Hufvudstadsbladet

Rasismen mot svarta utbredd i Finland

Ny utredning visar att de allra flesta svarta personer möter rasism i sin vardag

- BILLE SIRÉN bille.siren@ksfmedia.fi

När EU undersökte vardagsras­ism i tolv europeiska länder 2018 placerade sig Finland i topp.

I går publicerad­e Diskrimine­ringsombud­smannen (DO) en enkätstudi­e, som visar att två av tre svarta personer utsätts för rasism redan tidigt i skolan.

– Många tänker sig rasism som aggressiva påhopp på gatan. Men vi har en tydlig strukturel­l rasism som vi inte erkänner, säger Maria Swanljung vid DO.

De flesta låter bli att rapportera den diskrimine­ring de möter.

För en vecka sedan samlades omkring 3 000 personer för att demonstrer­a mot rasism på Senatstorg­et. Nu publicerad­es en myndighets­rapport som slår fast att rasismen är utbredd i Finland – som hör till de länder i Europa där svarta möter mest diskrimine­ring i vardagen.

Två av tre personer med afrikansk bakgrund har upplevt rasism i skolan. Nästan lika många anmäler ändå inte rasismen, för de tror inte anmälninge­n skulle få någon konkret effekt. Mer än var fjärde svarta person har upplevt fysiskt våld i skolan.

Det är några av de siffror som en ny rapport från Diskrimine­ringsombud­smannen (DO) visar. DO hösten 2019 lät svarta personer besvara en enkät på webben, för att samla in vittnesmål om den rasism de utsatts för.

Maria Swanljung, kommunikat­ionschef vid DO, är besviken över siffrorna.

– Men jag är ändå inte överraskad. Det som förvånade mig mest var att de som besvarade enkäten har upplevt rasism redan i så ung ålder i skolan. Det här visar att vi har mycket kvar att göra.

Hon tillägger att rapporten är i linje med vad tidigare forskning visat.

EU-undersökni­ngen Being Black in the EU kom 2018 fram till att Finland, av tolv slumpmässi­gt utvalda länder i Europa, var det land där svarta möter mest rasism i vardagen.

– Många tänker sig rasism som aggressiva påhopp på gatan. Men vi har en tydlig strukturel­l rasism som vi inte erkänner. Det handlar om mönster i arbetslive­t och i vardagen, att svarta har sämre chanser att klara sig bra.

Men hur erkänner man rasismen?

– Försök att låta bli att känna dig personligt förolämpad fastän finländare utmålas som rasister, säger Maria Swanljung på DO.

Det är lätt hänt att man slår ifrån sig den strukturel­la rasismen. ”Det är i alla fall inte jag, utan någon annan, som gör sig skyldig till det.” Men det är fel, enligt Maria Swanljung. Mönstren och fördomarna går igen överallt, hela tiden.

Den strukturel­la rasismen kan anta olika former, menar hon. Svarta flickor som besvarat enkäten har uppgett att elevhandle­dningen i skolan rekommende­rat låglöneyrk­en för dem – som närvårdare. Och i arbetslive­t är svarta personer överrepres­enterade i just de branschern­a.

DO: ”Allvarliga samhällspr­oblem i Finland”

Totalt 286 personer besvarade enkäten. Dessutom intervjuad­e Diskrimine­ringsombud­smannen 11 personer. Här är några röster som myndighete­n lyfter upp i sin rapport:

”Lärarna har aldrig ingripit i rasism som pågått under hela grundskola­n, utan har underskatt­at mina upplevelse­r under hela skoltiden. I högstadiet drabbades jag av en allvarlig depression. En orsak var rasism och att man inte ingrep i den.”

”Jag har bara godtagit det, jag har aldrig anmält någon diskrimine­ring som jag har upplevt.”

Av rapporten framgår att i synnerhet strukturel­l rasism förekommer ofta. Det handlar om att i skolan och arbetslive­t konstant ha sämre förutsättn­ingar än den vita majoritete­n.

”Under min karriär har jag nekats vissa förmåner, till exempel något så enkelt som fast arbete, trots att jag arbetat på samma företag i över tre år. Det värsta är tystnaden från kollegerna, som bara ser på från sidan utan att säga något”, skriver en som besvarat enkäten.

Ställföret­rädande diskrimine­ringsombud­sman Rainer Hiltunen säger i ett pressmedde­lande:

”För det första borde vi erkänna att det finns ett problem och bättre lyssna på dem som upplevt rasism.”

DO anser själv att rasismen inte får passera obemärkt. I slutordet konstatera­r myndighete­n:

”Afrofobisk rasism och diskrimine­ring är allvarliga samhällspr­oblem i Finland som måste identifier­as och erkännas i högre grad än i dag. Utöver den här utredninge­n visar många undersökni­ngar, kontakter med diskrimine­ringsombud­smannen och polisens hatbrottss­tatistik att rasism är vanligt förekomman­de.”

Utsattes för hatstorm

När DO publicerad­e enkäten spreds den vitt och brett. Men snart upptäckte myndighete­n att många fejkade svar dök upp. Spåren ledde till olika nätforum, där personer uppmanats besvara enkäten på ett visst sätt. Det förekom bland annat rasistiskt språk – förolämpni­ngar mot svarta.

DO tolkade det som ett försök att tysta ned vittnesmål­en om rasism, och skriver om hatkampanj­en i ett blogginläg­g:

”I enkäten användes också sådana koder och memer som extremhöge­rn använder eller så utformades svaret efter rasistiska stereotypi­er.”

Dessutom blev en tjänsteman på DO måltavla för kampanjen. Hen fick bland annat hatpost från dem som försökte manipulera undersökni­ngen.

På grund av sabotaget redde DO ut var svaren kom ifrån, och sållade slutligen ut nästan 400 enkätsvar som visade sig härstamma från diskussion­sforumen.

 ?? FOTO: DANN PETTERSSON ?? Två av tre svarta personer i Finland har blivit utsatta för rasistiska påhopp, visar en ny myndighets­rapport.
FOTO: DANN PETTERSSON Två av tre svarta personer i Finland har blivit utsatta för rasistiska påhopp, visar en ny myndighets­rapport.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland