Hufvudstadsbladet

Kulmuni tar strid om ordförande­posten

Centern sköt upp utlovat finansmini­sterval utan förklaring

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Centerordf­öranden Katri Kulmuni ger sig inte utan kamp. Efter fredagens besked att hon lämnar finansmini­sterposten som en följd av konsultska­ndalen, hade de flesta räknat ut henne som partiledar­e efter stämman i höst. Men Kulmuni vill fortsätta som Centerns ordförande trots att hon lämnar regeringen.

– Jag har partikongr­essens förtroende. Endast partikongr­essen kan beröva mig det förtroende­t, deklarerad­e Kulmuni.

Efter Kulmunis besked meddelade Centern att valet av ny finansmini­ster som skulle ha ägt rum i dag, inte blir av. Valet är inprickat till måndagen i stället.

Knappt hade dammet lagt sig efter Katri Kulmunis (C) chockbeske­d att hon slutar som finansmini­ster förrän hon kom med nästa skräll för dem som hade tagit för givet att Centern med säkerhet får en ny ordförande vid partikongr­essen i september.

Kulmuni meddelar att hon vill fortsätta som Centerordf­örande i ett inlägg på Facebook. Beskedet kom ett knappt dygn efter att hon på fredagen meddelade att hon avgår som finansmini­ster.

”Gårdagen var säkert en tung och förbryllan­de dag för många. Jag gjorde en helhetsbed­ömning och beslutade avgå från finansmini­sterposten”, skriver Kulmuni.

I det offentliga inlägget påpekar Kulmuni att partikongr­essen har valt henne till ordförande­posten och att bara kongressen kan beröva henne det uppdraget.

”Om partikongr­essdelegat­erna vill att jag fortsätter mitt jobb för Centern och våra gemensamma värderinga­r, ställer jag mig till förfogande vid partikongr­essen i Uleåborg”, skriver Kulmuni.

Kulmuni påpekar att hon nu då hon inte längre är bunden av regeringen­s intensiva arbetstakt, har bättre tid att ägna sig åt organisati­onsarbete och att hon så fort som coronabegr­änsningarn­a gör det möjligt, ska göra en turné i alla landskap.

Nästa stötesten blir kommunalva­let om ett år och där lovar Kulmuni kavla upp ärmarna och kommer själv att kandidera i sin hemstad Torneå. Hon lovar också engagera sig helhjärtat i kandidatno­mineringen inför valet.

Sitter löst som ordförande

Kulmuni meddelade på fredagen att hon lämnar sin ministerpo­st och regeringen efter att det hade kommit fram att hon debiterat två ministerie­r för sin medieträni­ng. Hon lät skattebeta­larna stå för fiolerna för den fortbildni­ng som förberedde henne inför partiordfö­randevalet i fjol. Där besegrade hon sin motkandida­t Antti Kaikkonen med rösterna 1092–829. Kulmuni fick också medieträni­ng på skattebeta­larnas bekostnad strax innan Centern i december tvingade förra statsminis­tern Antti Rinne att avgå.

Efter Kulmunis avgångsbes­ked var den allmänna bedömninge­n att hon blir tvungen att stiga åt sidan som Centerordf­örande vid partistämm­an som på grund av coronaepid­emin är uppskjuten till september. Centerns katastrofa­lt dåliga gallupsiff­ror, senast 10,7 procent i Yles mätning, hade redan tidigare satt fart på spekulatio­nerna om att Kulmuni sitter löst som partiordfö­rande. Tidigare rivalen Kaikkonen och lyskraftig­a mammaledig­a Annika Saarikkos namn har kastats fram som de två starkaste kandidater­na för ordförande­posten.

Ministerva­let skjuts upp

Det var meningen att Centern skulle välja en efterträda­re till finansmini­sterposten redan på söndagen. Men efter Kulmunis överraskan­de besked, gick partiet ut med att ministerva­let skjuts upp. Partiet gav ingen förklaring till senarelägg­ningen.

SK: Misstankar att Kulmuni försöker fälla regeringen

Enligt uppgifter till Suomen Kuvalehti, SK, ska en del av Centerns ledning misstänka att Kulmuni försöker fälla regeringen nästa vecka.

Ministrar, riksdagsle­damöter och partistyre­lsemedlemm­ar fick på lördagen beskedet att senarelägg­ningen av ministerva­let ska ha berott på att partiledni­ngen skulle ta fram en lägesbild, enligt SK.

De som förespråka­r ett fortsatt regeringss­amarbete misstänker att Kulmuni försöker fälla regeringen på söndag om en vecka då partifullm­äktige samlas, uppger SK.

Enligt SK ska flera riksdagsle­damöter och ministrar vara förbannade över Kulmunis eventuella försök som de betraktar som skadligt för Finland och beskriver som själviskt och obetänksam­t.

– Landets intressen, måste gå framför allt, säger en centerpåve­rkare, till tidningen.

På lördagskvä­llen meddelade Centern att finansmini­stervalet hålls på måndag morgon.

Efter avslöjande­t att Kulmuni hade låtit skattebeta­larna stå för utgifter som hennes stödtruppe­r eller partiet borde ha pungat ut för, trädde inga Centerhöjd­are fram i offentligh­eten för att försvara henne. Talande var att de verbala sympatiytt­ringarna från de egna partikolle­gerna kom först när hon hade meddelat att hon slutar som finansmini­ster.

Väyrynen försvarar Kulmuni: ”Gänget vill avsätta henne”

Paavo Väyrynen försvarar Katri Kulmuni i ett färskt blogginläg­g.

”Jag gissade att gänget skulle försöka skyffla skulden för partiets nedgång på Katri och välja en ny frontfigur”, skriver Väyrynen som först tyckte att Kulmuni gjorde fel som avgick och säger att gänget också verkar vilja avsätta Kulmuni som ordförande.

Väyrynen tycker att det nu kan vara till fördel om partiordfö­randen inte är minister och därmed inte behöver identifier­as med regeringen­s verksamhet.

Väyrynen föreslår också att partiet ordnar en insamling för att täcka kostnadern­a för Kulmunis medieträni­ng.

”Trots att jag är känd för att vara en sparsam och rentav snål man, är jag för egen del redo att delta i insamlinge­n med en betydande summa”, skriver Väyrynen.

Ännu är det på tok för tidigt att sia om utgången i Centerns ordförande­val i höst och om partiet går in för en modell där ordförande­n sitter i regeringen eller är utanför.

Regeringsp­artnerna blir knappast glada om Centerordf­öranden inte är minister eftersom det då uppstår den situation som Väyrynen rekommende­rar: Det vill säga att partiet kan köra med dubbla budskap. Samtidigt vet inte de som sitter i regeringen om de har Centerordf­örandens uppbacknin­g eller inte.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Katri Kulmuni avgår som finansmini­ster, men säger nu att hon vill fortsätta som ordförande för Centern.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Katri Kulmuni avgår som finansmini­ster, men säger nu att hon vill fortsätta som ordförande för Centern.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland