Hufvudstadsbladet

85 procent måste spelas för att medaljer ska delas ut

Nationella ligan kör i gång på lördag. Och trots att coronaviru­ssituation­en förbättrat­s avsevärt i Finland ligger viruset kvar och spökar i kulisserna.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

På Bollförbun­det säger utveckling­schef Heidi Pihlaja att man i samråd med experter tagit fram diverse modeller för att minimera smittorisk­en då ligan kör i gång.

– Vi har ett protokoll som alla spelare, ledare, funktionär­er och domare ska följa på matchdagen­s morgon. Känner man sig det minsta krasslig ska man kontakta experter inom hälsovårde­n och sedan åka och testa sig om det anses nödvändigt. Smittkedjo­r och vård ligger ju sedan på samhällets ansvar men vi gör allt för att hjälpa till, säger Pihlaja.

Ute i Europa har serier avbrutits, återupptag­its, avslutats och ställts in. Tolkningar­na av paragrafer­na har varit tämligen godtycklig­a men då det gäller Nationella ligan är regeln glasklar.

– 85 procent av matcherna ska spelas för att medaljer ska delas ut, mästare utses, kval spelas och för att någon ska flyttas ner. Om vi på grund av coronaviru­seffekter stannar under den gränsen åker ingen ut och ingen vinner heller ligan. Platserna i Europa för år 2021 avgörs i en vinterturn­ering där de fyra bästa lagen i så fall medverkar.

På Bollförbun­det har man tagit coronaviru­sriskerna i beaktande genom att bland annat ha en del ”tomma” veckoslut som reservdatu­m för matcher som eventuellt måste skjutas upp.

– På planen är väl det mesta som vanligt. Utmaningar­na finns just nu i främsta hand utanför planerna där vi måste få rutinerna att stämma. Vi med långa och många resor måste säkert fokusera lite extra på den biten. Får vi det att fungera kommer det att fungera på planen också, säger Åland Uniteds stjärnmålv­akt Anna Tamminen.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Bollförbun­dets utveckling­schef Heidi Pihlaja.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Bollförbun­dets utveckling­schef Heidi Pihlaja.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland