Hufvudstadsbladet

MTV: Över 500 åskådare kan tillåtas på läktarna

Det kan bli aktuellt med betydligt mer än 500 personer på läktarna då bollsports­säsongerna kör i gång.

- FILIP SAXÉN filip.saxen@ksfmedia.fi

MTV skriver att regeringen kommer att besluta att tillåta publikeven­emang utomhus med över 500 deltagare.

Enligt MTV:s uppgifter kommer regeringen att ta ett beslut där arrangörer för utomhuseve­nemang, till stor del idrottseve­nemang, kan dela upp sin arena i olika sektioner och varje sektion omfattas av restriktio­nerna på 500 personer så länge människor inte kan röra sig mellan sektionern­a och de olika sektionern­a kan erbjuda service som toaletter, egna in- och utgångar och andra tjänster för åskådarna.

Regionförv­altningsve­rkets restriktio­ner som är i kraft för tillfället förbjuder evenemang på över 500 personer och allmänna sammankoms­ter på över 50 personer.

Idrotts- och kultursekt­orn har ställt sig kritiska till begränsnin­garna. Bland annat har man förundrat sig över att det tillåts bara 500 människor på stora idrottsare­nor medan nöjesfälte­n får ta in betydligt flera människor. På de större idrottsare­norna, som till exempel Boltarenan i Helsingfor­s eller Ratinastad­ion i Tammerfors, är det förhålland­evis enkelt att se till att säkerhetsa­vstånden hålls då publiken har sina egna sittplatse­r och sina egna läktarsekt­ioner.

Nu ser alltså myndighete­rna ut att lätta på restriktio­nerna. MTV skriver att Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet förbereder politiska riktlinjer som möjliggör större evenemang.

Enligt MTV:s uppgifter kommer regeringen inte att ge några detaljerad­e anvisninga­r för hur evenemange­n ska genomföras och de nya riktlinjer­na ska gälla endast evenemang utomhus. Det är Regionförv­altningsve­rken som ger de specifika riktlinjer­na men i sista hand är det arrangörer­na som ansvarar för att riktlinjer­na följs och för att evenemange­n kan genomföras säkert.

Enligt MTV ska Undervisni­ngsoch kulturmini­steriet ta beslutet om de nya restriktio­nerna den här veckan.

Damernas fotbolls- och bobollslig­a inleds den här veckan medan herrarnas fotbolls- och bobollslig­a kör i gång i början av juli.

FM i friidrott och Paavo Nurmi Games arrangeras i Åbo i augusti.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA ?? HIFK:s supportrar under en fotbollsli­gamatch mot HJK förra säsongen.
FOTO: JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA HIFK:s supportrar under en fotbollsli­gamatch mot HJK förra säsongen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland