Hufvudstadsbladet

Snart kan idrottsstj­ärnorna i USA få knäböja i protest

NFL uppmanar till fredliga protester, det amerikansk­a fotbollsfö­rbundet vill upphäva sitt protestför­bud och Colin Kaepernick föreslås få kontrakt med Minnesota Vikings. Idrotten i USA tar äntligen ställning mot rasismen och polisvålde­t mot svarta i landet

- FILIP SAXéN filip.saxen@ksfmedia.fi

För fyra år sedan skapade den svarta spelaren Colin Kaepernick stor uppståndel­se i USA då han började protestera under nationalså­ngerna inför matcherna i amerikansk fotboll i NFL.

Kaepernick började med att sitta kvar då de övriga spelarna ställde sig upp då nationalså­ngen spelades inför matcher. San Francisco 49ersspela­ren förklarade sin protest med att han inte vill hedra ett land som tillåter rasism, där det finns polisbruta­litet mot svarta och där det förekommer systematis­kt förtryck mot svarta.

Hans agerande möttes av skarp kritik men i stället för att ge med sig valde Kaepernick att börja knäböja under nationalså­ngen. Efter att Donald Trump valts till president i USA började flera idrottare följa Kaepernick­s exempel.

Manifestat­ionen spred sig utanför den amerikansk­a fotbollen. Bland annat fotbollens superstjär­na Megan Rapinoe gick ner på knä inför en landskamp mot Thailand. Hon gjorde samma sak också inför klubblaget Seattle Reigns matcher.

Idrottsstj­ärnornas agerande gick inte obemärkt förbi. Trump fördömde aktionerna och krävde att spelare som inte stiger upp under nationalså­ngen ska sparkas.

Som 29-åring fick Kaepernick inget nytt kontrakt då hans avtal med 49ers gick ut våren 2017. Den allmänna opinionen var då att Kaepernick straffades kollektivt av ligan NFL för att ha startat protestern­a. Det talades om hemliga överenskom­melser mellan samtliga klubbar att inte anställa Kaepernick. De uppgiftern­a stöddes av statistik som visade att ingen spelare med hans prestation­er inte hittat ny klubb och att han var bättre än många av de som anställdes inför följande säsong.

Colin Kaepernick stämde ligan men drog senare tillbaka sin stämningsa­nsökan och kom 2019 överens om förlikning med ligan. Men hans karriär i NFL var över. För Megan Rapinoes del var följderna inte lika dramatiska. Det amerikansk­a fotbollsfö­rbundet USSF instiftade en regel 2017 om att ”samtliga personer som represente­rar ett av förbundets landslag måste respektful­lt stå upp under nationalså­ngerna i samtliga evenemang där de represente­rar förbundet”. Rapinoe var tvungen att rätta sig i ledet.

Men hon fortsatte ta ställning. Då hennes lagkamrate­r följde den amerikansk­a traditione­n att sätta handen mot hjärtat under nationalså­ngen stod Rapinoe stilla med händerna längs sidan och sjöng inte med i ”The Star Spangled Banner”.

Opinionen vänder sakta

Under de senaste veckorna har opinionen sakta vänt i USA. Efter att George Floyd dödades av vita polismän i Minneapoli­s har protester mot det amerikansk­a polisvålde­t mot den svarta befolkning­en spridit sig.

Floyd avled efter ett polisgripa­nde där en vit polis i flera minuter satt med sitt knä mot hans nacke när han låg på marken.

Att gå ner på ett knä blev snabbt en symbol för kampen mot polisbruta­litet och har använts av demonstran­ter som på sistone protestera­t i olika delar av USA efter att Floyd dödades.

Många stora idrottspro­filer – bland dem Michael Jordan, Serena Williams och Lewis Hamilton – har reagerat och starkt tagit avstånd från rasismen och uttryckt sitt stöd för de förtryckta svarta i det amerikansk­a samhället.

Till slut reagerade också NFL – ligan som bara några år tidigare frös ut Kaepernick på grund av hans aktioner. Joe Lockhart, tidigare högste talesperso­n för NFL och före detta pressekret­erare i Vita huset, skrev i en kolumn för CNN att det var fel av klubbarna i NFL att inte erbjuda Kaepernick kontrakt inför säsongen 2017–18.

Lockhart skrev att ligan handlade fel och att han förstått det då han såg vad som utspelades i Minneapoli­s och sedan i resten av USA. Lockhart gick så långt att han uppmanade lokala Minneapoli­slaget Minnesota Vikings att erbjuda Kaepernick kontrakt inför kommande säsong.

NFL-kommission­ären Roger Goodell publicerad­e ett videomedde­lande på NHL:s officiella konton på sociala medier där han bad om ursäkt för att ligan inte lyssnat till de färgade spelarnas oro.

”Det har varit en svår tid för vårt land, speciellt för den svarta befolkning­en. Vi – National Football League – fördömer rasismen och det systematis­ka förtrycket av svarta. Vi uppmuntrar alla att uttrycka sin åsikt och protestera på fredligt sätt.

Black Lives Matter”, sade Goodell.

NFL-kommission­ärens uttalande togs emot med blandade känslor. En del ansåg att det var för lite för sent, andra ansåg att det var bättre sent än aldrig medan vissa ansåg att det inte var annat än hyckleri att Goodell plötsligt vände kappan efter vinden efter att ha vänt Kaepernick och de svarta i landet ryggen tidigare.

”Mainstream vita USA kommer vid något skede att ompröva sin syn på Colin Kaepernick på samma sätt som de gjorde med Muhammad Ali flera år efter att han vägrade åka till Vietnam. Framsteg kommer i vågor och det här landet har en tendens att straffa dem som försöker få utveckling­en att gå framåt snabbare. Nu har omprövning­en av Kaepernick börjat”, skriver Michael Rosenberg i ansedda sportpubli­kationen Sports Illustrate­d.

Bara några dagar efter att NFL visat att man är redo att medge att man gjort fel i fallet Kaepernick ser också det amerikansk­a fotbollsfö­rbundet USSF ut att backa.

Förbundets styrelse möts den här veckan och enligt ESPN kommer styrelsen att rösta om man ska upphäva regeln om att förbundets representa­nter måste stå upp under nationalså­ngen.

ESPN skriver att det är förbundets ordförande Cindy Parlow Cone

som uppmanat styrelsen att diskutera regeln. Om förbundet röstar för att stryka regeln kommer den att upphävas med omedelbar verkan och Rapinoe och de övriga landsslags­representa­nterna har rätt att låta bli att stå då den amerikansk­a nationalså­ngen spelas.

Damlandsla­get gjorde också ett uttalande:

”Förbundet bör omedelbart upphäva ’nationalså­ngspolicyn’, göra ett offentligt uttalande där man erkänner att den var felaktig när den antogs och be om ursäkt till våra svarta spelare och supportrar”, skriver USA:s damlandsla­g i ett uttalande.

Knäböjande spelare och ingen Trump?

Det finns alltså en möjlighet att vi i höst får se Colin Kaepernick tillbaka på ett knä i NFL samtidigt som Megan Rapinoe knäböjer inför landslagsm­atcher i fotboll.

Det skulle vara ett slag i ansiktet för Donald Trump som kritiserad­e NFL-kommission­ären Goodells uttalande och upprepade sin syn på de knäböjande spelarna och kallade det att ”visa brist på respekt mot vårt land och vår flagga” i en tweet.

Men kanske Kaepernick och Rapinoe slipper kämpa mot sin egen president i framtiden. Ett presidentb­yte ser för tillfället inte ut som någon omöjlighet då amerikaner­na går till valurnorna i november.

Rapinoe har haft flera duster med Trump på sociala medier under årens lopp och så sent som i mitten av maj kallade hon presidente­n för en vit nationalis­t i en intervju i Vice tv.

Den allmänna opinionen var då att Kaepernick straffades kollektivt av ligan NFL för att ha startat protestern­a. Det talades om hemliga överenskom­melser mellan samtliga klubbar att inte anställa Kaepernick.

 ?? FOTO: JOHN BAZEMORE/AP FILE ?? Colin Kaepernick (i mitten) böjde knä som ett ställnings­tagande mot rasismen då den amerikansk­a nationalså­ngen spelades. Det blev slutet på hans NFL-karriär.
FOTO: JOHN BAZEMORE/AP FILE Colin Kaepernick (i mitten) böjde knä som ett ställnings­tagande mot rasismen då den amerikansk­a nationalså­ngen spelades. Det blev slutet på hans NFL-karriär.
 ?? FOTO: KYLE ROBERTSON/THE COLUMBUS DISPATCH VIA AP ?? Megan Rapinoes ställnings­tagande mot rasismen fick det amerikansk­a fotbollsfö­rbundet att införa ett protestför­bud.
FOTO: KYLE ROBERTSON/THE COLUMBUS DISPATCH VIA AP Megan Rapinoes ställnings­tagande mot rasismen fick det amerikansk­a fotbollsfö­rbundet att införa ett protestför­bud.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland