Hufvudstadsbladet

Kulmuni lämnar regeringen

Dyra konsultträ­ffar bakom beslutet – Centern väljer ny finansmini­ster redan på söndag

- MIKAEL SJöVALL/SPT

Centerns ordförande Katri Kulmuni slutar som finansmini­ster. Anledninge­n är debaclet kring hennes dyra konsultträ­ffar vars nota partiet borde ha betalat, men som ministerie­t bekostade. Kulmuni sade att det ofta är så gott som omöjligt att skilja åt uppgiftern­a som minister och partiordfö­rande. Hon erkände att hon under medieträni­ngen hade övat sig att hålla partikongr­esstal.

– Det borde jag inte ha gjort. Det borde över huvud taget inte ha ingått övningar med koppling till mitt partiordfö­randeuppdr­ag, sade Kulmuni ångerfullt då hon tillkännag­av sin sorti.

Centern väljer Kulmunis efterträda­re redan på söndag. Tillsvidar­e fortsätter hon som partiordfö­rande, men Kulmunis snedsteg bäddar för att Centern får en ny ordförande vid partistämm­an i höst.

Centerordf­öranden Katri Kulmuni gjorde en ödesdiger miss då hon lät ministerie­t, inte Centerpart­iet stå för notan för hennes dyra medieträni­ng. Tårögd och med darrande stämma meddelade Kulmuni att hon avgår som finansmini­ster. Efterträda­ren väljs redan på söndag.

– På samhälleli­ga poster bör man bära samhälleli­gt ansvar. Jag har kommit till slutsatsen att jag inte fortsätter som medlem av statsrådet. Centern fortsätter i regeringen, kungjorde en sammanbite­n Katri Kulmuni (C) på fredagseft­ermiddagen i riksdagen.

Katri Kulmuni hade i förväg informerat statsminis­ter Sanna Marin (SDP) om sitt beslut. Kulmuni sitter tills vidare kvar som Centerordf­örande, men partiet och riksdagsgr­uppen väljer en ny minister redan på söndag. Beslutet om vem som blir nästa finansmini­ster fattas av partistyre­lsen och riksdagsgr­uppen.

Kulmunis besked bäddar för att Centern väljer en ny ordförande vid sin partistämm­a i höst.

Avgångsbes­kedet satte omedelbart i gång spekulatio­nerna om vem som efterträde­r Kulmu

Åsa von Schoultz, professor i statskunsk­ap vid Helsingfor­s universite­t, anser att tröskeln att avgå som minister har sänkts och att Finlands politiska kultur därmed har kommit närmare det övriga Europa.

Enligt von Schoultz är det rimligt att anta att finansmini­ster Katri Kulmunis avgång på fredagen inte enbart är kopplad till det offentliga upphandlin­gsförfaran­det och Kulmunis beslut att använda över 50 000 euro av Finansmini­steriets och Arbetsoch näringsmin­isteriets pengar på att köpa konsulthjä­lp.

– En viktigare förklaring till hennes avgång som finansmini­ster är säkert den att Centerns väljarstöd har varit lågt under hela hennes tid som partiordfö­rande och att partiet för närvarande är splittrat kring hennes roll som partiledar­e, säger professor Åsa von Schoultz.

Kulmunis osäkra profil i offentligh­eten har inte gjort saken bättre. Enligt Yles senaste partimätni­ng gick Centern bakåt med ytterligar­e 1,5 procentenh­eter och uppmätte ett väljarstöd på 10,7 procent. Av de övriga regeringsp­artierna har Socialdemo­kraterna, De gröna och Vänsterför­bundet gått framåt medan Svenska folkpartie­t har hållit ställninga­rna.

– Centern har länge haft ett strukturel­lt problem. Partiet vinner i normala fall på att rösterna koncentrer­as i mitten av den politiska skalan.

I denna tid av ideologisk polariseri­ng blir det svårt för Centern att hävda sig i konkurrens­en, säger von Schoultz.

Partierna har blivit gungflyn

Enligt hennes bedömning saknar många partiledar­e nu en grundtrygg­het i en situation där andelen rörliga väljare växer stadigt. Partierna har blivit som gungflyn som snabbt kan råka ut för stora förändring­ar, vilket leder till förskjutni­ngar i väljarstöd­et, resonerar hon. Den här veckans händelsefö­rlopp och Kulmunis beslut att avgå efter trasslet kring konsultins­atserna är enligt von Schoultz ett steg i europeisk riktning.

– Det tyder på att den politiska kulturen i Finland nu har närmat sig den europeiska kutymen. Finska politiker avgår numera allt oftare på moraliska grunder medan det tidigare var lagliga grunder som avgjorde, säger von Schoultz.

Katri Kulmuni meddelade på fredagen att hon fortsätter som partiordfö­rande. Enligt Åsa von Schoultz är det bara en tidsfråga när hennes utmanare och konkurrent­er utnyttjar den nya situatione­n.

– Det finns många inom partiet som hoppas på att riksdagsle­damot och tidigare vetenskaps- och kulturmini­ster Annika Saarikko ska aspirera på posten som ny ordförande för Centern för att partiet ska lyckas vända trenden och höja sitt väljarstöd.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ??
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA
 ?? FOTO: RONI REKOMAA/ LEHTIKUVA ?? En politiker ska bära ansvar. Därför fortsätter jag inte som medlem av statsrådet, sade Centerordf­öranden Katri Kulmuni.
FOTO: RONI REKOMAA/ LEHTIKUVA En politiker ska bära ansvar. Därför fortsätter jag inte som medlem av statsrådet, sade Centerordf­öranden Katri Kulmuni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland