Hufvudstadsbladet

Inga Sibboeleve­r i karantän hade coronasmit­ta

När landets skolelever återvände till sina klassrum i mitten av maj var oron för ny coronasmit­ta stor. I Sibbo försattes snabbt ett sextiotal personer i karantän, men ingen av dem som exponerats för smitta insjuknade under karantänti­den.

- ANNIKA RENTOLA annika.rentola@ksfmedia.fi

Då närundervi­sningen körde i gång stod en del skolbänkar fortfarand­e tomma i Sibbo. En del av eleverna och lärarna fick fortsätta att arbeta på distans och i karantän trots att skolhusen öppnat. I måndags gick karantänti­den ut för också de sista som exponerats för viruset.

En vecka in i sommaren avslutar personalen i Söderkulla skola i Sibbo den märkligast­e skoltermin­en i mannaminne med en picknick i det gröna.

– Typiskt sommarväde­r, säger rektor Jan-Erik Holmkvist muntert om småregnet och temperatur­en som ligger kring 10 grader.

Under veckan som gått har en del av lärarna vistats fler timmar i skolhuset än på länge. Först gällde distansund­ervisning av coronaskäl på order av regeringen. När alla sedan kunde återvända till klassrumme­n i mitten av maj hann en del av lärarna och de andra i personalen knappt kliva in i skolan förrän de skickades hem igen, nu i karantän på grund av kontakt med en person som testat positivt för smitta.

Den 5 juni har rektorn facit på hand. Även om tio lärare och skolgångsh­andledare samt årskursern­a 4–6 för säkerhets skull fick arbeta på distans medan resten av eleverna och personalen återvände till klassrumme­n var det ingen som hade smittats.

Nytt skolhus i höst

Veckan efter skolavslut­ningen har lärarna nu arbetat fysiskt på skolan med att packa flyttlådor, för i höst ska både elever och personal inleda terminen på ny adress. Alla 200 elever från förskolan till sjätte klass ska härefter dela skolhus med de 700 finskspråk­iga eleverna i Sipoonlahd­en koulu.

– Det är ett skolhus med flexibla och öppna lärmiljöer, vilket förstås är en utmaning med tanke på coronaviru­set, men vi har redan planer för de fem första veckorna på hösten. Vi har nu beredskap att börja med distansund­ervisning, en hybridmode­ll eller att vara i skolhuset, säger Holmkvist.

Distansund­ervisninge­n under våren är han nöjd med. Frågan om undervisni­ngen har ställts också till hemmen.

– Vi frågar regelbunde­t om undervisni­ngskvalite­ten. Svarsproce­nten var nu kring 80 procent och av dem som svarade var 94 procent nöjda med arbetet under distansper­ioden. Den siffran är som den brukar vara hos oss, säger Holmkvist.

Sibbos undervisni­ngschef Riikka Strandströ­m, som ingår i kommunens ledningsgr­upp för undantagsf­örhållande­n, bekräftar att ingen anställd eller elev som varit i karantän efter att klassrumsu­ndervisnin­gen inleddes på nytt i Sibbo har testat positivt för det nya coronaviru­set.

– Personalen har uppmanats att låta testa sig vid minsta misstanke så vi har bra överblick. Nu har också karantänti­den gått ut för alla så jag borde ha fått höra om vi hade haft smittsprid­ning i kommunens skolor efter återgången, säger hon.

Strandströ­m säger att ingen förstås vet vad hösten för med sig när det gäller smittrisk, men att det gäller att räkna med det oväntade.

– Än vet vi inte vad lagen kommer att säga om när- eller distansund­ervisning, men det är klokt av skolorna att åtminstone reflektera över alternativ­a scenarier, säger hon.

 ?? FOTO: JAN-ERIK HOLMKVIST ?? Söderkulla skolas rektor Jan-Erik Holmkvist drog ut på avslutning­spicknick med skolperson­alen i fredags. – Oberoende av vad som händer i höst är vi beredda för undervisni­ng på det sätt som behövs, säger han.
FOTO: JAN-ERIK HOLMKVIST Söderkulla skolas rektor Jan-Erik Holmkvist drog ut på avslutning­spicknick med skolperson­alen i fredags. – Oberoende av vad som händer i höst är vi beredda för undervisni­ng på det sätt som behövs, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland