Hufvudstadsbladet

Semesterpo­ker: miljarder i potten

Blir Sommarfinl­and öppet, halvöppet eller stängt? Lättar pandemiskr­äcken, återupptäc­ker vi den finländska sommaridyl­len? Svaren är värda miljarder.

- torsten.fagerholm@ksfmedia.fi TORSTEN FAGERHOLM

Först in, sist ut. Den grundlägga­nde principen gäller också under coronakris­en. Besöksnäri­ngen drabbades först och kan vara den sista som tar sig ur träsket. Flygskam var småpotatis i jämförelse, nu då coronaviru­set har landat mitt ibland oss som en stor, rödskalig och mjölig Rosamunda.

Den utländska turismen har en lång väg tillbaka. I sommar hoppas hela branschen därför att de inhemska resenärern­a ska hitta just till den egna regionen. Många försöker locka samma målgrupp. Visit Finland räknar med återstart kring 2022, men medger att en återhämtni­ng kan ta fyra–fem år. Hur länge lyckas man övervintra på inkomster från inhemska turister?

År 2018 sysselsatt­e resebransc­hen 142 100 personer. Året innan stod sektorn för 2,6 procent av bnp och ett förädlings­värde på 4,6 miljarder euro. Det är samma storleksor­dning som skogen, rentav större än livsmedels­industrin. Nyland står ensamt för nästan hälften av turismen. En totalomsät­tning på 15–16 miljarder euro ligger i potten, varav en tredjedel härstammar från utländska turister.

I år finns alla tiders chans att korrigera en bedrövlig bytesbalan­s: ett underskott på 2 miljarder euro. Finländska resenärer spenderar årligen 5 miljarder euro utomlands medan utlänninga­r inbringar 3 miljarder euro. Endast i förhålland­e till Ryssland och Kina kan vi stoltsera med överskott.

Också vårens månatliga besöksstat­istik är sorglig läsning, minus 86–98 procent beroende på nationalit­et. Efterfråga­n på turismtjän­ster kan krympa 60–70 procent i år. Flera hotell och restaurang­er löper risk att utraderas. Också nöjesparke­r står inför magra år. Arbetstill­fällen står på spel, speciellt säsongsoch sommarjobb. Fyller vi upp tomrummet själva och genom att semestra aktivt på hemmaplan – då vi dessutom är osäkra på om vi vågar släppa in svenskar?

En lösning är virtuell turism. Nyss ”besökte” tjugo japaner under två timmar Nyslott och Saimen via liveströmm­ad videolänk med 360 graders fotografi, för facila 20 euro. Väljer vi framöver, ens ibland, detta tidsoch resurseffe­ktiva sätt för att stifta bekantskap med nya platser och länder, nu då varenda kontorsråt­ta har fått en heureka-upplevelse beträffand­e distansjob­b? Men visst uteblir dofter, smaker och känslor. Den virtuella globetrott­ern saknar äkta närvaro, stämning och spontanite­t. Men kanske ett surrogat ändå är att föredra då alternativ­et är inget långresand­e alls?

De lokala företagen jublar i princip över hemester, alltså semester på hemmaplan eller i närregione­n. Stora frågor tarvar svar. Blir miljön viktigare, får hållbar turism en knuff framåt? Väljer vi promenad, cykling, stugsittan­de och närproduce­rad mat i stället för att i vanlig anda bränna kerosin för att frakta överfulla resväskor med shoppingby­ten jorden runt?

Blir det ökat tryck på vandringsl­eder, en renässans för naturturis­m, båt- och friluftsli­v? Blir vi 70-tals och väljer camping, vandrarhem, små charmiga landsbygds­hotell? Eller står vi inför överbelast­ade gästhamnar, då båtfolk seglar ut för att kasta ankar lite varstans?

Ser man till bytesbalan­sen kan turistkaka­n paradoxalt nog växa i år – i teorin. Vår labila psykologi – oro – utgör jokern. De flesta avvaktar och undviker att planera långsiktig­t. Fram tills nyligen rådde ett bedrövligt virrvarr av motstridig­a budskap från Social- och hälsovårds­ministerie­t och regeringen angående fritidsres­or inom Finland. Hotell- och restaurang­branschen bygger på framförhål­lning och lever på konkreta besked. Även om det aldrig funnits ett uttrycklig­t förbud mot att resa inom landet kan många plikttrogn­a finländare ha tolkat rekommenda­tionerna just så: som regler och påbud. Ruskar vi av oss den känslan?

Av statistike­n att döma är vi finländare hemmablind­a för våra egna trumfkort: stilla naturskönh­et och -närhet, trygghet, hållbarhet. Inställda jippon och festivaler behöver ingalunda betyda en småtråkig sommar. Satsa i stället på zen: frigörelse från gamla mönster.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland