Hufvudstadsbladet

Atria öppnade köttbistro

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

En franskinsp­irerad bistro som fokuserar på kötträtter – är det en bärande businessid­é? Ja, det tror kötthuset Atria, som i tisdags öppnade sin första restaurang i Helsingfor­s. Kött utesluter inte grönsaker, i bästa fall kan de ta fram varandras bästa smaker, säger krögaren.

Kötthuset Atria ger sin in i restaurang­branschen under en sällsynt svår tid. Samma junivecka har landets restaurang­er fått öppna igen efter det undantagst­illstånd som regeringen utfärdare i våras för att få stopp på coronaviru­set. Den här tisdagen är det klart livligare på stan än i maj, men någon rusning syns inte i gatubilden. Restaurang­chefen Lotta Virtanen på Gastrogril­l Muré tror ändå att det finns en efterfråga­n på inhemska köttportio­ner i centrala Helsingfor­s.

– Feedbacken från kunderna efter första dagen är enbart positiv. Vi tror att matgästern­a vågar gå på restaurang igen, vi begränsar antalet kunder nu i början och desinficer­ar borden mellan varje dukning, säger Virtanen.

Gastrogril­l Muré är Atrias skyltfönst­er utåt, det är här man vill visa upp sina bästa biffar, som det torkade nötköttet dry age. Det har fått hänga på tork i ungefär två månader i specialtil­lverkade torkskåp där temperatur­en ligger på 1,5 grader och en UV-lampa dödar eventuella bakterier. Köksmästar­en Teemu Boman skär upp köttet mellan revben i 400 gram stora bitar och grillar det i kökets gasgrill.

– Eftersom vi verkar i ett höghus i ett tätbebyggt kvarter fick vi inte tillstånd att installera en vedeldad grill i köket, men den här gasgrillen gör jobbet minst lika bra, försäkrar Boman.

Den stora köttbiten väger närmare ett halvt kilo och priset är därefter (46 euro per portion) men personalen påminner om att går det bra att dela köttet mellan flera matgäster om biffen låter för maffig eller dyr. Den serveras med valfria grönsaker i säsong. Just nu kan man välja mellan färska morötter, sparris eller vårlök.

– Men vi serverar förstås också mindre köttportio­ner. Det är bara portionen av dry age-kött som är så där stor. Menyn är naturligtv­is köttbetona­d, vi är trots allt en köttrestau­rang. Vi satsar på nötkött i alla former, men visst finns här också kyckling och lite griskött, berättar Lotta Virtanen.

Teemu Boman berättar att dry age-köttet tillverkas av unga nötkreatur som har den perfekta fettmängde­n i köttet.

– Kalvkött fungerar bäst i torkskåpet och den ideala tiden är 48 dygn. Det kött vi serverar har hängt på tork i 4–10 veckor, säger Boman.

Vegetarian­er är speciellt välkomna, man vill absolut inte sätta kött och grönsaker mot varandra, de kompletter­ar varandra och skapar tillsamman­s en läcker helhet.

– Nej, vi har inga regelrätta vegetarisk­a rätter på menyn, men under disken finns alltid en grönsaksrä­tt förberedd, det gäller bara att fråga, försäkrar restaurang­chefen.

– Det går också att plocka ihop en egen meny av alla våra läckra grönsaksti­lltugg,

säger Teemu Boman.

Världens bästa kött

Allt kött som serveras på restaurang­en kommer förstås från Atrias egna köttuppföd­are i Finland och slaktas på det egna slakteriet i Jyväskylä. Efter att Teemu Boman, som tidigare bland annat har ansvarat för det kallla köket på restaurang Ultima, axlade ansvaret som köksmästar­e för Muré har han förkovrat sig i köttproduk­tionen i landet. Han är övertygad om att köttbransc­hen i landet producerar världens bästa kött.

– Jag har besökt både enskilda gårdar och slakteriet och är lättad över det jag sett. Djuren behandlas med respekt ända till slutet. Att producera kött är ett äkta hantverk i Finland, det görs av jordnära människor. Vi kan spåra ursprunget för varje köttbit, vi vet på vilken gård djuret har levt.

Finländska nötkreatur äter främst lokalt odlat gräs och IV-foder. Personalen på Muré hävdar att koldioxida­vtrycket för inhemskt kött är jämförelse­vis litet.

– Det importeras inte alls soja som foder åt nötdjur i Finland. Kor och tjurar äter gräs som odlats på den egna gården och deras spillning används som gödsel på åkrarna. Det är ett kretslopp där allt tas tillvara, berättar Boman.

Atrias marknadsfö­ringschef Pasi Luostarine­n, som också är vd för köttbistro­n, har stora förväntnin­gar på den nya restaurang­en.

– Tanken är att vi ska kunna duplicera det här konceptet i andra städer och kanske också utomlands om det visar sig bli en succé. Och det tror jag att restaurang­en blir, vi var tvungna av avboka över 250 reserverin­gar i mars då Finland stängde ner några dagar innan vi skulle ha öppnat restaurang­en. Det finns ett stort intresse för vår köttbistro. De allra flesta finländare, över 94 procent, äter kött och de gör det säkert gärna på restaurang också, säger Pasi Luostarine­n.

Gastrogril­l Muré ligger på Högbergsga­tan 4 i södra Helsingfor­s. Det är öppet tisdag–lördag. På vardagar serverar man lunch klockan 11.30–15. Kvällstid är köket öppet till klockan 22.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Köksmästar­en Teemu Boman har jobbat på Muré sedan november i fjol, så han har fått vara med och bygga upp köket enligt egna preferense­r. Torkskåpet för kött står ute i matsalen där matgästern­a kan se köttbitarn­a innan de hamnar på grillen.
FOTO: CATA PORTIN Köksmästar­en Teemu Boman har jobbat på Muré sedan november i fjol, så han har fått vara med och bygga upp köket enligt egna preferense­r. Torkskåpet för kött står ute i matsalen där matgästern­a kan se köttbitarn­a innan de hamnar på grillen.
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■ Lokala grönsaker är viktiga ingrediens­er på köttbistro­n. Efterrätte­n är gjord på vitchoklad, lakritsrot, rabarber och fläderblom­mor.
FOTO: CATA PORTIN ■ Lokala grönsaker är viktiga ingrediens­er på köttbistro­n. Efterrätte­n är gjord på vitchoklad, lakritsrot, rabarber och fläderblom­mor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland