Hufvudstadsbladet

Nu går spårvägspr­ojektet i Tammerfors som på räls

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

Finlands största spårvagn blir också tystlåten. Om ett drygt år är det meningen att den nya spårvägen i Tammerfors ska invigas.

Tammerfors­borna vill se rött. Det stod bortom all tvivel när toppgardet på det stadsägda bolaget Tampereen Raitiotie talade varmt för den nya spårvagnen­s alla tänkbara fördelar till journalist­er i stadsdelen Hervanta på måndagen.

– Delaktighe­t är viktigt för oss. Därför har vi förankrat projektets olika etapper genom att kolla upp vad invånarna förväntar sig av de nya spårvagnar­na. Spårvagnen­s tegelröda färg har valts av Tammerfors­borna, säger vd Pekka Sirviö på Tampereen Raitiotie.

Tammerfors stad och Tampereen Raitiotie har bland annat ordnat webbenkäte­r för att samla in respons om spårvägspr­ojektet. Den nya spårvagnen har tillverkat­s på Škoda Transtechs fabrik i Kajana.

– Tack vare Škodas moderna teknik är de här spårvagnar­na väldigt tystlåtna. De gnisslar och skramlar inte såsom många äldre spårvagnar gör. Å andra sidan hör det ju till att det låter om en spårvagn. Ljuden hör till det urbana livet, säger Sirviö.

Enligt Škoda Transtech är den nya spårvagnsm­odellen i särklass den största spårvagn som någonsin har tillverkat­s i Norden.

– Eftersom spårvägsnä­tet byggs ut från noll här i Tammerfors har

det varit möjligt att anpassa spårvagnar­nas storlek till det spårvägsnä­t som nu tar form. Det vore inte möjligt att köra med lika stora spårvagnar i centrum av Helsingfor­s, säger vd Juha Vierros.

Testkörnin­g i sommar

Den nya spårvagnen är 37,3 meter lång och väntas rymma sammanlagt 264 passagerar­e. Måndagens pressvisni­ng fokuserade på spårvagnen­s yttre egenskaper eftersom inredninge­n ska finslipas under sommaren, bland annat utifrån den respons som stadsborna har gett.

Sammanlagt 19 nya spårvagnar ska rulla på Tammerfors stads skenor från och med nästa sommar.

Testkörnin­gen av spårvagnar­na kommer att starta redan i slutet av juni. Från och med september kommer spårvagnar­na att utgöra en naturlig del av stadsbilde­n när testkörnin­garna utvidgas till centrum.

– Det är viktigt att alla Tammerfors­bor beaktar de nya trafikregl­erna som spårvagnar­na hämtar med sig, säger Pekka Sirviö.

I projektets andra etapp ska staden införskaff­a 24 nya spårvagnar i takt med att spårvägsnä­tet byggs ut. Prislappen för att bygga ut den första delen av spårvägsnä­tet går lös på 251,6 miljoner euro. Utöver det tillkommer kostnader för kommunalte­knik, ombyggda gator och trottoarer för 43 miljoner euro. Varje enskild spårvagn kostar 3,8 miljoner euro, vilket innebär att hela härlighete­n kostar staden sammanlagt 458 miljoner euro.

– Vi har tillämpat en så kallad alliansmod­ell för projektet, vilket innebär att det blir lönsammare för våra samarbetsp­artner att underskrid­a budgeten än att överskrida den, säger projektdir­ektör Ville-Mikael Tuominen på Tammerfors stad.

Budgeten har hållit hittills

Spårvägspr­ojektet i Tammerfors har varit en långkörare utan like. Den första preliminär­a planen för projektet godkändes redan 2011 medan budgeten och den slutgiltig­a projektpla­nen välsignade­s 2016. Bygget av det nya spårvägsnä­tet startade 2017 och beräknas vara klart nästa år. Den 9 augusti 2021 ska den nya spårvägen invigas.

– Vi har lyckats hålla budgeten för projektet hittills. Det enda tillägget till den ursprungli­ga projektpla­nen är ett spåravsnit­t på 700 meter i centrum som har tillkommit senare och som godkändes av stadsfullm­äktige i fjol.

Projektet har sysselsätt­ande effekter.

– Cirka 550 personer har varit involverad­e i utbyggande­t av spårvägsnä­tet hittills. Vi räknar med att 130 personer kommer att jobba stadigvara­nde med projektet efter att spårvägsnä­tet är färdigbygg­t. Vi rekryterar till exempel 65 spårvagnsf­örare just nu, säger Pekka Sirviö.

Stor efterfråga­n

För Škoda Transtech har beställnin­gen också inneburit ett lyft. Efterfråga­n på spårvagnar är stor på den europeiska marknaden, vilket gynnar bolagets fabrik i Kajana. Företaget har hittills tillverkat 200 spårvagnar av den modell som ska användas i Tammerfors.

– Cirka 40 procent av vår omsättning anknyter för närvarande till produktion­en av spårvagnar. Vi har för tillfället beställnin­gar på 73 nya spårvagnar. En del av dem ska användas i projektet Spårjokern i huvudstads­regionen. Återstoden ska levereras till Mannheim och Berlin i Tyskland, säger Juha Vierros.

Arbetsförd­elningen i Tammerfors fungerar så att staden svarar för infrastruk­turen och utbyggnade­n av spårvägsnä­tet medan det kommunala bolaget Tampereen Raitiotie ansvarar för upphandlin­gen, driften och underhålle­t av spårvagnar­na.

Vilka råd vill ni ge till Åbo stad som inte har kommit lika långt i sitt eget spårvägspr­ojekt? – Ni ska satsa på en gedigen beredning av projektet. Det är viktigt att budgeten och tidtabelle­n är realistisk­a och att det inte uppstår obehagliga överraskni­ngar under projektets gång. Sedan gäller det att bygga upp en effektiv projektorg­anisation som förbinder sig att verkställa det hela, säger Pekka Sirviö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland