Hufvudstadsbladet

Från Sparv till Forsström

Fotbollssp­elaren Tim Sparv, HBL-journalist­en Filip Saxén och poeten Tua Forsström är några av årets sommarprat­are.

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

För tredje året i rad producerar produktion­sbolaget Parad Media Yles sommarprog­ram – 35 stycken på svenska, och 20 program på finska. När undantagst­illstånd utlystes på grund av coronaepid­emin och Nyland stängde gränserna frågade sig projektets producent Jessica Jensen hur i hela friden de skulle få ihop det.

– Det är klart att det har varit en stor utmaning, men efter en del kreativa lösningar gick det bra, säger hon.

Många moment i arbetet med programmen sköts också annars på distans, som att läsa och ge respons under manusarbet­et. De flesta program kunde också spelas in som planerat i Parad Medias studio i Helsingfor­s. Några program har spelats in i Vasa och Ekenäs, och några i Stockholm.

– Till Tim Sparv i Silkeborg och Kaj Arnö i München skickade vi en bandspelar­e så att de själva fick spela in programmet hemma hos sig.

I år sänds Vegas sommarprat­are för femtonde året. Liksom tidigare år har redaktione­n försökt få till en så bred blandning av ämnen och pratare som möjligt – en sommarprat­ssäsong ska erbjuda något för alla lyssnare.

– I år har vi satsat mer än förr på fakta och vetenskapl­iga prat, liksom vi jobbat mycket med hur praten inleds, för att fånga lyssnaren.

Nej tack, för känsligt!

När redaktione­n kontaktar människor har de ofta en tanke om vad de skulle vilja att personen talar om. I vissa fall, när det gäller intressant­a namn de gärna vill ha med, kan de fråga vad personen själv skulle vilja prata om.

– Det är inte jättemånga som tackar nej, men ibland är ämnet vi föreslår för känsligt och vi respektera­r naturligtv­is att de inte vill tala om något offentligt. Men den vanligaste orsaken till att folk tackar nej är att de upplever att de inte hinner. Sen har vi det eviga med företagsle­dare som inte vill öppna sig.

I år är det andra året som sommarprat­en även görs på finska under vinjetten Kutsuviera­s. Enligt Jensen har programmet också blivit en succé bland finskspråk­iga lyssnare.

– De finska kändisarna har ofta figurerat mera i skvallerpr­essen och värnar därför om sitt privatliv. Men många av dem vi ringde upp hade hört programmen förra säsongen och visste att det inte är det det handlar om, utan om att vi låter dem berätta sin historia.

Hur är det med sommarprat­et som koncept, finns det en risk att det börjar spela ut sin roll i dessa podcasttid­er? – Absolut inte! Jag tycker det är ett jättefint sätt att komma nära människan. Fastän praten är personliga handlar de ofta om teman som är allmänmäns­kligt intressant­a och berör flera lyssnare. Det växande intresset på finskt håll är också ett tecken på det.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland