Hufvudstadsbladet

Sivelövs pianokonse­rter hör historien till

Niklas Sivelöv skriver tidvis skickligt, även om estetiken ofrånkomli­gt känns förlegad.

- WILHELM KVIST wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

pIaNOmusIK

Niklas Sivelöv

Pianokonse­rterna 1, 2 och 5. spelade av tonsättare­n tillsamman­s med Malmö symfoniork­ester under Victor Aviat och Livgardets dragonmusi­kkår under david Björkman. (Naxos)

Niklas Sivelöv, 52, uppvuxen i Sverige men med karelska rötter, har gjort en helt rekorderli­g pianistkar­riär. Efter studier i bland annat Stockholm, Trossingen och Helsingfor­s utsågs han 2007 till klaverprof­essor i Köpenhamn, där han undervisat medan han bott på andra sidan Öresund.

Om Sivelöv har det sagts att han aldrig är enbart pianist eller tonsättare utan helst både och. Den här viljan och otyglade kraften kommer tydligt till uttryck på den nya Naxosskiva­n där han spelar tre av sina pianokonse­rter, skrivna för varierande besättning.

Den första, Concerto Classico, för piano och stor orkester, smakar väldigt mycket Prokofjev, med hänvisning till främst första eller tredje konserten. Uttrycket är välformat, dramaturgi­n uttänkt och omsorgsful­lt uppbyggd, piano- och orkestersa­tsen är hela tiden utformade för att uppfylla ett skönhetsid­eal. Emellanåt går tankarna till en Lloyd Webber och i finalen tittar Bartók fram i ett par mera barska och hårdnackad­e passager, annars är det framför allt Prokofjev som gäller.

Neoklassic­ismen förhärskar

Första pianokonse­rten skrev Sivelöv 1998, 30 år gammal. I uppföljare­n, för piano och stråkar, skriven fyra år senare, är uttrycket något mera utvecklat. Alltjämt går tankarna till gamla storheter som Bartók och Sjostakovi­tj, den senare inte minst tack vare besättning­en.

Femman, Riddarkons­erten för piano och blåsorkest­er, uruppförde­s i höstas och har kanske en historisk förebild i Stravinski­js konsert för piano och blåsare. Orkestersa­tsen är inlednings­vis omsorgsful­lt skriven, men blir luddigare. Neoklassic­ismen är alltfort dominerand­e. Som roligast blir musiken i finalen, där slagverken ger behövlig stadga och Sivelöv friast tar ut svängarna.

Niklas Sivelöv är föga överraskan­de en briljant uttolkare av sin musik och både Malmöorkes­tern och Dragonmusi­kkåren är med på noterna fullt ut. I pianosatse­n har han en förkärlek för oktaver och löpningar och när det mest hela tiden finns något briljerand­e över solostämma­n, kan man över estetiken skönja något sensatione­llt, rentav sensations­lystet, som i en virtuosupp­visning från fornstora dar.

Förlegat

Min främsta reservatio­n gäller hela estetiken. Sivelövs konserter kan säkert tjäna som charmanta och fullgoda alternativ på konsertpro­gram där man bara vill spela något rafflande för piano och orkester. Men på ett fundamenta­lt plan frågar jag mig vad den här konsten tillför när den så tydligt är stadd och rotad i det förgångna.

Jag uppfattar till exempel ingen koppling till samtiden. Samtida musik behöver självfalle­t inte vara kommentera­nde eller ställnings­tagande (ibland är det bättre att den inte är det), men det trista är att det inte ens estetiskt går att urskilja några större landvinnin­gar här. Sivelövs musik kunde snarast jämföras med en fotoserie med klippor vid strandbryn avbildade med en gammal Hasselblad­kamera. Bilderna blir säkert urvackra, men har vi inte sett dem tidigare?

Om man föreställe­r sig samtida musikskapa­re på en axel där man i ena ändan hittar de som med enkla och okomplicer­ade stilmedel kommentera­r aktuella samhälleli­ga fenomen och i den andra ändan kanske hittar de, vars främsta förtjänste­r ligger i att de bemästrar ny teknik och kan ta hela det estetiska uttrycket till nya, oanade höjder, ja då placerar sig Sivelöv inte ens på den axeln. Sivelövs pianokonse­rter är snarare som hötorgskon­sten som Antikrunda­ns experter inte hittar några ord för att värdera.

Det kan i sig vara fint att bygga vidare på en konstform, också när den inte längre är på mode, men i det här fallet har tåget redan gått. Om det inte är så att Sivelövs ävlan skall tolkas som en nostalgisk längtan till 1900-talet eller ett ställnings­tagande för att låta alla blommor blomma också på 2020-talet.

 ?? FoTo: PRessBiLd ?? ■
Niklas Sivelövs pianokonse­rter är estetiskt som från 1900-talet.
FoTo: PRessBiLd ■ Niklas Sivelövs pianokonse­rter är estetiskt som från 1900-talet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland