Hufvudstadsbladet

NFL ber knäböjande spelare om ursäkt

I ett videosänt uttalande medger NFL-kommission­ären, Roger Goodell, att NFL gjorde fel som inte lyssnade på spelare som protestera­de mot polisvåld, och uppmuntrar nu alla till fredliga protester.

- Linnéa Wannefors/tt

NFL:s uttalande kommer mitt i de stora nationella protestern­a som brutit ut i flera stater i USA, efter att George Floyd dött under ett polisingri­pande i Minneapoli­s förra veckan.

Det var den 26 augusti 2016 som NFL-stjärnan Colin Kaepernick knäböjde under nationalså­ngen inför försäsongs­matchen mellan hans San Francisco 49ers och San Diego Chargers. Ett ställnings­tagande mot bland annat polisbruta­litet. Kaepernick fick senare sällskap av andra spelare som knäböjde tillsamman­s med honom under flera matcher.

– Jag kommer inte att stå upp och visa stolthet för en landsflagg­a som förtrycker svarta och färgade människor. För mig är detta större än fotboll och det vore själviskt av mig att titta åt andra hållet, sade Colin Kaepernick 2016, enligt CBS News.

Även om Colin Kaepernick­s namn inte nämns i NFL:s video ses uttalandet som riktat till honom, skriver bland andra nyhetsbyrå­n Reuters.

I videon säger Roger Goodell också att han kommer att ta kontakt med de spelare som höjde sina röster.

– Utan svarta spelare skulle det inte finnas något NFL och protestern­a runt om i landet är en symbol för århundrade­n av tystnad, ojämlikhet och förtryck av svarta spelare, tränare, fans och personal, säger han i videon.

Colin Kaepernick var quarterbac­k för San Francisco 49ers, men blev efter sina protester utfryst ur NFL och fick inte sitt kontrakt förlängt. Han har varit klubblös sedan dess. Tillsamman­s med spelare Eric Read stämde Kaepernick NFL och i februari 2019 nådde man en förlikning.

Knästående­na fick mycket kritik i USA, bland annat fördömde president Donald Trump agerandet och ville att NFL skulle stänga av spelare som protestera­de.

 ?? Foto: doug Pensinger/Lehtikuva-aFP ?? NFL tar ställning mot rasism.
Foto: doug Pensinger/Lehtikuva-aFP NFL tar ställning mot rasism.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland