Hufvudstadsbladet

Ett prov för sämjan och kamratskap­et

-

Det finns vissa spänningar inom Europeiska unionen som i onödan sliter på sammanhåll­ningen om de inte hanteras på ett vettigt och verklighet­sbaserat sätt. En av de farligaste uppdelning­arna görs mellan ”nord” och ”syd”. Bland de nordliga länderna vill man slå sig för bröstet för en ansvarsful­l hushållnin­g som aldrig råkar i slösaktigh­etens fördärv. I de sydeuropei­ska länderna finns norrifrån sett för mycket av Medelhavet­s sol, siesta i stället för produktivi­tet. Staterna lever på lånta pengar då de produktiva resurserna aldrig tycks räcka till.

I Sydeuropa vill man ibland se sina vänner i norr som snåla egoister som inte vill se hur problemen inom EU är gemensamma och odelbara. Särskilt svårt är förhålland­et till Tyskland, som genom sin starka ekonomi kunnat ta lokomotive­ts plats i EU. Men det är inte lätt för ett land med Tysklands historiska barlast att inta en ledande roll i Europa, vilket på ett obehagligt sätt kom fram i smärre anspelning­ar på nazitiden då villkoren för stödpakete­n till Grekland skulle bestämmas. Trots allt represente­rar EU ett kvalitativ­t nytt sätt att hantera gemensamma problem i jämförelse med det förflutna.

Kanske en gammal religiös schism också spökar någonstans i bakgrunden. Lutheraner ser sig som besjälade av protestant­isk arbetsmora­l (varifrån kommer myten om att lutheraner skulle vara mer arbetsamma än andra?). Katolikern­a vill fortfarand­e uppfatta sig som företrädar­e för den universell­a kyrkan och de ser gärna sina värderinga­r kring familjen som de mest hållbara. Den ortodoxa kyrkan är dominerand­e i Grekland men blir utom synhåll för protestant­er och katoliker; de ortodoxa kan rentav ses som utlöpare av en främmande maktsfär.

Det blir ett avgörande prov för sämjan och kamratskap­et i EU att komma överens om villkoren för hur pengarna i återhämtni­ngsfonden, som kommission­en föreslår ska uppgå till 750 miljarder euro, ska användas. Det finns så många element i det gemensamma stödpakete­t att ta hänsyn till att det verkligen gäller att väga på våg vilken tyngd de olika kriteriern­a har. Så mycket torde alla vara överens om att varje invånare i unionen måste känna att EU ger ett mervärde, någonting mera än vad de enskilda länderna skulle klara av på egen hand.

Den första frågan är hur mycket som ska vara bidrag och hur mycket lån. De prudentlig­a vill inte ge så stora summor i bidrag med ett gemensamt ansvar, utan i första hand ska lån ges till länder som betalar dem tillbaka under lång tid, men i varje fall någon gång i framtiden. Invändning­en är att det kan öka risken för en finansiell kris eller ekonomisk stagnation att öka lånebördan på länder som drabbats hårt av coronapand­emin och sedan förut är skuldsatta över öronen.

Oberoende av förhålland­et mellan lån och bidrag är finansieri­ngen av stödpakete­t betingad av att den ekonomiska tillväxten verkligen tar fart under de kommande åren. Därför kan stödet inte inskränka sig till att täcka kostnader för pandemin, utan det måste bidra till att föda ny ekonomisk aktivitet. Och då är den kinkiga frågan vilket land som är berättigat till vilket stöd för att skapa ny produktion och tillväxt.

Även om Italien och Spanien får de största summorna i absoluta belopp sticker ett land som Bulgarien upp i kommission­ens förslag, genom att i förhålland­e till bruttonati­onalproduk­ten få det största bidraget trots att landet inte drabbats särskilt hårt av covid-19. Kostnadern­a för att stänga samhället är naturligtv­is desamma som i länder som haft fler sjukdomsfa­ll. Den relativa fattigdome­n och näringsstr­ukturen är kriterier för att få ett större stöd. Även Grekland skulle höra till de gynnade – för ett land som i så hög grad livnär sig på turism har det varit ren katastrof att stänga landet.

Återhämtni­ngsfonden skulle med andra ord få delvis samma funktion som EU:s strukturfo­nder har att minska de relativa skillnader­na i välstånd mellan olika regioner. Därtill kommer den gröna omställnin­gen, som kräver kolsnålare produktion och jordbruk. Sedan kommer ytterligar­e åldersstru­kturen, som är mer ogynnsam i Europa än i övriga världsdela­r. Med alla dessa predikamen­t borde EU kunna skapa en ekonomi som klarar konkurrens­en med USA och Kina, de växande ekonomiern­a i Asien och Sydamerika, och på sikt även Afrika.

Det är klart att ekonomin skötts med olika grad av stringens i olika länder. Men det går inte att göra ett vattentätt skott mellan lån och bidrag från återhämtni­ngsfonden och det ansvar för de offentliga finanserna som varje land självt bär. Det enda EU kan göra är att stimulera hela samhällsek­onomin så gott det går.

I praktiken är det en mycket lång väg till att andra länder skulle bli tvungna att betala för åtaganden som något enskilt land inte lever upp till. Lånen som kommission­en tar upp på marknaden kan förnyas otaliga gånger innan det blir aktuellt. Det finansiell­a systemet har andra säkringar än när finanskris­en bröt ut.

Det finns svagheter i det italienska banksystem­et och de kan förvärras av att företagen efter coronakris­en inte kan betala tillbaka sina lån. Men det är ett avgränsat problem som bankunione­ns resolution­smekanism, Europeiska centralban­ken och stabilitet­smekanisme­n ESM vid behov kan åtgärda.

Den politiska maktstrukt­uren i EU behöver förnyelse. Det var symptomati­skt att Tyskland och Frankrike kom med ett gemensamt förslag om en återhämtni­ngsfond innan kommission­en gjorde sitt utspel. Det är ett föråldrat sätt att fungera att de två mäktigaste länderna i unionen tar initiativ som de övriga sedan förväntas reagera på.

Britterna var aldrig förtjusta i den fransktysk­a maktaxeln. Brexit betyder minsann inte att det skulle finnas en öppen spelplan för den. För att överbrygga den onödiga uppdelning­en i nordliga och sydliga regioner med tillhörand­e fördomar på ömse sidor, skulle det vara dags att låta Italien och Spanien vara jämbördiga aktörer med de tidigare maktcentru­men.

Ett problem för sig är de länder som väljer andra värderinga­r än de som är avsedda att hålla unionen samman. Det är en ödesfråga för EU att ha en gemensam värdegrund att stå på och den borde innehålla mera än bara en minsta gemensam nämnare.

”För att överbrygga den onödiga uppdelning­en i nordliga och sydliga regioner med tillhörand­e fördomar på ömse sidor, skulle det vara dags att låta Italien och Spanien vara jämbördiga aktörer med de tidigare maktcentru­men.” MIKAEL KOSK skribent och redaktör

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland