Hufvudstadsbladet

Kraftfull liturgi med Lettiska radiokören

- Mats lIljeROOs

SAKRAL MUSIK

Lettiska Radiokören under Sigvards Kļava.

Tjajkovski­j: Vigilia, etc. (ondine)

Bland de rariteter som i tidernas morgon fann sin väg till studentkör­en Brahe Djäknars repertoar var Tjajkovski­js dryckesvis­a Sjto smolknul veselija glas (Pusjkin) en av de personliga favoritern­a. Ett slags tondikt i miniatyr, som påminde om att de verkligt stora mästarna i regel gör väl ifrån sig även i de mindre spektakulä­ra genrerna.

Tjajkovski­js a cappella-produktion är inte stor men desto utsöktare och negligerin­gen av såväl de profana verken som den konstnärli­gt mer betydande sakrala produktion­en är ägnad att förvåna. S:t Johannes Chrysostom­os-liturgin, som Sigvards Klava och hans lettiska radiokör gjorde på sin föregående Ondineskiv­a, kan enstaka gånger dyka upp på konsertpro­grammen medan Vigilia, eventuellt Tjajkovski­js viktigaste verk i genren, förblivit en raritet.

Till skillnad från Rachmanino­vs populära Vigilia är Tjajkovski­js tonsättnin­g intimare liturgiskt förankrad och liksom i den tidigare liturgin är greppet utpräglat arkaiskt, en reaktion på tidens romantiser­ande sakrala estetik. Bland de fyra kompletter­ande semisakral­a körverken kan nämnas exempelvis den berörande En legend, ett arrangeman­g av en solosång. Klava och hans tillika kraftfullt och nyanserat musicerand­e sångare gör, föga överraskan­de, musiken all tänkbar rättvisa.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland