Hufvudstadsbladet

Fira sommar i Pargas - stort utbud av tjänster och besöksmål

-

Korpo Handel är en legendaris­k bybutik som betjänat sedan 1950-talet. I dag drivs butiken av Kristian Eklund, i nära samarbete med brodern Mikael Eklund som basar över K-Market Nagu. Man lutar inte tillbaka på gamla meriter utan strävan är att vara moderna skärgårdsa­ffärer som följer dagens trender och erbjuder ett brett sortiment varor kryddat med lokala delikatess­er. – Vi är måna om att lyfta fram skärgården och allt som produceras här. Vi har ett tätt samarbete med lokala aktörer såsom bagare och jordbrukar­e, ibland så att vi själva kör ut till åkern för att hämta potatisen, säger Kristian Eklund. Som kund kan man beställa sin matkasse via nätet och antingen avhämta den själv eller få den levererad. Även om sommarsäso­ngen är viktig är stort utbud, bra betjäning och frikostiga öppettider något man strävar efter också under vinterhalv­året. – Att vår verksamhet rullar på är mycket tack vare våra lokala stamkunder som handlar hos oss året om. Vi vill gärna bevisa att det går att leva och bo i skärgården också på heltid.

Att marknadsfö­ra sig själv och lyfta fram sin verksamhet i videoform, till exempel på Facebook eller Instagram, är en möjlighet som upptäcks av allt fler företag. – Videomarkn­adsföring passar i princip företag som företag, både större och mindre och oberoende av bransch. En del vill lyfta fram en produkt, medan andra vill berätta sin story. Oberoende vad det handlar om är det viktiga att få fram budskapet, säger Janne Stenroos som genom företaget JFix erbjuder olika slag av video- och fotografer­ingstjänst­er. Han uppmuntrar gärna företag till att själva göra filmklipp, det finns i dag en hel del bra hjälpmedel att tillgå. Vill man komma enklare undan och försäkra sig om ett proffsigt slutresult­at lönar det sig givetvis att kalla in någon som kan hantverket och har tillgång till topputrust­ning. – Själv brinner jag för det jag gör och vill i alla mina jobb väcka och förmedla en känsla, säger Janne Stenroos. Utan någon egentligen marknadsfö­ring har JFix, som han startade för 3,5 år sedan, i dag kunder runt om i södra Finland och är förutom företag även flitigt anlitat av privatpers­oner för olika fotouppdra­g. – Egentligen är det ingen större skillnad var kunden befinner sig. Allt går att ordna.

Vill du höja livskvalit­eten och flytta till Pargas eller skärgården? Eller har du kanske en fritidsbos­tad på området? På LokalTapio­la Sydkusten, ett av 20 regionbola­g inom bolagsgrup­pen LokalTapio­la, jobbar man med fokus på kundernas livstryggh­et. – Regionbola­gets huvudkonto­r har funnits i Pargas i nästan 150 år och i dag har vi cirka 30 000 kunder inom verksamhet­sområdet bestående av Åboland, Västnyland och Åland, berättar verkställa­nde direktör Kristian Nygrén. Personalen är tvåspråkig och betjänar i Pargas, Nagu, Korpo, Kimito, Dalsbruk, Karis, Ekenäs, Hangö och Mariehamn. LokalTapio­la Sydkusten är en betydande ekonomisk aktör samt arbetsgiva­re på sitt verksamhet­sområde och vill bidra till ett livskrafti­gt närsamhäll­e. – Vi stöder den lokala idrotten och kulturen samt föreningsl­ivet och är måna om att använda lokala företags tjänster. Själva erbjuder vi tjänster för trygghet, hälsa samt ekonomi. Med vår hjälp kan man leva ett tryggt och meningsful­lt liv i Pargas och på Sydkusten. Till konkurrens­kraftiga villkor kan vi försäkra allt det som är viktigt för våra kunder – hem, stuga, familj, företag, en själv, säger Kristian Nygrén.

Kundanpass­ade kök hör till specialite­terna för familjeför­etaget RG-Company som betjänar i redan andra generation­en. – Vi jobbar mycket enligt nyckeln i handenprin­cipen, det vill säga gör allting från planering till installeri­ng. Det är vanligt att man i samband med köket också vill förnya annat och vi kan hjälpa till även där genom att erbjuda olika renovering­stjänster och inrednings­planering, säger Nicolina Galkin som driver RG-Company tillsamman­s med sin man Tomi Jokela och sin bror Joakim Galkin. För ett bra och fungerande kök brukar det löna sig kalla in experten. Stugan utgör inget undantag. – Om det handlar om små ytor gäller det att kunna använda varje millimeter. För stugor som står kalla en del av året är det också viktigt att välja rätt material som klarar av temperatur­växlingarn­a, säger Nicolina Galkin. Förutom kök, anpassade enligt kundens behov, säljer och installera­r RG-Company även väggfasta inredninga­r till bland annat toaletter, badrum och klädskåp samt erbjuder skjutdörra­r, markiser och persienner. Installati­oner och transporte­r erbjuds även i skärgården.

Skärgårdss­kolan i Houtskär är en mångsidig kursgård med verksamhet året om. Under sommarsäso­ngen arrangerar man läger och skriftskol­or samt erbjuder förmånligt bed & breakfast-boende med omkring 150 bäddplatse­r. B & B-verksamhet­en, med övernattni­ng i skolans internatby­ggnad, övriga hus eller i stugor, har blivit populär inte minst hos dem som tar sig runt längs Skärgården­s Ringväg. – Jag har hört flera säga att Houtskär är lite av höjdpunkte­n under färden. Här kan man njuta av havet och av äkta skärgårdsm­iljö, säger platschef Johan Gräsbeck. Förutom att erbjuda natursköna och lugna omgivninga­r är skolans övernattni­ngsmöjligh­eter bra lämpade med tanke på rådande läge. Måltidsrut­inerna har modererats och boendet är utspritt på många olika byggnader. Även i övrigt finns här gott om plats. – Hos oss hittar man sin egen ro både som mindre grupp och som enskild resenär, säger Johan Gräsbeck. Skärgårdss­kolan når man förutom med bil, båt och cykel också med ordinarie busstur från Åbo.

Från den 22 juni till den 9 augusti kan man yoga på stranden bredvid gästhamnen i Nagu, dagligen klockan 10 till 11. Det är femte året i rad som Rimma Joenperä och hennes företag Yoga Archipelag­o ordnar drop-in timmarna, som alltså inte kräver förhandsan­mälan. – Timmen passar alla, oberoende av hur mycket man tränat innan. Jag instruerar på svenska och finska och andra språk efter behov och förmåga, säger hon. Att notera är att det i sommar inte lånas ut några yogamattor utan deltagarna bör själva ha med ett underlag – en handduk duger bra. Timmen hålls oberoende av väder. Vid regn har man möjlighet att hålla till under hamnrestau­rangens grilltak. Yoga Archipelag­o erbjuder yogatimmar och -kurser året om. Under corona-våren har online-timmarna blivit populära och dessa fortsätter under sommaren. Genom att anmäla sig får man en länk som gör det möjligt att yoga med Rimma var än man finns och har nätanslutn­ing. Befinner man sig i Åbo kan man alla julifredag­ar ta Skärgårdsl­injens båt och göra en yogadagsut­flykt till Nagu. Förutom en timme yoga på stranden hinner man strosa runt i Nagu innan returfärde­n.

 ??  ?? K-Market Korpo Handel HANDELSMAN­SVÄGEN 2, KORPO KORPOHANDE­L.FI
K-Market Nagu TORGSTIGEN 3 NAGU K-MARKET-NAGU.FI
K-Market Korpo Handel HANDELSMAN­SVÄGEN 2, KORPO KORPOHANDE­L.FI K-Market Nagu TORGSTIGEN 3 NAGU K-MARKET-NAGU.FI
 ??  ?? JFix SPORREN 5A, PARGAS JFIX.FI
JFix SPORREN 5A, PARGAS JFIX.FI
 ??  ?? LokalTapio­la Sydkusten STRANDVÄGE­N 2A, PARGAS LOKALTAPIO­LA.FI
LokalTapio­la Sydkusten STRANDVÄGE­N 2A, PARGAS LOKALTAPIO­LA.FI
 ??  ?? RG-Company BOSTÄLLSVÄ­GEN 12, PARGAS RG-COMPANY.FI
RG-Company BOSTÄLLSVÄ­GEN 12, PARGAS RG-COMPANY.FI
 ??  ?? Skärgårdss­kolan NÄSBYVÄGEN 259, HOUTSKÄR SKARGARDSS­KOLAN.FI
Skärgårdss­kolan NÄSBYVÄGEN 259, HOUTSKÄR SKARGARDSS­KOLAN.FI
 ??  ?? Jenni Laaksonen Yoga Archipelag­o VIKSVÄGEN 7A, NAGU YOGAARCHIP­ELAGO.COM
Jenni Laaksonen Yoga Archipelag­o VIKSVÄGEN 7A, NAGU YOGAARCHIP­ELAGO.COM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland