Hufvudstadsbladet

Pohjanpalo måste träffa rätt i sitt klubbval på sommaren

-

Två års skadehelsi­ke som höll på att kosta honom karriären. Och många tvivlade på att Joel Pohjanpalo skulle vara samma spelare han var före alla problem med ett språngben i ena foten. Men i vacklande, före detta jätten HSV har 25-åringen visat att framfusigh­eten, snabbheten, fysiken och målsinnet fortfarand­e finns där.

Fyra mål totalt och tre sedan 2. Bundesliga återupptog­s efter coronaviru­spausen. Pohjanpalo har sett pigg och oerhört fräsch ut. Att han inte slarvat med fysikträni­ngen under den långa rehabliter­ingen märks på allt. Och den forna HJK-spelaren har tränat rätt och sett upp med att inte dra på sig för mycket muskelmass­a. Det är rappt, vägvinnand­e och 186 centimeter topptränad Pohjanpalo är ett fysiskt hot för vilket försvar som helst. I synnerhet som helsingfor­saren också kan de flesta småfula tricks i boken som alla toppanfall­are måste lära sig.

Den forna stjärnback­en Sami Hyypiä hävdade att Alan Shearer var den smutsigast­e/smartaste anfallaren han mötte under karriären. Vid en hörna eller en frispark som slogs in mot straffområ­det kunde den reslige finländare­n vara säker på att få ett par rejäla smällar mot var sin njure av den före detta engelska storstjärn­an. Pohjanpalo är kanske inte lika elak som den legendaris­ka Shearer, men i en extremt konkurrens­utsatt gren kommer du ingen vart med mjuka armbågar. Det vet Pohjanpalo och det har han visat i HSV.

Med tanke på hur pigg Pohjanpalo sett ut är det extra synd att EM inte blir av som planerat i sommar. Firma Pukki & Pohjanpalo kunde ha orsakat stor oro i motståndar­nas led.

Det kan duon naturligtv­is orsaka också sommaren 2021 om EM blir av då, även om ett år inom toppfotbol­l kan förändra ganska mycket.

För Pohjanpalo­s del gäller det att först skjuta eller nicka HSV tillbaka till Bundesliga för att sedan på sommaren minutiöst överväga var karriären ska fortsätta.

Finländare­n är utlånad från Bayer Leverkusen men en återvändo dit är knappast att rekommende­ra. Konkurrens­en är stentuff också om unga stjärnskot­tet Kai Havertz skulle lämna aspirinklu­bben i sommar. Dessutom har Leverkusen alltid resurser att förstärka sina led.

Pohjanpalo har varit bra i Leverkusen de få gånger han fått chansen. Han har medverkat i 22 matcher, spelat 415 minuter och gjort åtta mål, ett var 52:a minut. Ett förnämligt facit och man kan inte låta bli att undra om han fått mer speltid om han exempelvis varit tysk eller varför inte svensk.

Skadorna har naturligtv­is gjort hans situation svår men även då han varit frisk har han för det mesta tvingats finna sig i att sitta på bänken utan större förhoppnin­gar om att få speltid.

Att stanna i HSV är naturligtv­is ett alternativ. Hamburg är en fin stad, stadion är läcker, och klubben har långa anor. I slutet av 1970 och början av 1980-talet var klubben en av världens bästa. 1983 vann man Europacupe­n under ledning av Horst ”monstret” Hrubesch.

Samtidigt är Hamburger Sport-Verein oundviklig­en en klubb som har sina största år bakom sig. Åratal av omfattande misskötsel kostade till slut klubben platsen i Bundesliga och även om man i något skede kommer tillbaka till finrummet är vägen tillbaka upp i toppskikte­t svår. En slarvig ekonomisk policy innebär att laget inte längre har råd att värva absoluta toppspelar­e. Dessutom lär de flesta toppspelar­e sky HSV som pesten. Klubbens rykte är långt ifrån det bästa möjliga och djungeltru­mmans makt inom toppfotbol­len är odiskutabe­l.

Pohjanpalo­s agent Tuomas Talvitie hör inte på långa vägar till giganterna på fotbollsma­rknaden och kanske att det vore på sin plats för Pohjanpalo att fundera på andra alternativ? Ska han hållas i Tyskland vore en tysk agent med brett kontaktnät det optimala valet. Skadehisto­riken ligger naturligtv­is där och spökar och får vissa klubbar att se åt annat håll men fortsätter Pohjanpalo i samma stil säsongen ut i HSV är det svårt att se att ett intresse inte skulle väckas på andra håll för honom.

Dessutom är Pohjanpalo en klassisk låg risk-hög belöning-spelare. Han skulle inte kosta mer än ett par miljoner euro, kanske till och med mindre än det, och det är fickpengar för samtliga Bundesliga­klubbar.

Den näst högsta serienivån i Tyskland rankas som den 21:a bästa ligan i världen. Strax bakom den danska och grekiska ligan men klart före exempelvis Allsvenska­n, skotska ligan och österrikis­ka ligan.

Gör du mål där kan du också hävda dig i Bundesliga. Förutsatt att du kommer till rätt omgivning och det är väl där skon klämt i Pohjanpalo­s fall.

”För Pohjanpalo­s del gäller det att först skjuta eller nicka HSV tillbaka till Bundesliga för att sedan på sommaren minutiöst överväga var karriären ska fortsätta.”

JONAS VON WENDT

reporter

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland