Hufvudstadsbladet

Coronasmit­tan jämnt spridd i Vanda

Myrbacka och Håkansböle är de storområde­n i Vanda där flest smittade med coronaviru­s har konstatera­ts. Men ser man till invånarant­alet är viruset jämnt utbrett mellan storområde­na.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Vanda publicerad­e på tisdagen för första gången siffror på hur man hittat coronaviru­set i olika delar av staden. Siffrorna är framtagna för ett par veckor sedan då det totala antalet smittade var 773, av dem flest i Myrbacka, 216 smittade av ett totalt invånarant­al kring 57 000.

– Ser man till de siffror vi fått fram så är de smittade jämnt fördelade på de olika storområde­na, säger stadsdirek­tör Ritva Viljanen.

På tisdagen var de smittade Vandaborna 866, fördelning­en områdesvis bygger på lite äldre siffror. I Håkansböle storområde hade då 150 personer konstatera­ts ha corona, det av totalt cirka 30 000. I Dickursby var siffran 125 (av cirka 44 000 invånare), i Björkby 117 (30 000), i Korso 82 (30 000), i Aviapolis 59 (20 000) och i Kivistö 24 av cirka 14 000 personer.

Under perioden från mars till maj besökte omkring 3000 personer Vanda coronaklin­ik i Mårtensdal.

Först krisen, sedan reformen

Viljanen säger att man inom kommunerna nu måste koncentrer­a sig på att reda ut sviterna av krisen innan man tar sig an de social- och hälsovårds­reform som under juni kommer på remiss.

– Kommunerna har under coronapand­emin visat att de kan hantera en kris och omsätta regeringen­s rekommenda­tioner i praktiken. Det är omöjligt att tänka sig att socialoch hälsovårds­personalen vid sidan av krisen skulle förbereda den hittills största förändring­en inom sin bransch, säger Viljanen.

– Stora förändring­ar kan inte förberedas så att experter inte är involverad­e, just nu behöver vi väl inkörda förfarings­sätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland