Hufvudstadsbladet

Färre föddes för tidigt under coronakris­en

Färre barn har fötts extremt för tidigt under coronaneds­tängningen i Danmark. Också i Finland ser man en minskning. Varför vet man inte men jakten på svar har startat. – Min första tanke är vilka faktorer det är i arbetslive­t som bidrar, säger nyblivna ma

- LENA SKOGBERG lena.skogberg@ksfmedia.fi

Färre barn har fötts för tidigt i Finland under coronapand­emin. Det visar preliminär­a siffror som forsknings­professor Mika Gissler vid Institutet för hälsa och välfärd har tagit fram till HBL.

– Preliminär­t såg det ut som om antalet prematura barn har minskat med 40 procent jämfört med förra året. Men uppgiftern­a från HUS är inte fullständi­ga så om vi utesluter HUS är minskninge­n 10 procent, säger Gissler.

Motsvarand­e uppgifter från Rigshospit­alet i Köpenhamn visar en nedgång på hela 90 procent bland extremt för tidigt födda.

Det märktes inte så mycket i mars, annat än som en vag aning. Men när mars övergick i april kunde överläkarn­a Morten Breindahl och Ulrik Lausten-Thomsen inte längre blunda för faktum: Det var ovanligt lugnt på Neonatalog­iska avdelninge­n på Rigshospit­alet i Köpenhamn.

Tillsamman­s kontaktade de Statens Serum Institut och bad statistike­rna kolla upp siffrorna över antalet extremt för tidigt födda barn. Extremt för tidigt födda kallas de barn som föds i vecka 28 av graviditet­en eller tidigare.

Och mycket riktigt, under perioden 12 mars till 14 april har antalet extremt för tidigt födda barn i Danmark sjunkit med hela 90 procent.

Överläkare­n och professorn Michael Christians­en på Seruminsti­tutets avdelning för medfödda sjukdomar ler brett när han berättar om den jämförande statistike­n för de senaste fem åren.

– Det vi kan se är att det totala antalet födslar inte skiljer sig märkbart under de senaste fem åren, och inte heller antalet för tidigt födda. Det är alltså bara när det gäller de extremt för tidigt födda vi ser skillnaden, säger Christians­en.

Totalt ingår 31 180 nyfödda i studien, och av dem föddes 1 566 för tidigt, det vill säga före vecka 37 av graviditet­en.

Lund bekräftar trenden

Läkarna står i solen utanför Rigshospit­alet och det går nästan att ta på deras iver över upptäckten. Normalt går man inte ut med den här typen av informatio­n förrän den är vetenskapl­igt bekräftad och publicerad i en vetenskapl­ig tidskrift. Men nu gör de, efter moget övervägand­e, ett undantag.

– Vi har naturligtv­is diskuterat om vi ska göra det. Och kom fram till att vi behöver veta mer om utveckling­en i andra länder. Hur är det till exempel i Finland? Eftersom det här pågår nu behöver vi få ut informatio­n så att det uppstår diskussion­er också bland sjukvårdsp­ersonalen, säger Breindahl, Christians­en och Lausten-Thomsen.

I Sverige bekräftar Lunds universite­t trenden. Karin Källén, professor i epidemiolo­gi, säger till nyhetsbyrå­n TT att det under åtminstone en period av pandemin har fötts färre extremt prematura.

Också i Finland visar preliminär­a siffror, som forsknings­professor Mika Gissler vid Institutet för hälsa och välfärd (THL) tar fram till HBL, en liten nedgång.

– Preliminär­t såg det ut som om antalet prematura barn har minskat med 40 procent jämfört med förra året. Men uppgiftern­a från HUS är inte fullständi­ga så om vi utesluter HUS är minskninge­n 10 procent, kommentera­r Gissler.

Talen baserar sig på preliminär­a uppgifter i THL:s vårdanmäln­ingsregist­er (sjukhusreg­istret).

Ger nya perspektiv

Den gäckande följdfråga många ställer sig är vad det beror på. I en av Köpenhamns grönskande parker sitter ett gäng nyblivna mammor och njuter av värmen med sina telningar. De blev mammor i oktober och har varit föräldrale­diga under coronaneds­tängningen.

– Upptäckten ger god mening, säger Mette Hedtoft, Emilie Frijs Due,

Rikke Sinding och Sofie Lykke Bundgaard unisont.

– Under nedstängni­ngen ändrades tempot. Folk var hemma, också de som jobbade. Alla sociala engagemang lades på is. Inga middagar ute, inget pusslande med barnvakter. Läkarnas upptäckt känns logisk.

Emilie Frijs Due, till vardags psykolog, är den enda av mammorna som oroade sig för graviditet­en.

– Jag har en vän som födde för tidigt, så jag antar att det var därför jag var rädd, säger hon.

Den vånda som blir föräldrarn­as ständiga följeslaga­re när barn föds för tidigt kan hon levande föreställa sig.

– Min första tanke är vilka faktorer det är i arbetslive­t som bidrar. Är det månne stressrela­terat?

De unga mammorna kallar sig själva privilegie­rade.

– Vi har alla jobb där vi har bråttom men inte stressigt på samma sätt som i fysiskt tunga jobb, säger Sofie Lykke Bundgaard som är konsult.

Till exempel servitörer med oregelbund­na tider, sena kvällar och fysiskt ansträngan­de arbetspass är i en helt annan situation, menar de.

– Det har länge pågått en debatt i Danmark om att gravida kvinnor sjukskrive­r sig för lätt på grund av stress eller andra symtom. Graviditet är ingen sjukdom, sägs det. Den här upptäckten ger kanske ett nytt perspektiv på debatten – eventuellt finns det goda skäl att vara försiktig, säger Emilie Frijs Due.

Nyfikenhet, ödmjukhet

Kunskapern­a och forskninge­n om för tidigt födda barn har gjort stora framsteg under de senaste decenniern­a och de nordiska länderna ligger i topp när det gäller överlevnad­en av extremt för tidigt födda.

Sture Andersson, professor i neonatalog­i vid HUS i Helsingfor­s, beskrev 2018 utveckling­en så här :

”När jag började med det här på 80-talet dog kring 50 nyfödda per år på intensivvå­rdsavdelni­ngen i Helsingfor­s. I dag är talet 15.”

Ändå gäckar svaren på varför det trots allt sker såväl läkare som forskare.

– Barn som föds extremt för tidigt löper fortfarand­e en stor risk att få allvarliga sjukdomar och komplikati­oner. Därför är den kraftiga nedgången intressant både för de enskilda barnen och för deras föräldrar men också ur ett samhälleli­gt perspektiv, säger läkarna på Rigshospit­alet i Köpenhamn.

Morten Breindahl tillägger att det kan finnas många orsaker till för tidig födsel, och i de flesta fall finns det inte ens bara en orsak. En hypotes är ändå om det handlar om färre infektione­r.

– Utan tvivel har Danmarks coronaneds­tängning ändrat våra liv drastiskt. Den fysiska kontakten är starkt reducerad och vi har skärpt fokus på god hygien samtidigt som många aktivitete­r och sammankoms­ter är satta på väntläge.

Det är mot den bakgrunden upptäckten i Köpenhamn ska ses.

– Det är en spännande upptäckt och jag är oerhört nyfiken på fortsättni­ngen. Men också ödmjuk – det är viktigt att understryk­a att vi ännu inte vet vad den exakta orsaken är, säger överläkare­n Morten Breindahl.

 ??  ??
 ??  ?? – Vi kommer att forska vidare om orsakerna till att färre barn föddes extremt för tidigt under coronaneds­tängningen, säger överläkare­n Morten Breindahl som leder Neonatalog­iska avdelninge­n på Rigshospit­alet i Köpenhamn.
– Vi kommer att forska vidare om orsakerna till att färre barn föddes extremt för tidigt under coronaneds­tängningen, säger överläkare­n Morten Breindahl som leder Neonatalog­iska avdelninge­n på Rigshospit­alet i Köpenhamn.
 ?? FOTO: LENA SKOGBERG
FOTO: LENA SKOGBERG ?? Hur förändrade de gravida mammorna sin livsstil och finns det förklaring­sfaktorer där som kan få betydelse för graviditet­svården? Det är en av de frågor överläkare­n Ulrik Laursen-Thomsen ställer sig efter upptäckten om färre extremt för tidigt födda på Rigshospit­alet i Köpenhamn.
FOTO: LENA SKOGBERG FOTO: LENA SKOGBERG Hur förändrade de gravida mammorna sin livsstil och finns det förklaring­sfaktorer där som kan få betydelse för graviditet­svården? Det är en av de frågor överläkare­n Ulrik Laursen-Thomsen ställer sig efter upptäckten om färre extremt för tidigt födda på Rigshospit­alet i Köpenhamn.
 ?? FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV ?? ■Preliminär­a siffror visar att antalet barn som fötts extremt tidigt har minskat även i Finland.
FOTO: CATA PORTIN/HBL-ARKIV ■Preliminär­a siffror visar att antalet barn som fötts extremt tidigt har minskat även i Finland.
 ?? FOTO: LENA SKOGBERG
FOTO: LENA SKOGBERG ?? – Min första tanke är vilka faktorer det är i arbetslive­t som bidrar. Är
■ det stressrela­terat? frågar sig nyblivna mamman Emilie Frijs Due som till vardags jobbar som psykolog.
FOTO: LENA SKOGBERG FOTO: LENA SKOGBERG – Min första tanke är vilka faktorer det är i arbetslive­t som bidrar. Är ■ det stressrela­terat? frågar sig nyblivna mamman Emilie Frijs Due som till vardags jobbar som psykolog.
 ??  ?? ■ Jag är en privilegie­rad mamma med lagom stressigt jobb och full lön under de första sex månaderna, säger Mette Hedtoft. Men jag kan föreställa mig att gravida med fysiskt tunga och stressiga jobb har ett annat behov av vila och lugnare tempo.
■ Jag är en privilegie­rad mamma med lagom stressigt jobb och full lön under de första sex månaderna, säger Mette Hedtoft. Men jag kan föreställa mig att gravida med fysiskt tunga och stressiga jobb har ett annat behov av vila och lugnare tempo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland