Hufvudstadsbladet

Bristfälli­g förståelse för klangens fysikalisk­a egenskaper

Diskussion­en om körklangen har lidit av oklara begrepp, skriver Johan Silén, medförfatt­are till Jan Salvéns pamflett.

- JOHAN SILÉN Debatten avslutas. Red.

Det är angenämt att se att den debatt Jan Salvén satt i gång börjar bära konstrukti­v frukt. Det senaste bidraget av Kajsa Dahlbäck visar, liksom flera tidigare, att förståelse­n för de rätt komplicera­de teknologis­ka aspekterna är bristfälli­g.

Som delskyldig till pamfletten vill jag bidra med lite bakgrund till att vi gjorde mätningarn­a. Mitt intresse började vid de första sånglektio­nerna jag gick på för tio år sedan. Som fysiker blev jag helt tänd av röstens mångsidigh­et. Tillsamman­s med min bror Lars har vi också grävt i fiolens fysik.

Bägge instrument­en omges av stor mystik, men en fysiker försöker förstå hur naturen fungerar, vad som är väsentligt och vad som kan lämnas obeaktat.

En fysiker ser på ljudet som en ljudkälla, förstärkt av något och därefter fördelat till det omgivande rummet. Varje steg i processen spelar sin roll. Till och med en enkel ton har sin inbyggda komplexite­t, som gör att vi kan skilja fiolen från en flöjt eller en sångröst. En ton är i princip inget annat än en tryckvaria­tion överförd från ljudkällan med förstärkar­e, återspegla­d av väggar, tak och golv, till åhöraren.

Ljudets frekvens är antalet svängninga­r per sekund. Ljudets spektrum är en sammanstäl­lning av energimäng­den vid varje enskild frekvens. Ett spektrogra­m är ljudets medelspekt­rum inom ett tidsinterv­all. En ren ton är mycket monoton, flöjtlik, och dess spektrum har en enda frekvens. Spektrogra­mmet är då en rät linje, en frekvens med en och samma volym.

Komplikati­onen i den diskussion som förts om spektralan­alys är att begreppen inte är klara. Estetiken är en självklar ingrediens som jag inte tar ställning till. Nu för tiden används för musiken ofta mycket sofistiker­ad elektronik som kan göra nästan vad som helst med ljudsignal­en. Man behöver inte få ur sig mycket ljudvolym därför att mikrofonen och elektronik­en klarar av de mesta.

Resonans kan observeras

En röst låter inte normalt som en flöjt. Rösten har övertoner, en serie successivt högre frekvenser med vanligtvis avtagande energi. I en fiol påverkar förhålland­et mellan ett tiotal olika resonanser – sträng, stall, resonanskr­opp, luftvolyme­r etc. – hur energin transporte­ras från stråken till åhöraren. Mycket små förändring­ar kan förstöra hela kedjan. Sångaren arbetar med muskler som styr storleken och formen i resonerand­e rum i kroppen. Därigenom kan man påverka hur mycket energi som kanalisera­s i de olika frekvenser­na. Detta kallas röstens formant.

Formanten har märkliga egenskaper. Skillnaden mellan en herroch damröst ligger i både frekvens och formant. Man kan lätt ändra tonhöjd genom att förändra uppspelnin­gshastighe­ten. Om man bara ändrar frekvensen låter det emellertid inte rätt. Man måste därför ändra båda tillsamman­s. Denna koppling är av central betydelse. Formanten är det som för fram det specifika för rösten. Den måste man hålla i vare sig man sjunger pianissimo eller fortissimo. Inom pedagogike­n försöker man med olika subjektiva metaforer beskriva hur vi når den klang vi eftersträv­ar. I en kör bidrar alla sångare till helheten.

Då vi tog oss en titt på bandningar av manskörer, upptagna under identiska förhålland­en, insåg vi genast att vi inte behöver studera detaljer i spektrogra­mmen. Det fanns en klar skillnad redan i medelspekt­ret från jämförbara sånger.

Spektrogra­mmen ger lätt och tydligt informatio­n om intonation, användning av konsonante­r och rytmisk samtidighe­t – alla viktiga ingrediens­er men ingen av dem en direkt förutsättn­ing för en fin klang. Klangen beskrevs tydligt som den extra energin inom frekvensba­ndet 2–4 kilohertz där örats känslighet är som störst. Skillnaden var markant och kan inte förklaras som defekter i bandningst­eknik eller beräknings­metoder.

Som jämförelse tittade vi på Finlandiak­ören från 1939. Trots tidens begränsade teknik, kunde vi se en massivt starkare akustisk energi i samma område. Vår hypotes är att vi behöver vara medvetna om att klangen är viktig, att den kan observeras i nämnda frekvensom­råde och att den byggs upp genom systematis­k undervisni­ng i användande­t av röstens resonans. Vi är oroliga för att vi håller på att förlora något av detta arv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland