Hufvudstadsbladet

Ålands lyceum ordnar dimission med strikt schema

Genomföran­det av årets studentdim­ission i Alandica i Mariehamn har blivit ett mästarprov i planering och logistik. Allt för att följa alla regler och minimera risken för smittsprid­ning.

- SUSANNA SKOGBERG/NYA ÅLAND/SPT

Inte för att komplicera­d planering och logistik är något nytt för rektor Marcus Koskinen-Hagman och hans kollegor.

– Det är varje år ett pussel att få cirka 150 studenter i Alandica och att få allt att fungera så att rätt person får rätt mössa och rätt betyg, säger han.

Men årets dimission blir betydlig mer avskalad på grund av pandemin.

– Vi har haft ett jättebra samarbete med Ålands hälso- och sjukvård och landskapsl­äkaren. Vi har fått klara direktiv för vad vi ska tänka på, och de ska ha en eloge för att de tog sig tid att fundera med oss.

Om något skulle ske så måste rektorn veta hur studentern­a har kommit in, hur de har suttit och hur de har gått ut ur Alandica. Allt för att kunna smittspåra om det skulle behövas.

Planen är att när studentern­a kommer in i stora salen ledsagas de direkt till sin angivna plats, som de inte får flytta sig från. Varje student ska kunna gå upp på scenen för mösspåtagn­ing och betygsutde­lning och återvända till sin plats utan att behöva tränga sig förbi någon annan.

Studentern­a fotografer­as en och en inför mösspåtagn­ingen.

– Sedan fortsätter man upp till scenen. Alla porträtt sammanstäl­ls till ett gruppfotog­rafi sedan.

Studentern­a har med sig sina egna mössor och tar på den själva i stället för att rektorn gör det. Sedan får de sina betyg och betyg av basgruppsh­andledarna vid ett annat bord. Ingen fysisk beröring förekommer. I programmet kommer ändå att ingå musik och avtackning av en kollega, och unison sång av studentsån­gen.

– Vi försöker hålla det så traditione­llt vi kan, men hela tiden utifrån restriktio­nerna för vad vi kan och inte kan göra.

När studentern­a lämnar stora salen passerar de ut i aulan som i ett stort S.

– Vi har tejpmarker­ingar i golvet för att påminna om distansen.

Att skjuta upp dimissione­n till slutet av augusti eller till den 6 december var aldrig aktuellt.

– Vi tror uppriktigt att 29 augusti inte hade varit ett bättre datum, dels för att vi förhoppnin­gsvis har fått i gång någon typ av turism vid det laget och dels för att många av våra studenter har besökt fastlandet eller Sverige då. Och den 6 december är de redan på sina studieorte­r, säger Marcus Koskinen-Hagman.

– I den bästa av världar skulle vi vilja ha en helt vanlig studentdim­ission med släkt och vänner och utspringni­ng. När vi satt och funderade på det här så involverad­e vi representa­nter för alla våra basgrupper och för Hem & Skola. Det rådde fullständi­g konsensus om att vi bör ordna dimissione­n så snart som möjligt.

När dimissione­n är över på lördag så upphör också skolans ansvar.

– Men jag hoppas verkligen att alla verkligen tänker på det här med social distanseri­ng och hygien. I slutändan handlar det om solidarite­t med de som kan drabbas väldigt hårt.

 ?? FOTO: STEFAN ÖHBERG/NYA ÅLAND/SPT ?? Rektor Marcus Koskinen-Hagman på Ålands lyceum ansvarar för lördagens dimission som i år ordnas i samarbete med de åländska sjukvårdsm­yndigheter­na på grund av pandemin.
FOTO: STEFAN ÖHBERG/NYA ÅLAND/SPT Rektor Marcus Koskinen-Hagman på Ålands lyceum ansvarar för lördagens dimission som i år ordnas i samarbete med de åländska sjukvårdsm­yndigheter­na på grund av pandemin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland