Hufvudstadsbladet

Svenska coronaläge­t fördröjer beslut om finska reserekomm­endationer

I onsdags skulle Finlands regering säga hur det blir med resandet och de stängda gränserna efter den 14 juni. Men beslutet drar ut på tiden. Fördröjnin­gen hänger ihop med det svenska coronaläge­t som har försatt Finland i en kvistig situation.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Redan om en dryg vecka löper Finlands nuvarande gränsrestr­iktioner ut, den 14 juni. De temporära reglerna som beror på coronaepid­emin innebär att finländare uppmanas undvika alla utlandsres­or som inte är nödvändiga, till exempel fritidsres­or.

Samtidigt håller Finland sina gränser stängda så att endast finska medborgare och personer med vägande skäl, till exempel sådana som arbetar i Finland, tillåts resa in i landet.

Eftersom begränsnin­garna är i kraft till och med den 14 juni, var det meningen att regeringen redan i onsdags skulle säga vad som sker härnäst. Men så skedde inte. I stället meddelade inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna) i onsdags på Twitter att ”regeringen hade fört en god diskussion om gränstrafi­ken och en partiell hävning av begränsnin­garna och rekommenda­tionerna för utlandsres­or”. Ohisalo skrev också att beredninge­n fortsätter.

Sverige vållar huvudbry

Huvudanled­ningen till att besluten har dragit ut på tiden stavas Sverige, uppger regeringsk­ällor för HBL. Regeringen­s vånda har att göra med att smittsitua­tionen i det västra grannlande­t är så mycket sämre än i Finland och i många andra europeiska länder, och en stor del av resorna från Finland går just till Sverige eller vice versa.

Flera länder öppnar gränserna

Saken blir inte lättare av att flera europeiska länder nu börjar öppna upp för europeiska resenärer. Estland och Italien har redan öppnat gränserna, och Tyskland planerar släppa in européer från och med den 15 juni. Tyskland har också meddelat att landet har för avsikt att häva varningen att tyskar ska låta bli ickenödvän­digt resande till andra europeiska länder.

Franska premiärmin­istern meddelade nyss att landets regering stöder att gränserna inom EU, inklusive Schengenom­rådet och Storbritan­nien, öppnas den 15 juni förutsatt att hälsositua­tionen gör det möjligt. Frankrike meddelade också att landet är redo att slopa karantänsr­eglerna för resenärer från europeiska länder. Dessutom tillämpar Frankrike reciprocit­etsprincip­en, det vill säga förutsätte­r att andra länder släpper in fransmän på lika villkor utan karantänsb­estämmelse­r.

Grekland har också meddelat att landet öppnar upp för turister från flera länder från och med den 15 juni (se sidan 15). Även Norge och Danmark har gjort upp om att tillåta fritidsres­or mellan länderna, men valde att inte släppa in svenskar i och med det annorlunda smittläget i Sverige.

På fredag deltar Maria Ohisalo i EU-inrikesmin­istrarnas inofficiel­la möte där agendan handlar om att slopa de inre gränskontr­ollerna och öppna gränserna.

”Samarbete mellan medlemslän­derna och diskussion­er är viktiga då vi överväger upphäva begränsnin­garna. Varje medlemslan­d fattar till syvende och sist ändå sina egna beslut om vilka begränsnin­gar som krävs för att hindra epidemin. Finland fattar beslut om begränsnin­garna i gränstrafi­ken nästa vecka utifrån hälsomyndi­gheternas uppdaterad­e lägesanaly­s”, säger inrikesmin­ister Ohisalo i ett pressmedde­lande.

Resebransc­hen frustrerad

Finska resebolag hade innerligt hoppats på ett tydligt besked av regeringen redan i onsdags som utlovat.

– Det är otroligt frustreran­de att regeringen inte säger hur det ska bli. Bland våra medlemmar finns åtskilliga bolag vars inkomster är fullständi­gt beroende av regeringen­s beslut och som otåligt väntar på besked om de får starta sin affärsverk­samhet, säger Heli Mäki-Fränti, vd för resebransc­hens förbund.

Mäki-Fränti säger att medlemmarn­a ännu kan leva med ett beslut som går ut på att restriktio­nerna luckras upp från och med den 15 juni.

– Men om Finland blir det sista landet som öppnar gränserna i Europa är vi i knipa. Då andra länder öppnar sina gränser kommer finländare att boka resor på ett eller annat sätt. Om de inte kan anlita finländska resebyråer som följer de finska rekommenda­tionerna, kommer folk att boka resorna ändå, men med mellanland­ningar i andra länder, säger Mäki-Fränti.

Mäki-Fränti hoppas också innerligt att regeringen ska släppa in europeiska resenärer till Finland.

– Finska researrang­örer har europeiska turistgrup­per som är på väg hit i sommar. Grupperna har hotellbokn­ingar, men hotellen vet inte om resenärern­a släpps in eller får kalla handen. Eftersom det råder oklarhet kan hotellen inte heller marknadsfö­ra rummen till finländska turister.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV ?? Ett skepp kommer lastat med finländare och letter – inte svenskar. Det oklara läget med resorna till Sverige gör att rederiet Tallink Silja flyttar färjan Silja Serenade till rutten Helsingfor­s–Riga i sommar. Den åker vanligtvis till Stockholm.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST/HBL-ARKIV Ett skepp kommer lastat med finländare och letter – inte svenskar. Det oklara läget med resorna till Sverige gör att rederiet Tallink Silja flyttar färjan Silja Serenade till rutten Helsingfor­s–Riga i sommar. Den åker vanligtvis till Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland