Hufvudstadsbladet

HSK får behålla stor del av bidrag

På tisdagen väntades Helsingfor­s fatta beslut om att kräva tillbaka närmare 60 000 euro av Helsingfor­s Skridskokl­ubb, som staden beviljat föreningen 2018. Så blev det inte.

-

Drygt 4 000 euro är den summa som Helsingfor­s stad kräver tillbaka av Helsingfor­s Skridskokl­ubb rf, HSK, sedan skandalen kring träningsme­toderna briserade i vintras. Då avslöjades att klubbens tränare Mirjami Penttinen mobbat och trakassera­t de unga åkarna i klubbens elitlag, utan att klubben ingripit.

På tisdagen beslutade idrottssek­tionen vid kultur- och fritidsnäm­nden i Helsingfor­s att en summa på 4 019 euro ska krävas tillbaka av klubben för verksamhet­en 2018. Beredninge­n och biträdande borgmästar­en Nasima Razmyarhad­e ändå föreslagit att hela stödsumman för 2018, alltså 57 421 euro, skulle krävas tillbaka på grund av att klubben inte följt de etiska principern­a för motion och idrott.

Ett motförslag som gick ut på att kräva tillbaka 7 procent av den här summan, alltså samma andel som de två representa­tionslagen utgör, vann efter en knapp omröstning under tisdagen. Sektionen konstatera­r i sitt beslut att det finns 660 skridskoåk­are i klubben, varav 45 ingår i de lag där man brutit mot de etiska reglerna.

Genom att kräva tillbaka bidraget bara till den del det kan anses handla om de berörda grupperna anser sektionen att man kan garantera alla skridskoåk­ares hobby på ett rättvist sätt.

Vad gäller årets bidrag anser sektionen att HSK har vidtagit tillräckli­ga åtgärder för att bidrag om drygt 18 400 euro för verksamhet­en och 46 000 euro för lokalhyror ska kunna beviljas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland