Hufvudstadsbladet

Söta gubbar vill ha sol och värme

Få saker symboliser­ar sommar lika mycket som jordgubbar. Soligt läge, lagom fuktigt och gott om tillgång på pollinerar­e – det är några knep för att få de godaste och sötaste bären.

- KARIN CEDRONIUS/TT

Ulf Engström är femte generation­ens trädgårdsm­ästare. Han har i princip vuxit upp i jordgubbsl­andet, det han inte kan om jordgubbar är inte värt att veta. Nu driver han den ekologiska odlingen Trädgårn i Södertälje i Sverige.

– Nummer ett för att lyckas är att sätta sina plantor soligt, varmt och luftigt. Jordgubbar gillar inte att vara för fuktiga runt rötterna, då möglar bären. Självklart får de inte torka ut heller, säger Ulf Engström.

Själva jordmånen är det däremot mindre kinkigt med. Idealet är väldränera­d jord med minst 30 centimeter mylla, men även lerig eller sandrik jord funkar.

– Med mycket sand får du tillföra mer näring och vatten. Är jorden lerig får du se till att torka upp den rejält emellanåt. Det får absolut inte bli pölar.

Lägg ut halm

Bygg en liten upphöjd bädd, som en kulle, runt varje planta. Då undviker du risken att den blir stående i vatten.

– Ett annat knep är att lägga ut halm runt bären i landet, för att de inte ska förstöras av väta, och även skapa torrare miljö för att slippa sniglar. Det hjälper däremot inte mot rotogräs, som ju kommer underifrån, säger Ulf.

Ge näring tre gånger per säsong. Men var försiktig med mängden – för mycket gödsel ger frodiga blad men små gubbar.

– Gödsla i början och slutet av maj och sedan en gång till i slutet av juni. Men aldrig efter skörd. Då ska plantan hållas mager för att bilda nya blomanlag inför nästa år.

En ytterligar­e risk med för sen gödsling är att plantan växer till sig för mycket och lättare fryser sönder på vintern.

Med tanke på hur den nordiska våren och försommare­n ofta spelar oss spratt, med minusgrade­r ända in i juni, är fiberduken jordgubbso­dlarens bästa vän.

– Tidiga sorter kan frysa bort om det kommer kalla frostnätte­r. Då kan du täcka landet med duken för att skydda blommorna. Men ta bort den på dagen så att blommorna kan pollineras.

Som för all annan växtlighet är de naturliga pollinerar­na livsviktig­a.

– Bästa sättet att gynna humlor, fjärilar och solitärbin är att skapa en variations­rik miljö i trädgården. Sätt därför dina jordgubbar på en plats där det finns mycket blommor och annan natur som lockar dit nyttoinsek­terna.

Med hundratals olika sorter är det inte lätt att veta vilka jordgubbar man ska välja. Ulf Engström har ett enkelt svar:

– Välj den smak du gillar. De sötare sorterna smakar mest, men det finns även syrligare sorter. Min egen favorit är Polka, en söt och lättodlad sort.

Kolla upp om arten är tålig mot mjöldagg. Det är en svamp som sätter sig på blad och bär och kväver plantan. Ett annat tips är att välja en tidigare och en lite senare sort för att förlänga säsongen.

– Man ska dock vara lite försiktig med de sena sorterna. Eftersom de mognar så sent riskerar blomanlage­n att inte hinna bli klara innan vintern. Då får man ingen skörd nästa år.

Vill man ha riktigt stora jordgubbar är det en god idé att byta ut plantbestå­ndet efter fyra, fem år, menar Ulf. Annars kommer det att växa mer vegetativt för varje år och producera allt mindre bär.

Det är enkelt att förnya sina plantor själv genom revor. De kommer året efter nyplanteri­ng, som små rosettlikn­ande utskott med rötter från huvudplant­an.

– Klipp av dem och sätt ned direkt på den nya platsen. Bäst är att göra detta på våren när marken hunnit bli varm, så revan hinner etablera sig och ge bra skörd året efter.

Efter sista skörden ska plantorna komma in i viloläge inför vintern. Gör då gärna som proffsodla­rna och slå av alla blad med en trimmer.

– Det är helt ofarligt, eftersom bladen växer ut på nytt nästa år. Med färre blad kommer ljuset åt rothalsomr­ådet där blomanlage­n bildas. Dessutom minskar fuktighete­n och då blir risken för svampangre­pp mindre, säger Ulf Engström.

 ?? Foto: mostphotos ??
Foto: mostphotos
 ?? FOTO: JONAS EKSTRöMER/TT ?? – Nummer ett för att lyckas med jordgubbar är att sätta sina plantor soligt, varmt och luftigt. Jordgubbar gillar inte att vara för fuktiga runt rötterna, då möglar bären, säger jordgubbse­xperten Ulf Engström.
FOTO: JONAS EKSTRöMER/TT – Nummer ett för att lyckas med jordgubbar är att sätta sina plantor soligt, varmt och luftigt. Jordgubbar gillar inte att vara för fuktiga runt rötterna, då möglar bären, säger jordgubbse­xperten Ulf Engström.
 ??  ??
 ?? FOTO: JONAS EKSTRöMER/TT ?? Rothals med nya sidoskott. I bladvecken bildas blomställn­ingen som syns nedanför högra fingrets nagel.
FOTO: JONAS EKSTRöMER/TT Rothals med nya sidoskott. I bladvecken bildas blomställn­ingen som syns nedanför högra fingrets nagel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland