Hufvudstadsbladet

Åsikterna går isär om Finlands förslag för EU:s återhämtni­ngsfond

Riksdagens stora utskott har hört sakkunniga och ska under veckan färdigstäl­la det förslag som Finland går in med i förhandlin­garna om EU:s gemensamma återhämtni­ngsfond.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

På tisdagen inledde riksdagens stora utskott behandling­en av EU:s gemensamma stödpaket till de länder som har drabbats hårt av coronakris­en. Enligt nuvarande plan ska utskottet på fredag ge sitt officiella utlåtande, som också utgör grunden för Finlands inställnin­g i frågan.

Regeringen meddelade i torsdags att Finland inte kan godkänna den planerade gemensamma återhämtni­ngsfonden i dess nuvarande form. EU-kommission­ens förslag behöver enligt regeringen ändras på ett flertal punkter. Bland annat måste stödpakete­t bli mindre, det måste ha som utgångspun­kt att pengarna betalas i form av lån och giltighets­tiden för paketet måste bli kortare än de fyra år som kommission­en föreslår.

Riksdagens stora utskott har hört sakkunniga och ska under veckan kompletter­a regeringen­s förslag, för att sedan på fredag lägga fram Finlands ramar för förhandlin­garna. Inom riksdagens stora utskott var åsikterna blandade innan utskottet samlades till den första förberedan­de diskussion­en på tisdagen.

Opposition­en kritisk till fonden

Återhämtni­ngsfonden kommer inte att gynna Finland och pengarna kommer inte heller att riktas rätt, anser kritiska opposition­sröster utskottet. Kristdemok­raternas ordförande och utskottsme­dlem Sari Essayah säger att partiet inte står bakom fonden.

– Nackdelarn­a för Finlands del är absolut fler än fördelarna. Därför kommer Kristdemok­raterna att lämna in avvikande åsikt i frågan.

Också det största opposition­spartiet Sannfinlän­darna är inne på samma spår.

– Finland borde helt avvisa fonden, säger både Sannfinlän­darnas riksdagsgr­upps och stora utskottets första vice ordförande Jani Mäkelä.

Mäkelä och Essayah anser båda att återhämtni­ngsfondens medel inte kommer att riktas rätt.

– Det finns exempelvis tydliga rapporter om att Italien behövde ett stödpaket redan innan coronakris­en, säger Mäkelä.

– I skuggan av coronakris­en åtgärdas nu andra ekonomiska problem då pengarna är tänkta att betalas som direkta stöd och tillräckli­gt tydliga motkrav inte finns, säger Essayah.

Enligt EU-kommission­ens förslag ska fonden uppgå till totalt 750 miljarder euro. 500 miljarder av summan skulle vara direkta bidrag och 250 miljarder skulle betalas ut som lån till de EU-länder som ansöker om ekonomiskt stöd.

Mäkelä ser inte att regeringen­s krav på att minska den totala summan skulle förbättra situatione­n för Finlands del.

– Jag anser inte att det förändrar något även om stödsumman skärs ner till exempelvis 450 miljarder. 50 miljarder är visserlige­n mycket pengar, men den minskninge­n ändrar inte på de grundlägga­nde bristerna som finns i fonden, säger Jani Mäkelä.

Enhälligt beslut är målet

Stora utskottets ordförande Satu Hassi (Gröna) understryk­er att kommission­ens förslag inte är den slutgiltig­a återhämtni­ngsfonden. Det är först nu som förhandlin­garna börjar.

Hon håller med regeringen om att kommission­ens förslag som sådant inte fungerar för Finland, men att helt säga nej till fonden är inte heller ett alternativ.

– En gemensam lösning inom EU behövs. Exakt hur den kommer att se ut är ännu väldigt öppet. Genast då jag såg kommission­ens förslag insåg jag att där fanns punkter som säkert skapar politiska spänningar, och det har de gjort.

Bland annat lyfter hon fram miljardfon­dens totala storlek och att majoritete­n av pengarna skulle betalas som stöd.

Även utskottsme­dlemmen Eva Biaudet (SFP) understryk­er fondens betydelse och säger att den skulle ha två olika funktioner för Finlands del. Dels skulle den underlätta att få hela EU på fötter och åter göra unionen konkurrens­kraftig utåt, dels gynna Finlands egen export.

– Det har varit väldigt intressant att höra sakkunniga i frågan och också slående att se hur eniga Finlands främsta ekonomer är i att ett gemensamt stödpaket nu behövs.

Utgångsläg­et är att EU-länderna ska komma till ett enhälligt beslut.

– Sakkunniga har antytt att det eventuellt kunde vara möjligt att bilda någon form av koalition för de EU-länder som vill gå med om man inte lyckas nå ett enhälligt beslut, men utgångsläg­et är absolut enhällighe­t, säger Hassi.

I skuggan av coronakris­en åtgärdas nu andra ekonomiska problem då pengarna är tänkta att betalas som direkta stöd och tillräckli­gt tydliga motkrav inte finns.

Sari Essayah

 ?? FOTO: CATARIINA SALO/SPT ?? Stora utskottets ordförande Satu Hassi (Gröna) säger att någon form av gemensam ekonomisk lösning behövs för att Europa ska ta sig ur coronakris­en.
FOTO: CATARIINA SALO/SPT Stora utskottets ordförande Satu Hassi (Gröna) säger att någon form av gemensam ekonomisk lösning behövs för att Europa ska ta sig ur coronakris­en.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland