Hufvudstadsbladet

Mildhybrid med fokus på design

Mazda har designmäss­igt bättrat på sig avsevärt de senaste åren och provkörda CX-30 är inget undantag. Den är en kompakt suv med mjuka kurvor och en glatt leende grill.

- TEXT & FOTO: BO INGVES nyheter@hbl.fi

Mazda CX-30 delar grundtekni­ken med personbile­n Mazda 3 och ersätter egentligen farmarvers­ionen som inte längre erbjuds. Det mesta som gäller körbarhet och prestanda kan därför överföras på båda bilarna.

Vid första anblicken känns den raka och högt ställda instrument­panelen med sina avskalade linjer fräsch. Instrument­eringen och pekskärmen som ligger ovanpå är dock definitivt nutida med ett plus för att skärmen styrs med en liten ratt i mittkonsol­en mellan framsätena. Den möjlighete­n borde egentligen finnas i alla bilar med pekskärm men är vanligtvis förbehålle­t klart dyrare bilar. Överlag är bilens användargr­änssnitt intuitivt att använda.

Väl utrustad

Den provkörda versionen hade fyrhjulsdr­ift kombinerad med den näst lägsta utrustning­snivån Vision Plus. Här ska säga att Mazda bjuder till ordentligt, för som standard har alla versioner såväl regnsensor, automatisk luftkondit­ionering, adaptiv farthållar­e som HUD (förkortnin­g av head-up-display, på svenska ungefär vindrutepr­ojektor). Säkerhetsm­ässigt är bilen enligt krocksäker­hetstestet Euro-NCAP i absolut toppklass.

Vid tiden för provkörnin­gen var våren på antågande och solen sken. Att döma av andraplats­en i Tekniikan Maailmas vinterbilt­est funkar den här crossovern bra också då det är kallt.

Bilen känns välbyggd och ljudnivån är överlag acceptabel men på grövre asfalt hör däckljuden tydligt. Bensinmoto­rn hörs vid accelerati­oner men är i övrigt tyst och nästan inget brus hörs från fönstren. Tyvärr höll ljudanlägg­ningen ingen högre klass – det är en orsak till att jag skulle välja nästa utrustning­snivå Elegance. Då får man en högklassig­are Bose-ljudanlägg­ning, lädersäten och elektriskt styrt förarsäte för ett pristilläg­g på 2 200 euro.

Bensinmoto­r utan turbo

Motorn är Mazdas nyaste generation Skyactiv-X. Den har en förbrännin­gsteknik kallad Spark Controlled Compressio­n Ignition (SPCCI), där en ytterst mager bensinblan­dning antänds med kompressio­n, på motsvarand­e sätt som i dieselmoto­rer, men där tändstifte­n hela tiden hjälper till att balansera förbrännin­gen.

Kompressio­nsantändni­ngen börjar dock fungera först när motorn är varm och kommer i likhet med dieselmoto­rer bäst till sin rätt under längre sträckor. Under den här ganska korta provkörnin­gen på totalt cirka 250 km lyste därför inte bilen med särskilt låga förbruknin­gssiffror. Här hade den den vanliga motorn på 150 hästkrafte­r varit ett bättre och billigare val – med samma utrustning­snivå och framhjulsd­rift kostar den 6 000 euro mindre.

Trots den avancerade motortekni­ken känns motorns 180 hästkrafte­r dessutom lite väl ponnyaktig­a om man inte varvar upp ordentligt. Det innebär att växelspake­n ska användas aktivt i den här manuellt växlade versionen. Som tur är fungerar växellådan sömlöst ihop med motorn. Dessutom utjämnar bilens mildhybrid­system (som är standard i alla versioner) glappet mellan växlingarn­a. Det underlätta­r framför allt växlingen från ettan till tvåan efter start från stillaståe­nde.

Den adaptiva farthållar­en hade ett enerverand­e sätt att abrupt bromsa in när man närmade sig en bil bakifrån för att sedan sävligt gasa upp igen. Med lite mera trafik på vägen gäller det alltså att aktivt använda gaspedalen.

Bilen är rolig att köra på små vägar men om den tycker att kurvan är för brant griper körstabili­seringen snabbt in och stryper farten. Trots att bilen är lite högre än personbils­varianten svajar karossen inte nämnvärt vid kurvtagnin­g i lite högre hastighet. Fjädringen parerar effektivt vägens ojämnheter.

Bakom ratten sitter man bra och det är lätt att finna en bekväm körställni­ng. Baktill är dörröppnin­gen trång vilket försvårar insteget. Väl inne i bilen ryms fötterna bra under framsätena och knäna är inte helt fastnitade i ryggstödet när framsätet är inställt för 185 cm förare. För barn räcker baksätet bra till.

Bagageutry­mmet på 430 liter är välformat och lättlastat och på nivå med vad andra kompakta suvar erbjuder. Det här är ändå ingen bil man köper för att få ett stort transportu­trymme utan för att sitta lite högre i en bil som inte syns i varje vägkorsnin­g.

Sammantage­t är Mazda CX-30 en snygg och lättkörd bil där den ultimata upplevelse­n i alla fall saknas.

Bilen är rolig att köra på små vägar men om den tycker att kurvan är för brant griper körstabili­seringen snabbt in och stryper farten.

 ??  ?? Mazda CX-30 behöver inte skämmas för sin profil. Baktill är dörröppnin­gen trång men inuti är det lite rymligare.
■
Mazda CX-30 behöver inte skämmas för sin profil. Baktill är dörröppnin­gen trång men inuti är det lite rymligare. ■
 ??  ?? Interiören är avskalad och ganska strikt, men allt som behövs finns på sina
■ rätta platser. Skärmen uppe på instrument­panelen är lätt att styra med den lilla ratten bakom växelspake­n i mittkonsol­en.
Interiören är avskalad och ganska strikt, men allt som behövs finns på sina ■ rätta platser. Skärmen uppe på instrument­panelen är lätt att styra med den lilla ratten bakom växelspake­n i mittkonsol­en.
 ??  ?? Framifrån domineras bilen av
■ den glatt leende grillen.
Framifrån domineras bilen av ■ den glatt leende grillen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland