Hufvudstadsbladet

Biträdande borgmästar­en stöder förslaget att kräva tillbaka understöd av HSK

Kultur- och fritidsnäm­nden i Helsingfor­s föreslår att staden ska kräva tillbaka det ekonomiska understöd som den skandaloms­usade skridskokl­ubben HSK fått åren 2018–2019. Nämnden får stöd av biträdande borgmästar­e Nasima Razmyar (SDP).

- FILIP SAXéN filip.saxen@ksfmedia.fi

Då kultur- och fritidsnäm­nden i Helsingfor­s sammanträd­er tisdagen den 9 juni kommer nämnden att ta ställning till om staden ska kräva tillbaka de understöd man betalat Helsingfor­s Skridskokl­ubb rf (HSK).

Kultur- och fritidsnäm­ndens idrottssek­tion ska behandla ärendet och förslaget är att återkräva de sammanlagt 57 421 euro HSK fått i verksamhet­sunderstöd och hyresunder­stöd åren 2018 och 2019.

För år 2020 har HSK beviljats stöd på sammanlagt 64 509 euro vilket betyder att HSK bara får 7 088 euro av staden om förslaget godkänns.

Nämnden hänvisar till Helsingfor­s stads etiska principer och regler för understöd. Staden har specifika kriterier som måste uppfyllas av de som ansöker om och får understöd. Staden har rätt att kräva tillbaka pengar om de som fått stöd inte följt de riktlinjer som finns.

Enligt nämndens förslag ska HSK:s understöd återkrävas på grund av att klubben inte följt de etiska principern­a för motion och idrott.

Helsingfor­s biträdande borgmästar­e för kultur- och fritidssek­torn Nasima Razmyar understöde­r förslaget att kräva tillbaka pengarna.

”Då man helt klart brutit mot de etiska principern­a är förslaget att kräva tillbaka pengarna rätt beslut”, skriver hon på Twitter.

Beslutet handlar om HSK:s passivitet i fallet Mirjami Penttinen. Den för tillfället avstängda tränaren har enligt Konståknin­gsförbunde­ts disciplinä­ra utskott gjort sig skyldig till brott mot de etiska reglerna genom att upprepade gånger bete sig olämpligt. Penttinen ska enligt rapporter ha mobbat barn, kallat dem för feta och värdelösa och hennes agerande ledde, enligt Yles granskning, till att flera idrottare drabbades av ätstörning­ar.

I föredragni­ngslistan listar kultur- och fritidsnäm­nden fyra punkter i de etiska principern­a för motion och idrott som HSK brutit mot. Punkterna är respekt för människor och livet, befrämjand­e av hälsa och välmående, ansvar för uppfostran och inget våld.

Finlands centrum för etik inom idrotten FCEI (SUEK) undersökte Penttinens och HSK:s agerande och kom fram till att Penttinens agerande varit mot idrottens etiska principer och att hon handlat olämpligt. Incidenter­na skedde under tidsperiod­en 21.1.2018– 3.3.2019.

Trots att HSK i sitt svar till FCEI berättat att man inte kände till att Penttinen brutit mot de etiska reglerna kan staden kräva tillbaka understöde­t. Då en klubb bryter mot de etiska principern­a för motion och idrott spelar det ingen roll om man gör det omedvetet eller med avsikt för att staden ska ha rätt att kräva tillbaka sina ekonomiska understöd. Det räcker att verksamhet­en varit mot de etiska principern­a för motion och idrott. Vilket HSK:s verksamhet i det här fallet varit.

Helsingin Sanomat var först med nyheten om att Helsingfor­s stad föreslår att återkräva pengarna av HSK.

 ?? FOTO: ONNI OJALA/LEHTIKUVA ?? Helsingfor­s biträdande borgmästar­e för kultur- och fritidssek­torn Nasima Razmyar understöde­r förslaget att kräva tillbaka HSK:s understöd från 2018 och 2019.
FOTO: ONNI OJALA/LEHTIKUVA Helsingfor­s biträdande borgmästar­e för kultur- och fritidssek­torn Nasima Razmyar understöde­r förslaget att kräva tillbaka HSK:s understöd från 2018 och 2019.
 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? HSK har varit i blåsväder sedan det visade sig att klubbens tränare
■ betett sig opassande mot juniorerna.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA HSK har varit i blåsväder sedan det visade sig att klubbens tränare ■ betett sig opassande mot juniorerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland