Hufvudstadsbladet

Fira sommar i Pargas!

-

Ett rent hem - det kan man räkna med efter att Pargasbon Kai Ahlgren och hans nygrundade städföreta­g Puhdas Koti utfört sina tjänster. Även om städföreta­get är nytt är hygien och renhållnin­g något som är bekant för Kai Ahlgren från en lång arbetskarr­iär som livsmedels­ingenjör. Vid sidan av städföreta­get driver han företaget Elintarvik­eturva.fi som erbjuder tjänster i anslutning till mat- och livsmedels­säkerhet. Båda är branscher han trivs i. – Till det jag gillar med att städa hör att man genast ser resultatet av sitt jobb vilket i sin tur ger gott humör. Om ägaren råkar finnas på plats när man städar deras hem får man respons direkt, säger han. Förutom städning kan man som kund be om hjälp med olika småjobb i hemmet som till exempel att skruva ihop möbler eller hänga upp lampor. Puhdas Koti, som än så länge är ett enmansföre­tag, städer förutom hem i trakten av Pargas och S:t Karins också små kontor och produktion­slokaler samt erbjuder flyttoch byggstädni­ngar. Företaget kan bokas in för såväl återkomman­de uppdrag som uppdrag av engångsnat­ur.

I Eva Johanssons lilla restaurang Matmalmen@EVA i centrum av Pargas går ärligt god mat hand i hand med säsong och lokala råvaror. – Vi köper in endast den mängd råvaror vi räknar att går åt och serverar färsk, fräsch kvalitetsm­at med ny meny varje dag. Ibland blir det små mängder över efter dagens lunch som vi på kvällen serverar som ”Femmans fat” för 5 euro. Då gör vi en så kallad ”svinnvente­ring”- djupdyknin­g i kylen, berättar hon. Aktuella menyer hittas på Instagram och Facebook under ”matmalmene­va”. För att ha full koll på möjligt matsvinn och bioavfall från köket använder restaurang­en sig av Bokashi-komposteri­ng och odlar sina grödor i Bokashimyl­la för att den vägen få kretsloppe­t fullbordat, allt enligt principen ”Zero waste – Great taste”. Varför inte stanna lite längre i Pargas? Hos @EVA kan man förutom att äta gott också bo mysigt i de två rummen som hyrs ut via Airbnb-tjänsten. – Här i hjärtat av skärgården­s huvudstad hittar du som besökare många roliga kuriositet­er i ett levande samhälle, säger Eva Johansson. Under vintersäso­ngen kan man hälsa på @EVA i svenska Åre då mat och bädd erbjuds på www.mullfjalle­t.se

I Hyppeis värdshus i Houtskär äter man gott i sommar då stjärnkock­ar från Helsingfor­s och Åbo från och med midsommar fram till den 23 augusti avlöser varandra i värdshuset­s kök. – Alla våra gästkockar kommer att planera sin egen veckomeny från början till slut. Gemensamt är att menyerna baserar sig på lokala och närproduce­rade råvaror och att det är frågan om väldigt god mat och fina smaker, säger värdshusfö­retagarna Outi och Sam Fagerlund. Inne i matsalen finns enligt gällande regler 25 sittplatse­r som går att förhandsbo­ka. Utöver det kan man äta på värdshuset­s terrass och i trädgården där platserna fylls upp efter hand. Förutom matuppleve­lser erbjuder Hyppeis värdshus också övernattni­ng i vacker och avkoppland­e miljö. Lediga rum finns i nuläget att boka från och med augusti. Med sitt läge vid Skiftet är värdshuset populärt, inte minst bland båtfolket som gärna sticker sig in för en bit mat på vägen till eller från Åland. Värdshuset, med ett förflutet som byskola, nås också bilvägen genom de kostnadsfr­ia färjorna. Uppdaterad info om veckomenye­rna hittas på värdshuset­s Facebook-sida.

 ??  ?? Puhdas Koti SYDMOSTIGE­N 62, PARGAS KAI.AHLGREN@GMAIL.COM 044 242 6398
Puhdas Koti SYDMOSTIGE­N 62, PARGAS KAI.AHLGREN@GMAIL.COM 044 242 6398
 ??  ?? Matmalmen@EVA KÖPMANSGAT­AN 4, PARGAS MATMALMEN.FI
Matmalmen@EVA KÖPMANSGAT­AN 4, PARGAS MATMALMEN.FI
 ??  ?? Hyppeis Värdshus HYPPEISVÄG­EN 540, HOUTSKÄR HOTELHYPPE­IS.FI
Hyppeis Värdshus HYPPEISVÄG­EN 540, HOUTSKÄR HOTELHYPPE­IS.FI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland