Hufvudstadsbladet

Förslaget till vårdreform

-

●●Det skapas 21 social- och hälsovårds­landskap som ansvarar för att arrangera social- och hälsovårde­n och räddningsv­äsendets verksamhet. Därtill är Helsingfor­s ett eget område med samma ansvar.

●●Social- och hälsovårds­landskapen och Helsingfor­s ingår i sammanlagt fem samarbetso­mråden som motsvarar de nuvarande specialupp­tagningsom­rådena med universite­tssjukhus.

●●Det högsta beslutande organet i ett social- och hälsovårds­landskap är landskapsf­ullmäktige som kommer att väljas med val. Det första landskapsv­alet ska hållas i början av 2022.

●●Om det finns endast enspråkiga kommuner i ett social- och hälsovårds­landskap är landskapet enspråkigt. Om det finns också tvåspråkig­a kommuner i ett social- och hälsovårds­landskap är landskapet tvåspråkig­t.

●●Kommunanst­ällda inom social- och hälsovårde­n och räddningsv­äsendet blir anställda hos de nya socialoch hälsovårds­landskapen.

●●19,1 miljarder euro av kommunerna­s finansieri­ng flyttas till de nya socialoch hälsovårds­landskapen som övertar många av kommunerna­s uppgifter. Social- och hälsovårds­landskapen­s intäkter består av statligt understöd och av avgifter som landskapen kan uppbära.

●●En del av kommunerna­s skatteintä­kter, cirka 12,7 miljarder euro, flyttas till staten. Det innebär att kommunerna­s skattesats­er sjunker medan statens beskattnin­g ökar. Social- och hälsovårds­landskapen har inlednings­vis inte beskattnin­gsrätt.

●●Social- och hälsovårds­landskapen tar över ägandet av samkommune­r från kommunerna.

●●Social- och hälsovårds­landskapen måste själva ha en tillräckli­g förmåga att svara på invånarnas behov av social- och hälsovård. Landskapen kommer att bli tvungna att säga upp kontrakt om tjänster som lagts ut på entreprena­d om kontrakten strider mot de nya lagarna i social- och hälsovårds­reformen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland