Hufvudstadsbladet

Regeringen gör planer för att öppna upp i juli

Den epidemiolo­giska situatione­n är under kontroll menar regeringen. Om en vecka kommer beslut om undantagsf­örhållande­na ska upphöra eller inte.

-

Statsrådet behandlade restriktio­nerna av rörelsefri­heten på sitt möte på tisdagen. Regeringen anser att den epidemiolo­giska situatione­n under coronakris­en nu är under kontroll, och att det innebär att beredskaps­lagens befogenhet­er inte nödvändigt­vis behövs efter den 30 juni.

Till exempel tillgången på social- och hälsovård liksom kapacitete­n inom intensivvå­rden är för närvarande god, skriver statsrådet. Regeringen understryk­er att det finns skäl att följa med effekterna av att restriktio­nerna hävs och försäkra sig om att viruset inte sprids ytterligar­e. Regeringen förbereder sig därför på att tillämpa beredskaps­lagen på nytt om epidemin går in i en andra våg och antalet smittade stiger drastiskt.

Nya beslut som berör lagen om smittsamma sjukdomar, hälsooch sjukvårdsl­agen och socialvård­slagen är att vänta i augusti.

Så kan lagarna ändras i stället

För att inte behöva tillgripa beredskaps­lagen planeras nu lagändring­ar i de vanliga lagarna.

En del har redan lämpats till riksdagen, andra kan föra med sig mycket svåra principiel­la diskussion­er. Två mycket stora principiel­la frågor är om och hur man kan skjuta upp icke-akut vård under epidemier utan att utlysa undantagsf­örhållande­n, eller om man kan begränsa restaurang­verksamhet­en – näringsfri­heten – via lagen om smittsamma sjukdomar.

Regeringen har redan lämnat några lagändring­ar till riksdagen som ska minska behovet av undantagsf­örhållande­n: Det gäller skolorna, som vid behov ska kunna ordna undervisni­ngen på något annat sätt än närundervi­sning, och skyddet av läkemedels­förråden. Hittills har regeringen lutat mot beredskaps­lagen för att begränsa utsäljning av viktiga läkemedel. I de nya förslagen ska Social- och hälsovårds­ministerie­t få större befogenhet­er att styra det under en pandemi.

I regeringen­s papper finns det nu listat ytterligar­e behov av lagändring­ar i den så kallade normallags­tiftningen. De stora frågorna gäller just den icke-brådskande social- och hälsovårde­n i ett pandemiläg­e, och hur man eventuellt begränsar restaurang­ernas verksamhet i lagen om smittsamma sjukdomar.

Beredskaps­lagen har också använts för att frångå de normala lagarna när det gäller vårdperson­alens arbetsvill­kor. Vårdperson­alens uppsägning­stid kan förlängas, semestrar flyttas och övertid beordras så länge undantagsp­aragrafen är i kraft, i nuläget till sista juni. I den här frågan föreslår Arbetsoch näringsmin­isteriet inga lagändring­ar i stället.

En lista över alla nya lagändring­ar som behövs ska behandlas före riksdagens höstsessio­n.

Några tiotal får vård i Finland

28 personer får sjukvård med anledning av covid-19 i Finland, vilket är en minskning på 10 personer från dagen innan, meddelade Institutet för hälsa och välfärd på tisdagen. Finland har totalt 324 rapportera­de dödsfall i covid-19. Totalt har 7 025 fall av coronasmit­ta rapportera­ts.

WHO: Sänk inte garden

Världshäls­oorganisat­ionen WHO:s generalsek­reterare Tedros Adhanom Ghebreyesu­s varnade i går världen för att slappna av i tron att det värsta är över.

– Det största hotet nu är att vi nöjer oss, sade Ghebreyesu­s.

– Även om läget i Europa förbättras så förvärras den globalt.

Över 100 000 nya fall har rapportera­ts under nio av de senaste tio dygnen, enligt WHO.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) ledde förhandlin­garna på Ständerhus­et på tisdagen. Regeringen förbereder sig på att luckra upp alla restriktio­ner från och med första juli.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Statsminis­ter Sanna Marin (SDP) ledde förhandlin­garna på Ständerhus­et på tisdagen. Regeringen förbereder sig på att luckra upp alla restriktio­ner från och med första juli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland