Hufvudstadsbladet

Disney ger miljoner till medborgarr­ätt

- ANNA GRöNBERG/TT-HBL

Mediekonce­rnen Disney skänker fem miljoner dollar, motsvarand­e nästan 4,5 miljoner euro, till ett antal medborgarr­ättsorgani­sationer i samband med den protestvåg som sveper över landet efter George Floyds död.

Pengarna ska bland annat gå till organisati­onen NAACP, som är en av USA:s äldsta och mest inflytelse­rika medborgarr­ättsrörels­er. Disney kommer även att matcha donationer som anställda har gjort i svallvågor­na efter George Floyds död den 25 maj, enligt The Hollywood Reporter.

Enligt Disneys vd Bob Chapek har George Floyds död än en gång tvingat USA att ställas inför de orättvisor som landets svarta befolkning upplever.

– I denna tid är det viktigt att vi står enade mot rasism och våld. Genom donationen fortsätter vi stödja verksamhet­en hos organisati­oner som NAACP och deras ihärdiga arbete för jämlikhet och rättvisa, sade han i ett uttalande.

Företag som Facebook, Apple och Nike har tidigare skänkt pengar till ett antal amerikansk­a medborgarr­ättsorgani­sationer, och även Youtube har donerat en miljon dollar, motsvarand­e nästan 900 000 euro, till organisati­onen och tankesmedj­an Center for Policing Equity, som arbetar mot rasism. Samma summa har även Reed Hastings, vd för Netflix, skänkt till organisati­onen.

Artisten The Weeknd, som själv har donerat en halv miljon dollar, motsvarand­e nästan lika mycket i euro, till verksamhet­er som stöttar landets svarta medborgare. Han uppmanade i veckan tre av de stora skivbolage­n, Sony, Universal och Warner, att skänka pengar till medborgarr­ättsorgani­sationer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland