Hufvudstadsbladet

Få Finnairpla­n flyger i sommar

Finnair håller över två tredjedela­r av sina plan på marken i sommar. Det fördröjer också återgången till charterfly­gen till södern.

- jan-erik.andelin@ksfmedia.fi JAN-ERIK ANDELIN

När flygbolage­t Finnair planerar sin väg ut ur coronakris­en, så blir det med ett nerbantat utbud av ruttflygni­ngar. Med en mindre flotta i trafik innebär det att också charter- och paketresor­na skjuts på.

– Från juli har vi bara 30 procent av våra flygplan i trafik och mot slutet av året 70 procent, säger chefen för medierelat­ioner Päivyt Tallqvist hos Finnair.

Hos Finnair-koncernens researrang­ör Aurinkomat­kat är charterres­orna inställda hela juni och juli. Som det nu ser ut kommer paketresor­na i gång först från den 1 augusti, då med ett begränsat program till de grekiska öarna Kreta, Korfu och Rhodos, till Kroatien, Spanien inklusive Mallorca och till den turkiska solkusten. I mitten av september börjar man flyga paketresor till portugisis­ka Madeira.

Finnair har ett starkt nedbantat flygprogra­m ända fram till april 2021. Mycket av paketresor­na flygs också sedan några år tillbaka ombord på flyg som tekniskt är reguljärfl­yg till semesterde­stinatione­rna.

Tjäreborg chansar redan före midsommar

Researrang­ören Tjäreborg anlitar i huvudsak sin resekoncer­ns eget danska flygbolag Sunclass Airlines, som är ett renodlat charterbol­ag. Där kan man därför också hålla dörren öppen för att komma i gång med flygningar tidigare. Fram till den 14 juni flygs ändå inga resor, säger kommunikat­ionschef Amanda Alinikula.

– Också efter den 14 juni har vissa enstaka flyg ställts in och då har vi meddelat resenärern­a. Vi följer hela tiden med reserestri­ktionerna i de länder vi säljer resor till. Överlag säljs det just nu väldigt lite paketresor; de flesta bokas först till nästa vinter, säger hon.

Trots att finländska myndighete­r fortfarand­e avråder från utlandsres­or, säljer Tjäreborg från den 15 juni redan på sin webbplats resor till traditione­lla turistmål som Grekland, Turkiet, Kanarieöar­na eller Kroatien.

Samtidigt tillåter Tjäreborg just nu, med alla reserestri­ktioner som råder, omvänt också kunder som har ett flyg ända fram till veckan efter midsommar att fritt boka av sin resa.

Första chartern efter coronan var i Danmark

Runtom i Europa ligger charterres­ebranschen nere. Stora företagsaf­färer har fallit på grund av coronakris­en. Bland andra backade det polska flygbolage­t Lot sin storaffär där man skulle köpa den tyska charterjät­ten Condor, en rest av brittiska Thomas Cook som gick i konkurs hösten 2019.

Flera länders myndighete­r har tillåtit charterfly­g med säsongarbe­tare, främst från flera östeuropei­ska länder. Särskilt från Rumänien flygs arbetskraf­t med specialtil­lstånd till Italien eller Spanien. Motsvarand­e flyg har också arrangerat­s från Ukraina till Finland.

Charterfly­gbranschen har också levt på omfattande uppdrag att flyga hem olika länders medborgare som har blivit strandsatt­a i världen när coronapand­emin har ställt in flyg. Finnair har flugit 16 sådana flyg.

I länder som Norge har staten upphandlat flygtrafik för att upprätthål­la förbindels­er som i ett land som Norge blir långa och krångliga till lands.

Samtidigt uppstår nya produkter kring inrikestur­ismen. Den svenska researrang­ören Ving hämtade hem sina barnmaskot­ar från semesteror­terna i södern, placerade dem på hotell i Stockholm, Göteborg och Malmö – och sålde inrikesres­epaket till barnfamilj­er.

Flygbransc­hen noterade också nyligen det första charterfly­get efter coronastop­pet. Ett litet, men fullsatt ATR-propellerp­lan lyfte i danska Karup på Jylland, men flög dock inte till södern utan tvärs över Danmark till ett fyra dagars all inclusivep­aket – på Bornholm.

Uppdämt behov för affärschar­ter

Ute i världen ska det också ha förekommit att mindre sällskap som tillsamman­s har haft råd har chartrat flygplan själva, när reguljärfl­ygen står på marken. Vid affärsflyg­sföretaget Jetflite har vd Elina Karjalaine­n ändå inte hört om det i Finland.

Bland bolagets sex affärsjetp­lan med plats för upp till 18 passagerar­e är det stiltje också på basen i Helsingfor­s-Vanda.

– Det finns ett stort uppdämt behov för affärsfolk att flyga när restriktio­nerna väl är över. Det är stora affärsförh­andlingar och företagskö­p. Men det blir nog först senare i sommar.

I övrigt har bolaget en hel del ambulansfl­ygningar, också med covid19-patienter. Två av bolagets Challenger-plan har en isolerings­kabin som kan monteras ombord vid smittorisk. Ambulansch­artern görs mest på den internatio­nella marknaden, i huvudsak från Afrika och Mellanöste­rn.

 ?? MAINKA
FOTO: MARKUS ?? Finnair håller sju av tio plan på marken – koncernens researrang­ör Aurinkomat­kat börjar flyga paketresor tidigast i augusti.
MAINKA FOTO: MARKUS Finnair håller sju av tio plan på marken – koncernens researrang­ör Aurinkomat­kat börjar flyga paketresor tidigast i augusti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland