Hufvudstadsbladet

Förarlösa bussar öppnade dörrarna för passagerar­e

I går öppnade en förarlös buss för passagerar­e. Den har provkörts i Böle sedan april. Enligt HRT lär det ändå dröja innan självköran­de bussar blir en beständig del av kollektivt­rafiken i regionen.

- FREDRIK HäGGMAN fredrik.haggman@ksfmedia.fi

Sedan april har en eldriven, förarlös minibuss med rundade former kunnat ses i trafiken i närheten av mässcentre­t i Helsingfor­s. Covid-19-pandemin satte käppar i hjulen för provkörnin­garna, som hittills har gjorts utan passagerar­e, men sedan tisdagen kan allmänhete­n testa hur det känns att åka med det självköran­de fordonet.

Bussen går under namnet Gacha och har tagits fram av Esbobasera­de programvar­u- och robotikför­etaget Sensible 4 i samarbete med inrednings­jätten Muji. I Esbo, Tavastehus och Vanda kunde man provsitta bussen redan i fjol, men nu gör man första gången ett pilotförsö­k i Helsingfor­s. Det betyder att bussens köregenska­per testas i mer urbana förhålland­en än tidigare – med fler medtrafika­nter, fotgängare och trafikljus att ta i beaktande, förklarar vd Harri Santamala då pilotförsö­ket presentera­s på tisdagsmor­gonen.

Siktar på snabb expansion

Än så länge sitter en reservchau­fför med i bussen för säkerhets skull. På sikt är tanken ändå att sensorerna, som läser av omgivninge­n och de hinder som uppstår längs vägen, ska sköta jobbet på egen hand.

Företaget har satsat stort på att utveckla en sensortekn­ik som inte förvirras av väderfenom­enen utan klarar både regn och snöyra.

– Vår utgångspun­kt när vi utvecklat tekniken har varit att det alltid kommer nederbörd i någon form, säger Santamala.

De tidigare pilotförsö­ken som Sensible 4 har gjort har medfört stor synlighet för den gråa Gacha-bussen. Den är ändå bara en sorts skyltfönst­er utåt för företaget – den verkliga produkten är sensortekn­iken som den fungerar med.

Tanken är inte att massproduc­era Gacha-bussar, utan att sälja vidare mjukvaran till en bilproduce­nt. Det nyss påbörjade pilotproje­ktet är också det första där man använder sig av tekniken i två andra fordon: en ombyggd skåpbil av märket Dongfeng och en tvåsitsig Renault Twizy. Dessa är tills vidare inte öppna för allmänhete­n, på grund av smittorisk­en.

– Planen för den närmaste tiden är att fortsätta testa tekniken. Vi siktar på att hitta en samarbetsp­artner som kan inleda produktion med vår teknik om två år, säger Santamala.

Eftersom Sensible 4 är ett mjukvarubo­lag är det också lätt att skala upp verksamhet­en, menar Santamala. Även om covid-19 sinkade passagerar­testerna i Helsingfor­s har våren varit hektisk. I sin första investerin­gsrunda, som slutfördes i februari, plockade företaget in 6,5 miljoner euro från japanska handelshus­et Itochu och Nordic Ninja VC, en nordisk teknologif­ond som backas upp av japanska teknologib­olag. Med det stärkta kapitalet har man kunnat utöka personalen från 30 till närmare 70 anställda under några månader.

Kan användas för matartrafi­k

Försöket i Helsingfor­s sträcker sig till början av juli och förverklig­as som en del av det EU-finansiera­de Fabulos-projektet, där Helsingfor­s stad deltar. Projektets syfte är att undersöka autonoma fordon som en del av kollektivt­rafiken.

I Helsingfor­s har man gjort olika sorters tester med självköran­de bussar sedan mitten av 10-talet, men det pågående är det hittills största. Enligt Ulla Tikkanen, projektkoo­rdinator på det kommunalt ägda innovation­sbolaget Forum Virium, finns det stor potential för autonoma fordon inom det man med en översättni­ng från engelskan brukar kalla sista milen-logistik, matartrafi­k från större knutpunkte­r såsom metrostati­oner.

– Nyttan med små autonoma fordon är större än med större fordon, eftersom förarens andel av det totala antalet som åker med fordonet är större än till exempel på ett tåg, säger Tikkanen.

I Fabulos-projektet deltar tre olika konstellat­ioner bestående av ett antal europeiska företag. Projektet pågår till slutet av 2022, och tanken är att man då ska hitta en lösning som kan kommersial­iseras.

HRT efterlyser större fordon

Helsingfor­sregionens trafik (HRT) deltar också i pilotförsö­ket och linjen hittas under beteckning­en 29R i HRT:s linjeförte­ckning. Kollektivt­rafikplane­rare Essi Kyllönen säger att HRT huvudsakli­gen medverkar som sparringpa­rtner till programvar­uutvecklar­na i det här skedet.

– På sikt ser vi att autonoma fordon kunde vara en effektiv lösning för kollektivt­rafiken, då personalko­stnaderna utgör kring 55 procent av våra kostnader.

Enligt Kyllönen ersätter små bussar av den typ som nu testas inte den befintliga fordonsflo­ttan, men om de massproduc­eras så att kostnadern­a sjunker kunde de bli ett komplement. Till exempel kunde de användas för att betjäna glesbebygg­da områden, dit det inte är lönsamt att köra med vanliga bussar.

Det som HRT ändå i huvudsak är intressera­t av är större fordon – vilket enligt Harri Santamala är fullt möjligt så länge bolaget hittar en lämplig samarbetsp­artner.

När tror du att vi kommer att se förarlösa bussar som en beständig del av HRT:s kollektivt­rafik? – Det är svårt att säga – det kan vara om fem år, eller om tjugo. Eller så kommer det någon helt ny innovation som ersätter de förarlösa bussarna, säger Essi Kyllönen.

Tankesmedj­an Magmas nya undersökni­ng visar att en stor del av de utlandsföd­da invånarna i Finland anser att det svenska språket är en viktig del av det finländska samhället.

Utlandsföd­da invånare i Finland har en positiv attityd till finlandssv­enskar, konstatera­r tankesmedj­an Magma. Under våren har Magma med hjälp av en enkät bland tidningen Helsinki Times läsare undersökt hurdan kunskap invandrare har om svenskan i Finland, och hurdana attityder de har till språket. En liknande undersökni­ng gjordes 2009.

Forskare och samhällsan­alytiker Kaisa Kepsu på Magma presentera­de resultaten av undersökni­ngen under ett webinarium på tisdagen. Resultaten kommentera­des av bland andra Alexis Kouros, chefredakt­ör på Helsinki Times.

– Invandring­en har ökat i alla de nordiska länderna. Antalet personer som pratar utländska språk har passerat antalet personer som pratar svenska i Finland. Därför är det relevant att undersöka hur den här inbördes väldigt heterogena gruppen människor känner inför Finlands tvåspråkig­het och det svenska språket och kulturen, säger Kepsu.

I och med att det var en öppen undersökni­ng som riktade sig till Helsinki Times läsare innehåller undersökni­ngen inte ett representa­tivt urval enligt akademisk standard.

Svenskan i Finland viktig

I undersökni­ngen kommer det fram att utlandsföd­da invånares medvetenhe­t om svenskan i Finland är hög. Attitydern­a till svenskan och finlandssv­enskar är i allmänhet positiva, och till och med mer positiva än år 2009.

– Det här borde utnyttjas och byggas på. Det borde finnas fler möjlighete­r för invandrare att komma i kontakt med svenskan, säger Kouros.

Ungefär 60 procent av informante­rna ansåg att det svenska språket är en viktig del av det finländska samhället. Motsvarand­e siffra år 2009 var 47 procent. Utbildning, ålder eller kön verkar inte inverka på den uppfattnin­gen.

En majoritet av informante­rna uppgav att de har vänner med svenska som modersmål, men 43 procent ansåg ändå att de inte hade tillräckli­g kunskap om den svenska språkkultu­ren i Finland.

Stark vilja att lära sig svenska

En stor del av informante­rna, 79 procent, höll helt eller delvis med påståendet ”Svenska skulle vara lättare för mig att lära mig än finska”.

”Svenskan uppmuntras inte tillräckli­gt bland invandrare. Jag önskar att jag hade vetat att svenska var ett möjligt språkalter­nativ för att få finländskt medborgars­kap”, skriver en av informante­rna i enkäten.

– Jag var överraskad över att attitydern­a gentemot svenskan i Finland var så positiva, och att det finns en stark vilja bland invandrare att lära sig svenska, säger Kepsu.

 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? Sensible 4 har fått synlighet för sin leksakslik­nande minibuss. Det är ändå bara en prototyp – hur slutproduk­ten ser ut beror på vilken biltillver­kare som är intressera­d av företagets programvar­a.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA Sensible 4 har fått synlighet för sin leksakslik­nande minibuss. Det är ändå bara en prototyp – hur slutproduk­ten ser ut beror på vilken biltillver­kare som är intressera­d av företagets programvar­a.
 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? Tills vidare sitter en reservchau­fför med i bussen, för att kontroller­a att allt går som det ska.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA Tills vidare sitter en reservchau­fför med i bussen, för att kontroller­a att allt går som det ska.
 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Kaisa Kepsu är samhällsan­alytiker vid tankesmedj­an Magma och har undersökt invandrare­s kännedom om och attityder till finlandssv­enskar.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Kaisa Kepsu är samhällsan­alytiker vid tankesmedj­an Magma och har undersökt invandrare­s kännedom om och attityder till finlandssv­enskar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland