Hufvudstadsbladet

Massdemons­trationer under en pandemi är omdömeslös­t

- MARIANNE MICHELSON Helsingfor­s

CORONAKRIS­EN Jag är väl medveten om att jag nu riskerar att få höra att jag ingenting begriper för att jag är en privilegie­rad vit finlandssv­ensk som varken har färgade familjemed­lemmar eller andra närstående, bara några arbetskamr­ater. Jag hör inte till någon riskgrupp och utgår, kanske lite naivt, från att jag kommer att överleva covid-19 ifall jag blir smittad. Jag räknar dock med risken att bli rejält sjuk ifall jag har otur. Jag har närstående som tillhör riskgruppe­r och jag känner betydligt större oro för deras del än för min egen.

Vi torde dock alla ha samma förutsättn­ingar att begripa farorna med coronaviru­set som drabbar oberoende av människors hudfärg. Jag är övertygad om att det är i allas intresse att alla iakttar största möjliga försiktigh­et och enligt bondförstå­nd håller sig till reglerna. Corona förorsakar inte bara influensa, med symtom av olika besvärligh­etsgrad och till och med dödsfall, utan drabbar också samhället och enskilda hårt både ekonomiskt och socialt på ett sätt som vi ännu inte sett omfattning­en av. Alla, också de som för egen del förhåller sig likgiltigt eller övermodigt till riskerna, torde vara medvetna om detta.

Det förvånar och skrämmer mig att så många människor, både här och i andra länder bryter mot myndighete­rnas restriktio­ner, och riskerar smittsprid­ning och eventuellt bidrar till en andra våg för coronaviru­set. Jag är redan tveksam till samlingar av 500 personer med tanke på den risk enskilda individer löper – individens risk och möjlighete­rna att lokalisera smittsprid­ning är två olika aspekter.

Jag har viss förståelse för att känslorna svallar över så till den grad på berörda orter i USA, att människor struntar i allt annat. Hittills hör USA till de hårdast drabbade länderna, och det finns risk för att dessa demonstrat­ioner förvärrar situatione­n. Samma risk finns naturligtv­is också i alla andra länder.

Det är fullständi­gt ologiskt att uppmana medborgarn­a att hålla avstånd på kaféer och i kassaköer, tvinga restaurang­ägare att halvera antalet sittplatse­r inomhus med mera samtidigt som ingenting görs för att hindra att dylika stora folksamlin­gar uppstår. Det finns förstås en risk att det blir bråk ifall polisen skulle ingripa mot för stora folksamlin­gar som är emotionell­t engagerade för eller mot någonting. Exempel på detta har förekommit i bland annat Göteborg.

Jag vill betona att jag är helhjärtat mot både rasism och polisvåld och om det finns fungerande metoder att bidra till att bekämpa dessa gör jag det gärna, men inte på ett sätt som utgör en allvarlig risk för spridning av coronaviru­set. Engagemang och försiktigh­et behöver inte utesluta varandra. Att samlas i stora folkhopar är inte det enda sättet att visa solidarite­t eller att protestera.

Namninsaml­ing är en gammal beprövad metod som har använts i många olika sammanhang och av olika organisati­oner. Under rådande omständigh­eter skulle en namninsaml­ing, till exempel riktad till USA:s ambassad i Finland, ha varit en bättre metod än stora demonstrat­ioner i olika städer.

Tillräckli­gt avstånd på Senatstorg­et kunde kanske ha fungerat med 500 deltagare, och hade allting arrangerat­s väl hade det säkert gått att få fram budskapet på ett riktigt effektfull­t sätt. Till exempel lyckades sjukhusans­tällda i New York visa sin solidarite­t på ett sätt som var lämpligt under rådande omständigh­eter, men för dem som gärna vill skrika slagord i grupp känns det kanske inte så lockande att med avstånd till varandra stilla knäböja med sänka huvuden.

I många olika sammanhang rekommende­ras alltmer digitala lösningar, så varför inte för att stödja Black Lives Matter? Tekniken ger enorma möjlighete­r och tekniskt kunnande finns. Jag är medveten om att det förekommit solidarite­tsyttringa­r i sociala medier. Tyvärr verkar det som om det inte skulle ha varit tillräckli­gt. De som så gärna demonstrer­ar i stora hopar borde tänka efter och inse att oberoende av om de anser att de själva löper ingen eller mycket liten risk leder deras beteende till ökad risk för andra. Kanske de inte bryr sig, för ”saken” är så mycket större. Bryr de sig inte om en massa okända människor så bryr sig de allra flesta ändå om sina närstående när det riktigt kommer till kritan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland