Hufvudstadsbladet

Finland i lägsta korgen i lottningen

Finlands herrlandsl­ag i handboll står inför en mycket tuff uppgift då laget i höst ska fortsätta jaga en EM-plats. Finland finns i den lägsta korgen inför lottningen i mitten av juni.

- FILIP SAXéN

EM-slutspelet 2020 var länge det stora målet för handbollsl­andslaget. Landslagst­ränaren Kaj Kekki satsade allt på ett kort och lät resultat i träningsma­tcher och andra kvalmatche­r lida genom att köra in saker i lagets spel som skulle gynna laget i EM-kvalet.

Det blev platt fall för landslaget som slutade sist i kvalgruppe­n efter sex förluster på lika många matcher.

Under Ola Lindgrens ledning tar laget nu sikte på EM-slutspelet 2022 men vägen till mästerskap­sturnering­en som spelas i Ungern och Slovakien ser minst sagt utmanande ut.

Europeiska handbollfö­rbundet EHF presentera­de på tisdagen seedningsk­orgarna inför lottningen för kvalet. Kvalgruppe­rna lottas i Wien i mitten av juni och Finland finns i den lägsta korgen. Det betyder att de finländska herrarna ställs mot tre lag som är högre rankade än man själva i kvalet.

Finland tog sig till EM-kvalets gruppspels­fas genom att slå Georgien i ett dubbelmöte i januari. I bortamatch­en i Tblisi spelade lagen oavgjort 24–24 medan hemmamatch­en i Riihimäki slutade i brakseger med 37–21.

I VM-kvalet tidigare i januari lyckades Finland inte ta sig vidare från sin kvalgrupp. Finland slutade trea efter Israel och Grekland som nu finns i samma seedningsk­org som Finland inför EMkvalet.

Cypern som slutade jumbo i VM-kvalgruppe­n tog sig inte vidare från förkvalet då laget förlorade stort i båda matcherna mot Belgien.

Sverige, Norge, Danmark och Island finns i den första seedningsk­orgen i lottningen.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? ■
Bosnien-Hercegovin­a var för svårt i det förra EM-kvalet. Nu står de finländska handbollsh­errarna inför en ny tuff uppgift då följande kvalfas inleds i november.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ■ Bosnien-Hercegovin­a var för svårt i det förra EM-kvalet. Nu står de finländska handbollsh­errarna inför en ny tuff uppgift då följande kvalfas inleds i november.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland