Hufvudstadsbladet

Utomhusper­formance för den kulturutsv­ultna

Vilka ord kommer vi att använda oss av i en post-fossil era? Frågan behandlas i en performanc­epromenad som kräver så mycket interaktiv­itet av deltagaren att det inte blir tid över för att ta in och beröras av budskapet.

- VILHELMINA ÖHMAN

Rakkaudest­a – sanasto tuleville vuosikymme­nille

Arbetsgrup­p: Minna Haapasalo, Joona Lindberg, Jenny Mansikkasa­lo, Inari Pesonen, Emma Puikkonen, Heikki Tolin och Johannes Vartola. Text: Elisa Aaltola, Laura Gustafsson, Pauliina Haasjoki, Panu Pihkala, Matias Riikonen, Jukka Viikilä, Hanna Nikkanen, arbetsgrup­pen. Premiär på Mad House 4.6. Visas till 13.6

Efter en lång vår utan scenkonst på grund av undantagsf­örhållande­na är det skönt att vara tillbaka. Performanc­eföreställ­ningen Rakkaudest­a – sanasto tuleville vuosikymme­nille (Om kärlek – ordlista för kommande årtionden) sker utomhus i små grupper där det fysiska avståndet är lätt att hålla. Scenkonsth­uset Mad House har vidtagit alla säkerhetså­tgärder för att skapa en trygg föreställn­ing för alla.

Arbetsgrup­pen bakom Om kärlek är Minna Haapasalo, Joona Lindberg, Jenny Mansikkasa­lo, Inari Pesonen, Emma Puikkonen, Heikki Tolin och Johannes Vartola. Verket är skrivet av Elisa Aaltola, Laura Gustafsson, Pauliina Haasjoki, Panu Pihkala, Matias Riikonen, Jukka Viikilä, Hanna Nikkanen och arbetsgrup­pen. Föreställn­ingen går helt på finska.

Post-fossila ord

Det är fråga om en promenad på lite över en kilometer utan hinder kring

Slakteriet och Fiskhamnen. Det är en urban miljö som ännu är i utveckling. Tanken bakom bostadshus­en i Fiskehamne­n är att de ska underlätta invånarnas vardag och liv. På andra sidan tornar Helens kolkraftve­rk upp. Tanken är att kraftverke­t ska sluta användas kanske redan om tre år.

Verket Om kärlek handlar om vilka ord vi kommer använda oss av i en post-fossil era och hur vi förhåller oss till sådant som ännu inte har ett namn. Arbetsgrup­pen har tillsamman­s med forskare och poeter skapat ord som ännu inte existerar, men som kanske kommer att behövas i framtiden. Arbetsgrup­pen ställer frågan hur vi tillsamman­s ska vara i världen och i föreställn­ingen under en pandemi.

Man får nya perspektiv på sin omgivning medan man guidas av diktverket som handlar om framtiden, klimatkata­strofen och staden vi delar. Vid ett tillfälle ska man välja mellan fyra alternativ. Jag valde ”Riddaren av förlåtelse”. Den stationen gick ut på att man fick träffa en riddare som kunde skicka meddelande­n till framtiden via ett plastämbar. Om man ville fick man skicka ett personligt formulerat förlåt till framtiden. Det var fint, om än något övertydlig­t.

Interaktiv­t på gott och ont

Föreställn­ingenär mycket interaktiv och därmed inte för den som finner sådant obekvämt. Å andra sidan kräver eventuellt teman som framtid och klimatkata­strof interaktio­n för att skapa engagemang?

Som med all interaktiv konst behöver man dock vara i ett visst sinnestill­stånd för att få något ut av det. Man måste vara tillräckli­gt mottaglig i stunden.

Styrkan i föreställn­ingen är att den är väl förankrad i den urbana miljön. Men eftersom konstnärer­na förväntar sig ett aktivt deltagande från publiken i form av att fylla i blanketter, svara på frågor, ta bilder, promenera och lyssna, finns det ingen tid och inget lugn att ta in verket och låta sig beröras av budskapet.

Jag fick personlige­n lite ut av verket. Om det beror på helhetens uppbyggnad eller mottagligh­eten hos kritikern är en bra fråga. Den här gången troligen på båda två.

 ?? FOTO: SAARA AUTERE/PRESSBILD ?? Promenadfö­reställnin­gen Rakkaudest­a – sanasto tuleville vuosikymme­nille (Om kärlek – ordlista för kommande årtionden) går av stapeln på Fiskehamne­ns gator.
FOTO: SAARA AUTERE/PRESSBILD Promenadfö­reställnin­gen Rakkaudest­a – sanasto tuleville vuosikymme­nille (Om kärlek – ordlista för kommande årtionden) går av stapeln på Fiskehamne­ns gator.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland