jag och min kollega försökte framhålla att vi behöver ett svenskt namn för ligan för att den ska kunna accepteras på Åland och i andra svenskbygd­er”, berättar Åland Uniteds sportchef Mikael Virta om hur processen kring namnbytet gick till.

Klubben har riktat en skrivelse till Bollförbun­dets generalsek­reterare Marco Casagrande i ärendet. Åland United skriver i sitt pressmedde­lande att Bollförbun­det svarat på skrivelsen och att förbundet har förståelse för det åländska missnöjet men att man samtidigt ”hoppas att glädjen över damfotboll­ens utveckling ska vara större än den besvikelse ligalogons enspråkigh­et föranlett”.

Det är ett svar som Åland Uniteds styrelse inte nöjer sig med.

”I inget skede har vi i Åland Uniteds styrelse tillfrågat­s eller fått säga vår åsikt om detta. Det är en oerhört viktig principsak och jag säger å det skarpaste att vi inte har godkänt en helt finskspråk­ig logo till den fotbollsli­ga vi spelar i”, säger klubbens ordförande Eklund i pressmedde­landet.

Nationella ligan kör i gång den 13 juni. Åland United inleder säsongen med hemmamatch mot TiPS från Vanda.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■
Åland United-spelarna efter cupfinalen i fjol då laget förlorade mot HJK.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ■ Åland United-spelarna efter cupfinalen i fjol då laget förlorade mot HJK.
 ?? FOTO: BOLLFöRBUN­DET ?? Så här ser Nationella ligans logo ut.
FOTO: BOLLFöRBUN­DET Så här ser Nationella ligans logo ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland