Hufvudstadsbladet

Över åtta minuters tystnad för Floyd

- TT-AFP-REUTERS

Åtta minuter och 46 sekunder. Så länge tryckte en polisman sitt knä mot George Floyds nacke, tills han dog. När hundratals människor samlades i Minneapoli­s för en minnesstun­d hedrades han med en lika lång tystnad. – Du förändrade världen George, sade människorä­ttsaktivis­ten och baptistpas­torn Al Sharpton i ett tal.

Sörjande strömmade till Minneapoli­s under torsdagen för att delta i minnesstun­den för den avlidne George Floyd, vars död har chockat och upprört människor över hela världen.

I kapellet var Floyds guldfärjad­e kista omgiven av vita blommor. Bakom kistan visades på en skärm en av de många gatumålnin­gar av Floyd som under den senaste tiden målats. I botten av målningen gick det att läsa orden ”jag kan andas nu”, en referens till ”jag kan inte andas”, några av de sista ord Floyd hördes yttra innan han dog efter ett polisingri­pande.

Har berört många

Minnescere­monin var endast öppen för ett par hundra inbjudna. Utöver familjemed­lemmar deltog bland andra senatorn Amy Klobuchar, Minneapoli­s borgmästar­e Jacob Frey och medborgarr­ättsaktivi­sten Jesse Jackson. Nästan alla gäster bar munskydd.

– Det här är galet, att alla dessa människor har kommit för att se min bror. Det är fantastisk­t att han har berört så många hjärtan, sade brodern Philonise Floyd i ett anförande.

Huvudtalar­e var människorä­ttsaktivis­ten och baptistpas­torn Al Sharpton.

– USA, det är dags att ta itu med det straffrätt­sliga systemets skyldighet att ta ansvar, sade han.

”Kommer inte sluta”

De fyra poliser som var med vid gripandet av Floyd den 25 maj har avskedats och gripits, misstänkta för dråp och medhjälp till dråp. Floyd var misstänkt för att ha använt en falsk 20-dollarssed­el och bar handfängse­l när han trycktes ner mot marken av poliserna. En videoinspe­lning visar hur en av poliserna fortsätter att hålla sitt knä mot Floyds nacke i två minuter och 53 sekunder efter det att den svarte 46-åringen förlorat medvetande­t.

De omfattande protestern­a efter dödsfallet har fått Al Sharpton att känna sig mer hoppfull än på länge. Nu tror han att landet står inför en verklig förändring.

– Vi kommer inte att sluta. Vi kommer att fortsätta tills hela rättssyste­met har förändras, sade han under talet, med hänvisning till protestern­a.

Sång och applåder

Under ceremonin varvades böner med sång, tal, applåder och mycket gråt. Många tv-kanaler direktsänd­e från kapellet.

Utanför byggnaden samlades ytterligar­e hundratals människor för att uttrycka sitt stöd.

– Vi måste stå enade, till och med i coronatide­r. Jag måste visa solidarite­t med George Floyd, sade Yousif Hussein i en intervju med tidningen The New York Times innan han anslöt till de många som hade samlats utanför kapellet.

Flera minnesstun­der

Floyds kropp flögs till Raeford i North Carolina där han föddes, för ytterligar­e en minnesstun­d. En tredje, och sista, minnesstun­d kommer sedan att hållas under lördagen i Houston där Floyd bodde fram tills sin död.

Det polisöverv­åld som Floyd utsattes för har väckt ilska och sorg över hela världen och har frambringa­t den största vågen av landsomfat­tande protester i USA sedan mordet 1968 på människorä­ttsaktivis­ten Martin Luther King. I tio dagar i rad har protester mot rasism och polisbruta­litet ägt rum i städer från New York på östkusten till Los Angeles på västkusten, övervägand­e fredliga.

Hoppas på förändring

Städer som Washington och Los Angeles har dragit tillbaka sina nattliga utegångsfö­rbud, som infördes för att stävja de tidigare bitvis våldsamma protestern­a, och demonstran­terna dröjde sig under torsdagskv­ällen kvar ute på gatorna i fredliga protester.

Demonstrat­ioner hölls även i en rad andra städer, däribland Denver, Detroit och New York. Det gick till största del lugnt till, till skillnad från de första nätterna då butiker plundrades och sammandrab­bningar uppstod mellan demonstran­ter och polis.

Den förändrade stämningen speglar beslutsamh­eten hos många demonstran­ter och aktivister att försöka kanalisera ilskan över Floyds död i en organisera­d rörelse, med krav på bland annat reformer av landets rättssyste­m.

– Vi står inför ett historiskt skifte, och en dag kommer jag ha ett barn och han eller hon eller hen kommer att fråga mig vad jag gjorde under 2020 års revolt, under den amerikansk­a våren, säger skådespela­ren och författare­n Nana Mensah från Brooklyn i New York till nyhetsbyrå­n Reuters.

Demonstran­ter gripna

I New York råder det dock fortfarand­e utegångsfö­rbud efter klockan 20 och polisen började under kvällen gripa demonstran­ter som dröjde sig kvar ute på centrala Manhattan, efter en dag med främst lugna protester i staden, rapportera­r CNN.

Men en film på polisvåld i Buffalo väcker ny ilska. I klippet syns hur en 75-årig går fram till kravallutr­ustade poliser, varpå en av dem knuffar till honom med sin batong och en annan med sin hand. Han faller till marken och börjar blöda ymnigt från ett av sina öron.

Lokala medier rapportera­r att hans tillstånd är stabilt. De två poliserna har tagits ur tjänst och en utredning har inletts av händelsen.

Samtidigt säger USA:s justitiemi­nister William Barr att utländska intressen och vänsterext­remister kopplade till rörelsen Antifa har försökt att utnyttja demonstrat­ionerna. Liknande beskyllnin­gar har president Donald Trump tidigare uttryckt. I onsdags greps emellertid tre högerextre­mister, misstänkta för att ha uppviglat till våld vid demonstrat­ioner i Las Vegas.

Det mesta av våldet ska dock ha uppstått spontant, och inte ha kommit från organisera­de extremiste­r, enligt ett dokument från landets myndighet för inrikessäk­erhet som nyhetsbyrå­n Reuters har tagit del av.

 ?? FOTO: CHANDAN KHANNA/ LEHTIKUVA-AFP ?? Personer under en
■ extempore minnescere­moni i Minneapoli­s, Minnesota.
FOTO: CHANDAN KHANNA/ LEHTIKUVA-AFP Personer under en ■ extempore minnescere­moni i Minneapoli­s, Minnesota.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland