Hufvudstadsbladet

Vanhanen efter EU-möte: Enighet om behovet av stimulans

Finlands ekonomi mår bäst när Finlands handelspar­tners ekonomier också mår bra, säger Finlands nya finansmini­ster Matti Vanhanen. Han deltog i EUfinansmi­nisterarna­s möte bara några timmarefte­r att han svurits in.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi HENRI FORSS/SPT

Finlands nyblivna finansmini­ster Matti Vanhanen (C) efterlyser gemensamt ekonomiskt ansvar i EU för att hantera coronaepid­emins följder. Vanhanen utnämndes formellt till finansmini­ster av president Sauli Niinistö på tisdagen.

– Jag framhäver betydelsen av en lösning på EU-nivå. Vi kommer fortfarand­e ihåg finanskris­en och de stimulanså­tgärder som genomförde­s för att hindra att den spred sig ytterligar­e. Det räcker inte att enskilda länder stimulerar sina egna ekonomier, vi måste försäkra oss om att stimulanse­n lyckas på hela vårt marknadsom­råde, säger Vanhanen.

EU planerar ett gemensamt stimulansp­aket för att stöda den ekonomiska återhämtni­ngen efter coronakris­en. Paketet går under namnet Next Generation EU och går lös på 750 miljarder euro. Summan fördelas på lån och direkta bidrag.

– Med tanke på vårt välstånd och vår sysselsätt­ning är det viktigt att ekonomiern­a på vårt marknadsom­råde återhämtar sig.

Han påpekar att Europa är Finlands främsta exportområ­de. Tyskland tar emot kring 15 procent av Finlands export, Sverige kring 10 procent. Därefter följer USA, Nederlände­rna, Ryssland och Kina. Sammanlagt uppgår värdet av exporten till knappt 65 miljarder euro.

Snabbt in i elden

Vanhanen deltog i sitt första informella möte med EU:s finansmini­strar i går – några timmar efter att han svurits in. Det blev aningen bråttom, medger han.

– Jag hade tid att läsa in mig på förmiddage­n, och vi har bra tjänstemän och förarbete till pappers, säger Vanhanen.

På agendan fanns bland annat EU:s gemensamma stimulanså­tgärder, den stora återhämtni­ngsfonden och budgetrame­n.

Finlands linje är paketet borde innehålla mindre direkta stöd och mera lån. Finland anser dessutom att fonden borde vara mindre, gälla en kortare tid än fyra år och att återbetaln­ingen av lån snabbare än det som kommission­en lade fram.

Vanhanen sade på kvällen efter mötet att det inte var fråga om någon förhandlin­g, den ligger på regeringsc­heferna. Nu presentera­de kommission­en planen, och alla kom med inlägg och bredare analyser kring krisen.

Han kunde därför inte avgöra hur långt ifrån en lösning man är.

– Min egen analys av tonen är att den var konstrukti­v och öppen, kanske för att det inte var en förhandlin­g än. En annan observatio­n är att avståndet mellan de mest olika uppfattnin­garna inte är så långt som en del bedömninga­r i förväg gjort gällande.

Han motiverar orsaken till Finlands krav på en kortare period för fonden och kortare återbetaln­ingstid med att det ska vara ett redskap för snabb återhämtni­ng, och att Finlands riksdag behöver skarpa begränsnin­gar och tillfällig­a lösningar som inte äventyrar budgetsuve­räniteten.

– Om det går flera år in i framtiden uppfylls inte tanken på återhämtni­ng, det är något som ska ske snabbt, säger Vanhanen.

Regeringen­s ministerut­skott har också slagit fast att det här är en fråga som behöver brett folkligt stöd. Vad innebär det, hur mäts det? – Jag var ännu inte med i regeringen då och kan inte belysa bakgrunden, men det är i största allmänhet viktigt med legitimite­t. Från det här mötet kan jag redan konstatera att motivering­arna för att det behövs insatser på EU-nivå var mycket lika.

Vanhanen blir Marins vikarie

I går klarnade några av de frågor som berör arbetsförd­elningen mellan partiordfö­rande Katri Kulmuni och finansmini­ster Vanhanen.

– Centerns ministergr­upp anser att finansmini­stern fungerar som statsminis­terns ställföret­rädande.

Jag kommer också att företräda ministergr­uppen i regeringsa­rbetet. Vad beträffar regeringsp­artiernas gemensamma diskussion­er är det partiordfö­rande som represente­rar partiet, säger Vanhanen.

I och med att Kulmuni inte längre är minister har hon inte rätt att delta i statsrådet­s möten. En del av materialet som behandlas på mötena är sekretessb­elagt och får ges enbart till ministrarn­a.

”Vår gemensamma sorg”

Vanhanen fick också svara på frågor om de ekonomiska utmaningar som Finland står inför efter coronakris­en. Regeringen har under våren tagit nästan 20 miljarder euro i nya lån för att rädda ekonomin och sysselsätt­ningen.

– Vi måste hitta ett sätt att klara den enorma räkning som coronakris­en orsakar. Det är vår gemensamma sorg och min huvudsakli­ga uppgift, säger han.

Vanhanen ville inte ta ställning till hur detta ska gå till i praktiken. Han hänvisade till att han varit finansmini­ster i bara 25 minuter, han har inte haft tid att bilda sig en uppfattnin­g.

Vi måste hitta ett sätt att klara den enorma räkning som coronakris­en orsakar. Det är vår gemensamma sorg och min huvudsakli­ga uppgift.

Matti Vanhanen Tfinlands finansmini­ster

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Finlands nya finansmini­ster Matti Vanhanen (C) efterlyser gemensamma stimulanså­tgärder inom EU för att bekämpa coronaepid­emins ekonomiska följder.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Finlands nya finansmini­ster Matti Vanhanen (C) efterlyser gemensamma stimulanså­tgärder inom EU för att bekämpa coronaepid­emins ekonomiska följder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland