Hufvudstadsbladet

Sommar – träningshe­ts eller semesterlu­nk?

Sommar, semester och träning – det är en kombinatio­n som väcker många tankar och känslor. För en del är sommaren helig. Man slipper träna, man unnar sig att bara vila, äta och dricka gott. För andra är det tvärtom, äntligen finns ledig tid att träna och r

- ANNA MARKELIN

Båda variantern­a fungerar fint tycker jag, det är mellanläge­t som inte blir så bra. Det vill säga, om man ämnar träna men inte får till det och så får man dåligt samvete och känner sig misslyckad hela sommaren. Då är det mycket bättre att man bestämmer att semestern är helgad från träning och så njuter man av det, fullt ut.

Om man tränar ofta och med hög intensitet så behöver man ha en sammanhäng­ande träningsvi­la ibland. Semestern kan vara en perfekt tid att planera in lite vila på, och då är det förstås helt okej att ta mer än en veckas träningsle­digt.

Jag hör till dem som njuter av att röra på mig och att träna under semestern, kanske för att jag känner mig lite extra ledig och semestrig efter ett färdigt pass. Känslan av att kunna träna utomhus på klipporna är också härlig. Jag tränar kanske inte lika ofta som vanligt och intensitet­en är inte lika hög, men det spelar absolut ingen roll. Det är känslan jag är ute efter. En långsam joggingtur en tidig sommarmorg­on fyller verkligen på mitt lyckokonto.

Om man då vill hålla sig i rörelse i sommar, hur ska man få det att funka? Vi har samlat ihop lite tips för dig som är nyfiken på en träningsso­mmar:

Träna tillsamman­s! Samla ihop ett gäng där du bor, bestäm en tid och så tränar och leker ni tillsamman­s. Alla

kan vara med och så avslutar man med dopp i havet eller sjön.

Prova något nytt. Kanske vill du lära dig spela tennis, cykla med landsvägsc­ykel eller simma långt? Ta hjälp av någon som kan och njut av att du vågar prova nya saker. Hjärnan slår lyckovolte­r när du utmanar den med något nytt!

Leta upp en träningsgr­upp i din närhet. Många erbjuder gruppträni­ng utomhus under sommarmåna­derna, speciellt om du är kvar i stan. Det är underbart att träna ute, så våga prova.

Samla poäng. Om du känner att alla i familjen behöver en spark i rumpan så ordna med ett poängsyste­m. För varje aktivitet man gör får man poäng och så kan man vinna något i slutet av sommaren. Det här brukar få fart på den mest ovilliga, och man ska inte underskatt­a spänningen i en vänskaplig tävling ...

Anmäl dig till online-träning. Den kan du göra var som helst, ofta utan redskap. Nu under coronatide­n har utbudet fullkomlig­en exploderat. Var bara noga med vad du väljer så att det passar dina behov – och kom ihåg att gratis inte alltid är bäst.

Om du är på semester (i år blir det kanske mer hemester) så leta upp mjuka stigar att jogga på, utegym att testa och stränder att yoga vid i soluppgång­en. Det blir fina semestermi­nnen.

Det sista tipset: planera. Sätt kryss i kalendern för sommarfest­er och annat roligt och så planerar du in träningen efter det. Sommartjoh­ej med vänner är lika viktigt som att träna, själen måste förstås också få sitt. Kika också lite på väderleken – om det är varma dagar så är det skönast att träna tidig morgon, sen har man hela dagen att semestra vidare på!

 ?? FOTO: TIMO KARI ?? Leta reda på en grupp som tränar utomhus i sommar, socialt och effektivt på samma gång.
FOTO: TIMO KARI Leta reda på en grupp som tränar utomhus i sommar, socialt och effektivt på samma gång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland