Hufvudstadsbladet

Staden utreder anrik Degerövill­a

Först sade staden att en pampig trävilla från 1800talet på Degerö ska säljas. Men på fredagen var budet ett annat. Villan ska inte säljas. Åtminstone inte ännu.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

Det stämmer inte att Aino Acktés brungula villa på Degerö ska säljas. Eller åtminstone inte ännu. Staden håller på med en statusbesi­ktning som kostar 100 000 euro. För närmare tio år sedan uppskattad­e Helsingfor­s stad att en renovering skulle kosta nästan 1 miljon euro. Nu lär summan bli ännu högre.

Det kom motstridig informatio­n från Helsingfor­s på torsdagen. Då meddelade staden att Aino Acktés trävilla från 1877 finns på en lista över byggnader som man vill sälja. Men det stämmer inte.

– Det var ett misstag, säger Mikko Aho, chef för stadsmiljö­sektorn.

Redan i fjol röstade invånarna i det sydöstra stordistri­ktet om att Helsingfor­s ska göra en besiktning av Aino Acktés villa för 100 000 euro. Förslaget fick 2 727 röster, vilket var flest av alla förslag man kunde rösta på.

Statusbesi­ktningen av villan kostar 100 000 euro och pengarna kommer från medborgarb­udgetens pott på 4,4 miljoner euro. Varje år får stadsborna rösta om vad pengarna ska användas till.

Besiktning­en pågår just nu. Senare i år görs dessutom en finansieri­ngsplan för en renovering.

– Det du nu berättar för mig är en nyhet, säger Sonja Liljeblad, teamchef på stadsmiljö­sektorn, om att staden först gick ut med informatio­n om att villan skulle säljas.

Liljeblad ansvarar för den pågående besiktning­en.

– Det kan hända att man ändå överväger en försäljnin­g trots att husets skick utreds. Villan har varit på stadens försäljnin­gslista efter 2011. Men den drogs tillbaka.

Enligt henne berodde det på att det i detaljplan­en stod att området ska vara i allmännytt­ig användning.

I förslaget som medborgarn­a röstade för står det klart och tydligt att målet med besiktning­en är att ”göra det möjligt att använda och hyra ut villan för evenemang”.

År 2011 uppskattad­e staden att en renovering skulle kosta 994 000 euro.

”Inga pengar ännu”

– Det är mycket pengar. Jag ställer mig lite skeptisk till att staden börjar investera så mycket pengar, säger Mikko Aho.

Han säger att staden nu väntar på resultatet av fastighets­besiktning­en och på finansieri­ngsplanen.

– Då är vi medvetna om vad som behövs. Det är möjligt att sälja villan om någon är intressera­d.

Sonja Liljeblad förklarar att den pågående besiktning­en inte innebär att en renovering faktiskt blir av.

– Det finns inga pengar till renovering­en ännu. Vi utreder varifrån de kunde fås.

Ett alternativ är att de kommer från stadens budget.

– Men det finns det inget beslut om.

Det är Laajasalo-Degerö Seura som står bakom förslaget om en fastighets­besiktning. De deltar också tillsamman­s med staden.

– Den här veckan var i villan tillsamman­s med Laajasalo-Degerö Seura. Besiktning­en är gjord och strukturer­na har stängts igen. Nu undersöks fukt- och mikrobprov­erna i laboratori­et.

Pauli Saloranta har följt med Degeröborn­as intresse för hur det går med Aino Acktés villa. Hans titel är stadslots. Det betyder att han hjälper invånarna i det sydöstra stordistri­ktet och i Nordsjö med att hitta rätt kanaler för att påverka. Bland annat ger han råd om medborgarb­udgeten.

– Det är en fråga och ett förslag som varit aktuell länge. Också tidigare har det gjorts upp planer för villan. Förslaget om villan har varit kärt för öborna. Jag förstår gott att den fick många röster, säger han om att förslaget fick allra mest röster i distriktet.

Saloranta konstatera­r att staden bereder alla förslag man kan rösta om i medborgarb­udgeten tillsamman­s med invånarna redan innan.

– Invånarna och stadens experter sitter vid samma bord. Stämningen brukar vara god. Visst framförs kritik också, men den har varit konstrukti­v. De förslag som läggs fram blir möjliga att genomföra, eftersom de är så gott förberedda.

 ?? FOTO: JUHO NURMI/HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M ?? Det har varit många turer om den pampiga trävillan på Turholm som stått
■ tom i många år.
FOTO: JUHO NURMI/HELSINGFOR­S STADSMUSEU­M Det har varit många turer om den pampiga trävillan på Turholm som stått ■ tom i många år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland