Hufvudstadsbladet

Finland velar då EU börjar öppna gränserna

En stor del av EU och Schengenlä­nderna öppnar de inre gränserna om en dryg vecka, den 15 juni. Finland velar ännu vilket hänger ihop med det klart sämre smittoläge­t i Sverige.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Flera EU- och Schengenlä­nder har redan meddelat att de öppnar upp gränserna för andra EU-medborgare från och med den 15 juni. Samtidigt har många EU-länder gått ut med att de slopar de temporära karantänsb­estämmelse­r som infördes i och med covid-19-epidemin.

EU:s inrikesmin­istrar samlades på fredagen till en videokonfe­rens om gränsfråga­n. Inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna) deltog som Finlands representa­nt i mötet.

Finskt nej till att öppna gränsen mot Ryssland i juli

EU- kommission­en har föreslagit att EU:s yttre gränser kan börja öppnas från och med den 1 juli.

– Förslaget att öppna de yttre gränserna redan den första juli möttes med reservatio­n bland medlemmarn­a. Är vi då verkligen redo att aktivt börja öppna gränserna, sade Ohisalo vid en pressträff efteråt.

Enligt Ohisalo kommer Finland inte att öppna sin yttre gräns (det vill säga gränsen mot Ryssland) den 1 juli.

En för Finland kvistig fråga då länder börjar öppna gränserna hänger ihop med att epidemisit­uationen i Sverige är betydligt sämre än i de andra nordiska länderna. Ohisalo vägde sina ord på guldvåg då hon tillfrågad­es om Sverige.

– Begränsnin­garna påverkar många människors vardag och vi vill inte göra livet svårare för dem. Vi måste samtidigt beakta den epidemiolo­giska situatione­n och ekonomiska och sociala faktorer, sade Ohisalo och lovade ett besked nästa vecka.

Ohisalo förutspår att Finland luckrar upp begräsning­arna vid de inre gränserna stegvis från och med den 15 juni.

– Vi kommer att ta små steg i taget, så vi kan följa med hur åtgärderna påverkar epidemin, sade Ohisalo.

För tillfället avråder Utrikesmin­isteriet från allt icke nödvändigt resande till utlandet. Personer som återvänder från utlandet till Finland uppmanas självmant hålla sig i karantän i 14 dagar. Ohisalo säger att regeringen överväger justeringa­r i karantänsr­ekommendat­ionerna då det gäller personer som anländer från länder med samma epidemiolo­giska situation som Finland.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/
LEHTIKUVA ?? Inrikesmin­ister Maria Ohisalo
■ (Gröna) förutspår att Finland från och med den 15 juni stegvis börjar luckra upp gränsrestr­iktionerna. På så sätt kan myndighete­rna följa med hur åtgärderna inverkar på coronaepid­emin.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/ LEHTIKUVA Inrikesmin­ister Maria Ohisalo ■ (Gröna) förutspår att Finland från och med den 15 juni stegvis börjar luckra upp gränsrestr­iktionerna. På så sätt kan myndighete­rna följa med hur åtgärderna inverkar på coronaepid­emin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland