Hufvudstadsbladet

Finlands Bank: Krisen ger bestående skador

Återhämtni­ngen från coronapand­emin och den ekonomiska nedgång den orsakat kommer att vara utdragen, visar en prognos från Finlands Bank.

- SOFIE FOGDE/SPT

Finlands Bank publicerad­e under tisdagen sin ekonomiska prognos för åren 2020–2022. De kommande åren ser inte ljusa ut och under 2020 väntas bruttonati­onalproduk­ten krympa med cirka 7 procent.

– Utsikterna för Finlands ekonomi förmörkas både av det svaga, internatio­nella ekonomiska läget och av de begränsnin­gsåtgärder som införts i landet. Återhämtni­ngen kommer vara långsam, säger prognosche­f Meri Obstbaum vid Finlands Bank.

Prognosen är på grund av coronapand­emin förenad med stor osäkerhet. Ekonomin kan minska med 5 procent eller så mycket som med 11 procent, beroende på om det kommer en ny våg av pandemin.

Uppskattni­ngen är att bruttonati­onalproduk­ten under de kommande åren inte kan ta sig till samma nivå som den var på innan coronapand­emin slog till.

Försvagat förtroende

Ekonomin väntas stegvis börja återhämta sig under andra delen av 2020. Åren 2021–2022 växer ekonomin enligt prognosen med cirka 3 procent.Samtidigt överskugga­s tillväxten av de finländska hushållens och företagens försvagade förtroende­n. De lättade restriktio­nerna hjälper inte i första hand Finland på fötter.

– Vår prognos visar att Finland inte kommer klara sig ur krisen utan permanenta skador. Alla företag kommer inte att klara sig och ökningen i arbetslösh­eten förblir permanent, säger Obstbaum.

Enligt Obstbaum har den ekonomiska osäkerhete­n globalt sett aldrig varit större.

”Arbetslösh­eten permanent hög”

På arbetsmark­naden ses också en drastisk vändning nedåt. Obstbaum menar att arbetslösh­eten i värsta fall permanent kan ligga över 10 procent.

Sysselsätt­ningen försämras med cirka två procentenh­eter åren 2020– 2021. Det är mindre än under depression­en på 1990-talet, men mer än under finanskris­en.

Det är möjligt att sysselsätt­ningsgrade­n når upp till samma nivå som år 2018 – 71 procent – först 2022.

– Aldrig tidigare har antalet permittera­de varit så här stort. Ännu i slutet av maj fanns det 150 000 permittera­de i landet, säger Meri Obstbaum.

Hur många som blir permanent utan jobb beror på hur många företag som går i konkurs.

Finlands export minskar i år med 14 procent. Beställnin­garna till de finländska företagen är också på nedgång.

Finlands Bank ser det därför som osannolikt att utrikeshan­deln stöder tillväxten i Finland. Samtidigt blir Finland allt mer beroende av den offentliga efterfråga­n.

– Nästa år ser lite ljusare ut, men återhämtni­ngen blir svagare än under finanskris­en, säger Obstbaum.

Ska man se något positivt så är det akuta skedet av krisen så gott som över och ekonomin börjar återhämta sig med draghjälp av den privata konsumtion­en.

Skuldsättn­ingen ökar

Minskade skatteintä­kter och ökade arbetslösh­etskostnad­er bidrar till att den offentliga ekonomin försvagas och skuldsättn­ingen ökar.

Samtidigt tvingas staten vidta stimuleran­de åtgärder för att dämpa effekterna av den avstannade ekonomin. Enligt prognosen stiger den offentliga skuldsättn­ingen till drygt 71 procent under 2020, men kommer fortsätta öka under de kommande åren.

Finlands Banks chefdirekt­ör Olli Rehn säger att det nu är nödvändigt att fokusera på sådana investerin­gar och strukturre­former som förbättrar möjlighete­rna till ekonomisk tillväxt, produktivi­tetsutveck­ling och sysselsätt­ning i framtiden.

– Coronapand­emin är en påminnelse om att sunda offentliga finanser utgör ett oersättlig­t skydd i svåra tider. Det finns skäl att i goda tider förbereda sig för svåra, säger Rehn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland