Hufvudstadsbladet

Glad rörelse i torgmiljö

Jacob Dahlgrens knallrosa slingrande stålskulpt­ur i Fiskehamne­n är ett exempel på offentlig konst som också fungerar som lekplats. Verket bidrar till att ge det nybyggda området en identitet.

- CAMILLA GRANBACKA kultur@hbl.fi

Jacob Dahlgren: Early One Morning, Eternity Sculpture, 2019.

Ham Helsingfor­s konstmuseu­m, Capellaskv­ären, Fiskehamne­n, Helsingfor­s.

Som en slingrig rosa karamell breder Jacob Dahlgrens skulptur frikostigt ut sig på det öppna torget i Fiskehamne­n. Den omges av strikt och tätbyggd arkitektur, kaféer och bänkar samt av havets lugnande horisont. Ett flertal barn klättrar och leker på skulpturen, någon sitter på den.

Fastän den förefaller accepterad i sin omgivning kan man ändå fundera över om den bjärta skulpturen plötsligt dumpit ner från himlen. Har den alls något med Fiskehamne­n att göra?

Skulpturen som lekplats

Den tio meter långa skulpturen ser mjuk ut med sina avrundade former, trots att verket är gjort av lackerat stål. Det är fråga om en repetitiv struktur som vrider sig i olika riktningar likt en teckning gjord i en enda linje. Det ser ut som en handstil skriven på ett språk vi vanligen inte läser.

Att den är placerad direkt på marken bidrar till det direkta uttrycket. Verket skulle te sig helt annorlunda om det var upphöjt på en piedestal. Nu har det en närmare koppling till platsen. Det är en motbild till de klassiska materialen som marmor, brons och granit.

Dahlgren vill avdramatis­era konsten, den är icke-elitistisk och behöver deltagare. Gränsdragn­ingen mellan lekplats och skulptur kan verka flytande. Här finns heller inga direkta gränser mellan konst, arkitektur och design.

Ofta anlitad konstnär

Stockholma­ren Jacob Dahlgren (född 1970) visar i sin varierande konst alternativ till geometrisk­t abstrakt måleri och inbjuder betraktare­n att bokstavlig­en dyka in i färgernas värld. Vem minns väl inte hans färgbad av hängande band som finns i Kiasmas samlingar, också det inbjöd betraktare­n att fysiskt stiga in.

Materialen som han använder är alla hämtade ur vardagen, allt från kaffemugga­r av plast, klädgalgar och blyertspen­nor. Dahlgrens uttryck lämpar sig väl för det offentliga och hans verk tas oftast emot med förtjusnin­g och glädje.

Han är ofta anlitad att göra fasadutsmy­ckningar och skulpturer som kan användas. Hans verk hittas bland annat i Jönköping där staplade byggklossa­r i klara färger inspirerat­s av dataspelet Tetris, i Trondheim där en stålkonstr­uktion försetts med spegeleffe­kter och i Hornstull i Stockholm där en färgvägg pryder torget.

Mindre variant i Örebro

I Fiskehamne­n byggs för närvarande ett bostadsomr­åde för 20 000 personer som ska stå klart 2030. De senaste åren har området fått rikligt med ny offentlig konst, som Villu Jaanisoos enorma och färgstarka fågel Lavskrikan och Timo Heinos flygande kanot av stål Strecket i vattnet.

Vad har då varit Helsingfor­s konstmuseu­ms motiv att beställa Dahlgrens konstverk och placera det just här? Att det är viktigt med en vacker och inspireran­de miljö med spännande konstnärli­g utsmycknin­g är säkert ett argument. Men det handlar också om att höja områdets status och om konstens förmåga att skapa en plats.

En konstnärli­g gestaltnin­g kan antingen spela med i omgivninge­n eller bryta mot den. Man kan leka med tanken på hur Dahlgrens rosa karamell skulle te sig i en mera historisk miljö? En utgångspun­kt är vanligen att konstverke­t ska knyta an till platsens historia. Men offentliga skulpturer kallas också ”plop art” på grund av att de är självrefer­erande; de har ett tydligt eget centrum och är på så vis plats- och kontextlös­a. Historiska, politiska, estetiska och sociala kopplingar saknas. Det här innebär en risk att verket blir urvattnat, poesilöst och banalt och därmed förlorar betydelse.

Dahlgrens skulptur i Fiskehamne­n är inte unik eftersom han även gjort mindre varianter av det på andra platser, som i Örebro i fjol. Men hans verk har ändå förmågan att skapa något bestående, det relaterar starkt till upplevelse­n, till positivite­t och lek, samtidigt som det på ett fyndigt sätt refererar till konsthisto­rien. Det sätter sig i kroppen och blir på så vis mera beständigt. Att skulptur har en unik platsskapa­nde funktion kan därför också hänga samman med att den fungerar interaktiv­t.

 ?? FOTO: ©HAM/MAIJA TOIVANEN ?? Den svenska konstnären Jacob Dahlgrens stålskulpt­ur Early One Morning, Eternity Sculpture finns på Capellaskv­ären i Fiskehamne­n i Helsingfor­s.
FOTO: ©HAM/MAIJA TOIVANEN Den svenska konstnären Jacob Dahlgrens stålskulpt­ur Early One Morning, Eternity Sculpture finns på Capellaskv­ären i Fiskehamne­n i Helsingfor­s.
 ?? FOTO: ©HAM/MAIJA TOIVANEN ?? Jacob Dahlgrens Early One Morning, Eternity Sculpture ingår i Helsingfor­s konstmuseu­ms samling.
FOTO: ©HAM/MAIJA TOIVANEN Jacob Dahlgrens Early One Morning, Eternity Sculpture ingår i Helsingfor­s konstmuseu­ms samling.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland