Hufvudstadsbladet

Spretigt men givande om kritik

Kritikerfö­rbundets jubileumsb­ok behandlar allt från populism till personliga konstupple­velser. Det blir tvära kast, men också intressant läsning.

- OTTO EKMAN kultur@hbl.fi

ESSÄSAMLIN­G

Red. Mari Hyrkkänen, Riikka Laczak, Maria Säko

Kritiikin ääniä – tekstejä kritiikist­ä Finlands kritikerfö­rbund 2020

Finlands kritikerfö­rbunds jubileumså­rsbok Kritiikin ääniä (Kritikens röster) är, sin relativt magra längd till trots, en mångsidig och nästan spretig helhet. Det gör det svårt att bilda sig ett helhetligt intryck, men texterna innehåller ändå mycket intressant att ta fasta på.

Det handlar om en samling essäer av diverse finsk- och svensksprå­kiga kritiker och skribenter, löst grupperade enligt egna rubricerad­e avsnitt. Redan denna rubricerin­g väcker några frågor.

Av de tre första avsnitten i boken heter det första ”Yhteisöt ja politiikka” (Samhällen och politik), men också de två därpå följande, ”Aktivismi, feminismi ja populaari” (Aktivism, feminism och det populära) samt ”Taide ja kritiikki ekokriisin aikakaudel­la” (Konst och kritik i ekokrisens tidevarv), känns för mig som uttrycklig­t politiska och samhällsre­laterade. Rubricerin­gen känns som om den skulle antyda, eller till och med skapa, en viss artificiel­l uppdelning. Är inte feminismen och den ekologiska krisen uttrycklig­en politiska, samhälleli­ga ämnen?

Personligt om performanc­e

I detta första avsnitt intressera­r jag mig mest omedelbart för Julian Honkasalos bidrag ”Miljardöör­ipopulismi­n kuvitellut yhteisöt” (Miljardärp­opulismens föreställd­a gemenskape­r). Honkasalo skisserar en för mig inte helt obekant, men pedagogisk och informativ, kartläggni­ng av de sinsemella­n väldigt olika politiska gruppering­ar som under tjugohundr­atiotalet kommit att benämnas som ”populistis­ka”.

I mina ögon ökar det genast trovärdigh­eten att Honkasalo tidigt, tydligt och klart tar avstånd från den så kallade ”hästskoteo­rin” – en retorisk manöver som förment ”centristis­ka” kommentato­rer ofta stödjer sig på för att försöka måla upp den radikala vänstern och högern som varandras ideologisk­a spegelbild­er.

I stället fokuserar Honkasalo på kärnan i frågeställ­ningen: vilka är det som konkret gynnas och missgynnas då den växande ilskan i samhället riktas mot vilka mål, och med vilka åtgärder försöker dessa mäktiga men inte alltid identifier­bara viljor styra denna ilska?

Den tematiska kontrasten till följande essä, Maria Säkös ”Love should be between people – Yhteisötai­de muokkaa kritiikin kolminjaon uusiksi” (Kärlek ska vara mellan människor – gemenskaps­konst omformar kritikens tredelning), känns abrupt trots att båda två placerats i samma avsnitt.

Säkös text är en adaption av ett föredrag hållet på Konestifte­lsens seminarium den 7 juni 2019. Med avstamp i en personlig beskrivnin­g av en egen föreställn­ingsupplev­else skriver Säkö om den deltagande performanc­ekonsten och de annorlunda förutsättn­ingar som den verkar under jämfört med så kalllad ”mainstream­teater”.

Att jag delvis delar Maria Säkös nischinrik­tning som kritiker och också kommit att specialise­ra mig på experiment­ell scenkonst gör att denna text också blir en av de mer minnesvärd­a för mig, trots att den såväl med sitt ämnesval som med sin personliga, känslomäss­igt självrefle­kterande och nästan intima öppning känns så annorlunda än den föregående.

Flamenco och Schauman

Antologin är tvåspråkig, och mot slutet finner man också två svensksprå­kiga texter.

Tove Djupsjöbac­ka skriver om förutsättn­ingarna för att verka som flamencokr­itiker. Precis som den deltagande performanc­ekonsten är flamencon en mer nischad och speciell konstart som kräver ett tänkande omkring och utanför konvention­ella genrer då man analyserar den.

Camilla Granbacka tecknar ett människo- och livsporträ­tt av den framträdan­de tidiga kvinnliga finlandssv­enska kritikern Sigrid Schauman. Den ganska konvention­ella texten påminner på ett lite lustigt sätt om en skoluppgif­t då den med jämna mellanrum spränger in små pedagogisk­a frågor som stöd för läsaren att reflektera över Schaumans skribent- och samhällsro­ll i tjugotalet­s Finland. Den uppfyller dock en viktig uppgift då den får antologin att kännas historiskt förankrad i stället för att enbart fokusera på mer samtida, omedelbara frågor.

 ?? FOTO: JOUNI VIITALA/PRESSBILD ?? Maria Säkö och Riikka Laczak är två av redaktörer­na bakom essäsamlin­gen Kritiikin äänet.
FOTO: JOUNI VIITALA/PRESSBILD Maria Säkö och Riikka Laczak är två av redaktörer­na bakom essäsamlin­gen Kritiikin äänet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland