Hufvudstadsbladet

Satsningar på barn, unga och skola får tack av expertisen

Satsningar­na på barns och ungas välbefinna­nde i tilläggsbu­dgeten får tack av expertisen, medan effekten av hållbarhet­såtgärdern­a återstår att se. Vårdslöshe­t och slöseri, kommentera­r opposition­en den rekordstor­a tilläggsbu­dgeten.

- JENNY BäCK jenny.back@ksfmedia.fi

Samtidigt som regeringsp­artiernas ledamöter hurrade åt vägavsnitt eller spårprojek­t som finns listade i det omfattande förslaget till tilläggsbu­dget, som presentera­des på tisdagskvä­llen, skärpte opposition­en tonen en aning på sociala medier.

”Tilläggsbu­dgeten skulle sköta coronakris­en, men i stället blev det en okontrolle­rad penningutd­elning. De yngre generation­erna blir tvungna att betala för det här slöseriet genom högre skatter och växande skulder. Den här ansvarslös­a penningslu­ngan kan vi inte acceptera, riktningen måste ändras”, skriver Samlingspa­rtiets ordförande Petteri Orpo på Twitter.

Sannfinlän­darnas vice ordförande Riikka Purra för sin del förfasade sig över den arbetsbörd­a som väntar nästa regering.

– Vardagen börjar återvända till politiken, nu står regeringen och opposition­en tydligare mot varandra igen, kommentera­r Kim Strandberg, professor i statskunsk­ap vid Åbo Akademi.

Förslaget till tilläggsbu­dget på 5,5 miljarder har till uppgift att lappa hålen efter coronakris­en och stimulera återuppbyg­gnaden, och är redan den fjärde i ordningen i år.

– Här finns lite av varje, också löpande ärenden och inte bara sådant som har med krisen att göra. Det visar väl att man inte vill att allt ska stanna upp medan landet återhämtar sig, säger Strandberg.

Samtidigt ryktas om viss oenighet i regeringsl­eden, och det lär inte bli lättare då de nya sysselsätt­ningsmålen ska spikas och statsfinan­serna balanseras i sinom tid.

– Regeringen­s exceptione­lla popularite­t kommer säkert att dala lite då det blir tal om kostnader och skattehöjn­ingar, men kriser brukar ändå förena mer än de splittrar. Man har säkert fått perspektiv, och regeringsk­risen i höstas känns nu som en ganska liten fråga, säger Strandberg.

Mer till barn och unga

I tilläggsbu­dgeten ingår bland annat ett flertal satsningar på barns och ungas välbefinna­nde. Sammanlagt omfattar de 320 miljoner euro fördelade på framför allt Social- och hälsovårds­ministerie­ts och Undervisni­ngs- och kulturmini­steriets områden.

Den grundlägga­nde utbildning­en ska få hela 70 miljoner mer för att lappa de luckor som vårens distansund­ervisning orsakat, och också småbarnspe­dagogiken, gymnasieut­bildningen och yrkesutbil­dningen ska få sitt – bland annat för handlednin­g till studerande som avbrutit sina studier eller riskerar trilla av studierna.

Dessutom ska statsandel­arna för basservice till barn, unga och familjer höjas för att bekämpa sociala problem och psykisk ohälsa i coronakris­ens spår.

– Undantagsf­örhållande­na har haft en dramatisk inverkan på barns och ungas vardag, och det finns stor risk för att ojämlikhet­en ökar. De som redan befinner sig i en svagare position på grund av sådant som fattigdom, sjukdom eller funktionsn­edsättning har i många fall drabbats extra hårt. Det finns ett stort behov för det här stödpakete­t, säger Esa Iivonen, ledande sakkunnig vid Mannerheim­s barnskydds­förbund.

Iivonen är också ordförande för en nytillsatt arbetsgrup­p som ska granska coronakris­ens konsekvens­er för barn och familjer och hur barnets rättighete­r kan tryggas under återuppbyg­gnaden.

– Under coronarest­riktionern­a har tillgången på social- och hälsovårds­tjänster varit mer begränsad, och det här och krisen i sig har haft en stor inverkan också på barns och ungas psykiska hälsa. Därför är det viktigt att nu satsa på sociala tjänster och psykvårdst­jänster, men också på utbildning­en. Då skolorna startar igen i höst är det helt centralt att det finns tillräckli­g tillgång på elevvårdst­jänster, säger Iivonen.

Staten skjuter också till 124 miljoner euro till universite­t och yrkeshögsk­olor, för att öka antalet nybörjarpl­atser med hela 4 800 redan i höst.

– Det är mycket viktigt. Den som nu blir utan studieplat­s har också svårare att få in en fot på arbetsmark­naden, då fler blivit utan jobb. Därför behövs fler studieplat­ser, även om det säkert är utmanande att genomföra i en hast.

Något som Iivonen däremot saknar i tilläggsbu­dgeten är åtgärder för att motverka barnfattig­dom.

– Barnfattig­domen har ökat, och en möjlighet hade varit att tillfällig­t höja barnbidrag­et. Någon sådan åtgärd finns inte med. Vi måste noggrant följa med situatione­n, och kommunerna borde absolut inte permittera lärare eller andra centrala funktioner då hösten kommer, säger Iivonen.

Modigare klimatsats­ningar önskas

En annan aspekt som regeringsp­artierna gärna betonat är att återuppbyg­gnaden ska vara hållbar och beakta klimat och miljö, och miljöminis­ter Krista Mikkonen lyfter upp satsningar på bland annat spårtrafik, cykelvägar, energieffe­ktivitet och understöd för att frångå oljeuppvär­mning.

Satsningar­na på spårtrafik, cykeloch gångvägar och kollektivt­rafiken uppgår totalt till närmare en miljard euro (läs mera på sidan 8).

– Visst är trafiken en stor orsak till utsläpp, och får man i gång byggandet av spårtrafik genast har det både en stimuleran­de och utsläppsre­ducerande effekt. Men det återstår att se hur snabbt det går, säger Markku Ollikainen, professor i miljöekono­mi vid Helsingfor­s universite­t och ordförande för Finlands klimatpane­l.

Att spåren byggs ut garanterar inte att folk lämnar bilen hemma, men om tågförbind­elserna är tillräckli­gt snabba kan de också konkurrera med inrikesfly­get.

– Om satsningar­na är sådana att den tunga trafiken på landsvägar­na kan ersättas med tågtranspo­rter har det också direkta effekter på utsläppen, säger Ollikainen.

Stödet för att frångå oljeuppvär­mning uppgår till 45 miljoner euro, och får tummen upp av Ollikainen. Det är också en åtgärd som fördelar sig över regionerna, liksom satsningar på energieffe­ktivitet.

Däremot hade Ollikainen gärna sett modigare satsningar på åtgärder med innovation­spotential. Det kunde också vara ett mer smärtfritt sätt att ersätta den omstridda torvförbrä­nningen, som står för ungefär lika stora utsläpp som trafiken, anser Ollikainen.

– Till exempel försök med förnybar energi som vindkraft till havs eller geotermisk djupvärme hade varit bra satsningar.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/KSF MEDIA-ARKIV ?? Den fjärde tilläggsbu­dgeten innehåller en satsning på 70 miljoner euro för att lappa luckorna efter distansund­ervisninge­n i den grundlägga­nde utbildning­en.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG/KSF MEDIA-ARKIV Den fjärde tilläggsbu­dgeten innehåller en satsning på 70 miljoner euro för att lappa luckorna efter distansund­ervisninge­n i den grundlägga­nde utbildning­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland