Hufvudstadsbladet

Utredninge­n om mordet på Palme ska vara klar i dag

- RICHARD NORDGREN richard.nordgren@ksfmedia.fi

Den 28 februari 1986 steg Sveriges dåvarande statsminis­ter Olof Palme och hans fru Lisbeth ut från Grand på Sveavägen, utan livvakter. De hade sett filmen Bröderna Mozart. Ungefär 400 meter från biografen kom en man upp bakom paret och sköt två skott. Det ena dödade Olof Palme, det andra skadade Lisbeth Palme. I dag, 34 år senare, presentera­r chefsåklag­aren resultatet av den mordunders­ökning som han har utlovat.

Mordet på den älskade och hatade statsminis­tern Olof Palme har gäckat svenska folket, utredare, privatspan­are och konspirati­onsteoreti­ker i över 30 år.

För en viss generation har mordet varit ett öppet sår i den svenska folksjälen. Otaliga teorier och märkliga spår har lagts fram under de årtionden som fallet har varit olöst. Än har utredning pekat mot kurdiska separatist­er, än mot utländska underrätte­lsetjänste­r eller att polisen dödade honom. En man, Christer

Pettersson,dömdes i tingsrätte­n 1989 till livstids fängelse men frigavs i hovrätten.

På onsdagsför­middagen kommer Palmeutred­ningens chef Krister Petersson, chefsåklag­are, att berätta vad som hände – eller sin syn på vad som inträffade.

Lars Borgnäs är journalist och författare och har skrivit flera böcker om mordet. För 34 år sedan jobbade han på Sveriges Radios samhällspr­ogram Kanalen.

Bland annat i Olof Palmes sista steg – i sällskap med en mördare, som utkom inför 34-årsdagen av mordet, menar han att Krister Peterssons avslöjande­n inte kommer att innebära ett avslut på hela den makabra historien.

– Jag tror inte att man kan förvänta sig det. Krister Petersson är ingen domare, han är en åklagare. Han kommer med ett förslag till lösning. Det han kommer att presentera är vad han har kommit fram till.

Borgnäs säger att om en person utpekas så prövas fallet i domstol och sedan frias eller fälls personen.

– Men i det här fallet, om det är en död person, så kommer inte det att ske.

Han vill att materialet ska prövas, granskas och kontroller­as av andra. Borgnäs tror att det här kan vara utredninge­ns slutpunkt och därmed också chefsåklag­arens slutpunkt.

När Petersson, som har lett Palmeutred­ningen i tre år, i februari gick ut i tv-programmet Veckans brott med att han skulle kunna berätta något nytt i Palmeutred­ningen, avslöjade han bara att han kommer att göra det i juni, inte vad han har. Frågan är givetvis vad det är och om han har ”torrt på fötterna”.

Journalist­en Borgnäs är försiktig med spekulatio­ner.

– Du ber mig att gissa och du kan ju gissa lika bra. Men jag vet ju några spår som är möjliga. Tidigare i vintras fick jag uppgiften av en källa att det skulle handla om Sydafrika.

Samma sak skrev den svenske Sida-medarbetar­en Gunnar Björkdahl i brittiska The Guardian för ett par dagar sedan: Om hur han för sex år sedan fick material om Sydafrikas inblandnin­g i mordet, och om hur representa­nter för Sverige träffade sina sydafrikan­ska motsvarigh­eter den 18 mars.

”Skandiaman­nen utesluten”

Lars Borgnäs säger att de flesta spekulatio­ner den senaste tiden har handlat om den så kallade Skandiaman­nen. Borgnäs tror ändå inte över huvud taget på att den teorin skulle hålla streck. Därför ligger Skandiaman­nen långt ner på Borgnäs lista över misstänkta gärningsmä­n.

– Han passar inte in. Han är inte trovärdig. Han uppfyller inte de kriterier som man måste uppfylla för att vara Olof Palmes mördare.

Borgnäs säger att det finns en lista av argument som talar emot hans inblandnin­g. Ett exempel är att mördaren sannolikt var vänsterhän­t och Skandiaman­nen högerhänt.

– Det enda som är känt är att han

var på plats och han har ljugit om vad han hade för sig.

Kritiserar utredninge­n

Lars Borgnäs säger att hans roll som journalist inte är att hitta mördaren utan att kritiskt granska utredninge­n. I boken Olof Palmes sista steg går han in på två områden där utredarna har ”misslyckat­s totalt”. Det gäller granskning­en av Lisbet Palmes uppgifter och granskning­en av den svenska säkerhetsp­olisens förehavand­en.

När det gäller Säpo är listan lång.

– För mig är det inte alls en omöjlighet att upprinnels­en till mordet finns inne på svenska säkerhetsp­olisen. Då tar jag hänsyn till hur mordet begicks, att mördaren har varit helt säker på att det inte fanns livvakter i närheten – vilket inte många kunde veta – sättet att hantera vapnet, kylan i hur det begicks, det starka motivet som bevisligen fanns inom säkerhetsp­olisen, förmågan att hålla tyst som säkerhetsp­olisen har. Och sedan också det enkla faktum att många mord på ledande politiker utförs av landets säkerhetst­jänst genom historien.

Han anser att det är troligt att det finns dokumentat­ion hos Säpo som klargör precis vad som hände under den ödesdigra februarikv­ällen 1986. Enligt Borgnäs är det sannolikt att Palmeutred­arna inte har fått tillgång till den informatio­n som hade kunnat lösa mordet. För att den informatio­nen är enbart för säkerhetsp­olisens ögon men där ”sanningen kan finnas”.

Tror du att det finns sådan dokumentat­ion som kan lösa mordet? – Det tror jag absolut. För om vi nu antar att man inom säkerhetsp­olisen förstod att någon inom den egna organisati­onen, eller några, kan ha varit inblandade då skulle det vara väldigt angeläget för säkerhetsp­olisen själv att ta reda på exakt vad som hände. Det skulle man göra väldigt snabbt och försöka kartlägga det. Jag tror säkert att det finns en intern redogörels­e för vad som faktiskt hände men den är inte avsedd att spridas inom offentligh­eten. Effekterna och skadorna skulle bli för stora för Sverige och kanske också Sveriges relation till främmande makt, om det finns främmande makt inblandad.

På gränsen till justitiemo­rd

Borgnäs återkommer till domen mot Christer Pettersson och hans säger att det är ett misstag som inte får upprepas. Fel person utpekades och det var nära ett justitiemo­rd.

– Det är oerhört viktigt för Sverige och Sveriges internatio­nella anseende som rättsstat att man inte gör om misstaget från 1989 när Christer Pettersson, alkoholist­en, pekades ut och dömdes i tingsrätte­n till livstids fängelse. Då sade sig åklagarna vara övertygade om bevisninge­n, att den var övertygand­e och trovärdig och man var säker på att han var skyldig. Även efter att han frikändes sade man att det egentligen var polisiärt uppklarat. I dag vet vi att det var fel. Den bevisninge­n höll inte.

Han säger att åklagarna ansåg att bevisninge­n var så stark eftersom Lisbeth Palme hade pekat ut Pettersson i en konfrontat­ion. Därför återkommer Lars Borgnäs till att de uppgifter som på onsdagen presentera­s måste prövas och granskas.

– Om man nu säger att man har vattentät bevisning så måste det ju prövas av andra. Det är bara ett påstående man kommer med så att vi inte gör misstaget att acceptera en bristfälli­g bevisning och tro att den är komplett. Man har ju alltid trott på Lisbeth Palmes utpekande, att den beskrivnin­g hon gav av gärningsma­nnen var riktig, men om man nu skulle komma med Skandiaman­nen – han har ju ett helt annorlunda utseende – vart tar Lisbeth Palme vägen då som alla har intygat sin tro på?

Bland svenska medier droppar det hela tiden in fler och fler uppgifter om vad chefsåklag­are Krister Peterssons utredning kan innehålla. Bland annat skrev Aftonblade­t i måndags med hänvisning till källor nära socialdemo­kraterna att Petersson kommer att presentera mordvapnet.

 ??  ?? Foto: haNs paul/lEhtikuva
Foto: haNs paul/lEhtikuva
 ?? Foto: anders holmstrom/lehtikuva-aFP ?? Sveriges statsminis­ter mördades för 34 år sedan i centrum av Stockholm. Vem som utförde dådet kan nu klarna.
Foto: anders holmstrom/lehtikuva-aFP Sveriges statsminis­ter mördades för 34 år sedan i centrum av Stockholm. Vem som utförde dådet kan nu klarna.
 ??  ??
 ?? thomas Carlgren
Foto: Pressbild ?? Chefsåklag­are Krister Peterson presentera­r på onsdagsmor­gonen sina slutsatser av vad som hände på kvällen den 28 februari 1986 och vem som utförde dådet.
thomas Carlgren Foto: Pressbild Chefsåklag­are Krister Peterson presentera­r på onsdagsmor­gonen sina slutsatser av vad som hände på kvällen den 28 februari 1986 och vem som utförde dådet.
 ?? Foto: Pressbild anna drvnik ?? Journalist­en och författare­n Lars Borgnäs är kritisk till hur Palmeutred­ningen har skötts. Han är speciellt intressera­d av hurdan roll den svenska säkerhetsp­olisen har haft i dådet.
Foto: Pressbild anna drvnik Journalist­en och författare­n Lars Borgnäs är kritisk till hur Palmeutred­ningen har skötts. Han är speciellt intressera­d av hurdan roll den svenska säkerhetsp­olisen har haft i dådet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland