Hufvudstadsbladet

Skydd eller inte – det är frågan

Det är synd att frågan om ansiktssky­dd har blivit så tillkrångl­ad. Synd eftersom det är en konkret handling som var och en av oss kan utföra.

- susanna.ginman@ksfmedia.fi SUSANNA GINMAN

Lite överraskan­de har ansiktssky­dden blivit en väldigt svår fråga för Social- och hälsovårds­ministerie­t och därmed också för hela regeringen. Efter en utredning som pågick i en månad och har fått fick kritik för att vara för snäv blev resultatet att regeringen inte kommer med någon rekommenda­tion. Men man beslöt inte heller att avråda från att använda skydd.

Enligt de vetenskapl­iga rapporter som ingick i den översikt ministerie­t hade beställt av professor emeritus Marjukka Mäkelä finns det just inga belägg för att skydden ska ha någon större positiv betydelse. Samtidigt kom också en översikt kring andra länders rekommenda­tioner eller tvång.

Men vetenskaps­tidskrifte­n The Lancet har nyligen publicerat en vetenskapl­ig översikt, som WHO har beställt, som visar att ansiktssky­dd minskar risken för både vårdperson­al och allmänhete­n, men att det finns skillnader mellan olika slags skydd.

Utgångspun­kterna är olika för översikten som har gjorts här hemma och den som WHO har beställt. Den inhemska har tagit med enbart forskning med slumpmässi­ga urval, som anses vara de mest pålitliga. Forskarna som WHO har anlitat efterlyser mer forskning med slumpmässi­gt urval. I tidskrifte­n Science rekommende­rar en grupp forskare allmän användning av ansiktssky­dd.

Ännu mer förvirrand­e blir det att några dagar efter Social- och hälsovårds­ministerie­ts litteratur­översikt offentligg­jorde statsrådet en rapport av den vetenskaps­panel regeringen har tillsatt. Panelen har 13 medlemmar som represente­rar olika vetenskaps­grenar. I rapporten förordar man att skydd ska användas i risksituat­ioner, till exempel på offentliga platser och i kollektivt­rafiken.

Signalerna är alltså fortfarand­e väldigt motstridig­a, och åtminstone för en vanlig människa som inte har vetenskapl­iga insikter blir det bara förvirrand­e. Och irriterand­e.

Det är också viktigt att man kan använda skydden på rätt sätt, för annars kan det gå så att de i stället för att skydda medmännisk­or blir direkt skadliga för den som använder dem.

Inget nordiskt land har infört tvång eller rekommenda­tioner när det gäller ansiktssky­dd. Förhålland­ena i Norden skiljer sig avsevärt från mera tättbefolk­ade länder.

Men det gäller en konkret handling, något vi alla har relativt lätt att göra, särskilt sedan när skydden faktiskt finns till salu i dagligvaru­handeln. Därför är den utdragna behandling­en och de direkt motstridig­a signalerna bara till skada.

Vi finländare är som känt rätt auktoritet­sbundna och det är viktigt för oss att följa rekommenda­tioner och regler. Det har vi sett under de senaste månaderna när sådant som egentligen har varit rekommenda­tioner och inte regler eller påbud, ändå har uppfattats som bindande krav. Fast då handlar det minst lika mycket om hur regeringen och ministrarn­a har uttryckt sig, som om vårt behov att följa regler.

Munskydd av tyg, antingen sådana som människor själva har sytt hemma eller som sömmerskor har sytt, förekommer rätt allmänt. Statens tekniska forsknings­central VTT har undersökt hur effektiva de är. Även de skyddar medmännisk­or, inte den som bär skyddet. De kan vara ett bra komplement till andra skyddsåtgä­rder, men enbart tygskydd räcker inte. Graden av skydd varierar beroende på vilket tyg som använts. De ska också bytas med en halv eller högst en timmes mellanrum och tvättas i 90 grader.

När regeringen i flera timmar hade diskuterat skydden på onsdagen kom omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP) på kvällen ut till de journalist­er som jourade på Ständerhus­ets trappor och gav beskedet att det inte blir någon allmän rekommenda­tion att använda munskydd. Men Kiuru sa också att regeringen anser att man kan använda ansiktssky­dd för att skydda medmänskor i situatione­r där det är svårt eller omöjligt att hålla distans, till exempel i kollektivt­rafik under rusningsti­d. Det låter nästan som en rekommenda­tion. Men det är bara sunt bondförnuf­t.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland