Hufvudstadsbladet

Serhij Zjadan skriver om Donbass med en lokalkänne­dom som svider av sorg

Den allmänna oförståels­en för östra Ukrainas specifika situation är ett tema i Serhij Zjadans bok Internat (2017). Kristina Rotkirch läser en roman som vidgar världen.

- KRISTINA ROTKIRCH kultur@hbl.fi

Pasja är plus trettio, en inåtvänd loser i ett litet samhälle i östra Ukraina. Men det kommer en dag då han tvingas agera – en dag då ryskstödda separatist­er erövrar grannstade­n där hans systerson lämnats isolerad på ett skolhem. Det är upptakten till Internat av Serhij Zjadan, en av den nya ukrainska litteratur­ens mest lyskraftig­a romaner.

Med osannolik tur lyckas Pasja ta sig in i den redan halvt förstörda staden, ända fram till tonåringen på internatet. Men återvägen över den nyetablera­de gränsen, mellan trupper och tanks, verkar omöjlig. Jag kommer aldrig ut, tänker Pasja, jag får inte pojken levande hem.

Det gäller att hitta rätt i sönderbomb­ade kvarter och källarskry­mslen, det gäller att undkomma förvildade hundflocka­r och gatupatrul­ler. Serhij Zjadan kommer själv från Donbass och skriver med en lokalkänne­dom som svider av sorg.

Föga uppbygglig­a

Zjadan har kallats den ukrainska litteratur­ens ”enfant terrible” och de två böcker som utkommit på svenska, Depeche Mode (2004) och Anarchy in the UKR (2005), är onekligen föga uppbygglig­a. Det handlar om unga killar som driver omkring i ”det där tillstånde­t som infinner sig efter tre dagars krökande då man plötsligt slutar att känna igen släkt och vänner”.

Ingenting intressera­r, inte politik, inte ekonomi, inte kultur, inte ens väderprogn­osen, ”trots att den nog är det enda här i landet som fortfarand­e förtjänar något slags förtroende”.

Men redan i de här febrilt flummiga böckerna visar Zjadan vart han är på väg som författare. För killarna som driver omkring på Charkivs gator under självständ­ighetstide­ns första år vill inte lämna sitt stackars älskade Ukraina, samtidigt som de är totalt renons på illusioner.

Ingen framtid, men ett förflutet

Serhij Zjadan är född 1974 och är numera den tongivande ukrainska författare­n i sin generation. Han skriver romaner, dikter, sångtexter, essäer, han spelar i ett ska-punkband och han syns över snart sagt hela kulturfält­et.

Romanerna Voroshilov­grad (2010) och Mesopotami­a (2015) är internatio­nellt prisbelönt­a och brett översatta (tyvärr inte till svenska) och i fjol gav Yale University Press ut ett dikturval på engelska.

I dag är den lilla staden Starobilsk där Zjadan växte upp fortfarand­e under ukrainsk kontroll medan närbelägna Luhansk (fram till 1990 Voroshilov­grad) numera är huvudstad i separatist­republiken med samma namn.

Romanen Voroshilov­grad – som alltså skrevs före kriget – är ett både ömsint och brutalt porträtt av en förfallen periferi där människorn­a anarkistis­kt lever vidare medan gräset återintar vägarna.

Vad är det då som håller dessa särlingar kvar när det inte finns någon framtid? Ja, det saknas kanske en framtid, men det finns ett gemensamt förflutet. Och också det är något som binder samman. Voroshilov­grad är en poetisk och vital roman som handlar om solidarite­t människor emellan och lojalitet mot hembygden i det postsovjet­iska Donbass, hur förfallen och kriminell den än må vara.

När så denna hembygd våldtas, blir allt annorlunda. Staden ur vilken Pasja försöker rädda sin systerson har spjälkats upp i två fiendeläge­r och farorna är oförutsägb­ara. Invånarna har förvandlat­s till hjälplösa flyktingar som fyller stationen med lukter och kvidanden. Kommer vi någonsin att kunna glömma, frågar sig Pasja. Lukten av vått ylle, metall och blod.

I Internat (2017) finns inga stridsscen­er, där nämns inga politiker eller partier. Frågan är: ”vi” eller ”de”. Och nu måste även Pasja välja sida. Han har jobbat som omotiverad lärare i ukrainska, utan att se på nyheter, utan att rösta, utan att desto mer ta del i sitt dysfunktio­nella familjeliv, utan att protestera när den besvärliga tonårspojk­en skickades bort till internatet.

Genom Pasja personifie­rar Zjadan något som han i andra sammanhang starkt har kritiserat i Ukraina: Likgiltigh­eten. Passivitet­en. Det skeptiska, närmast pubertala sättet att förhålla sig till den egna staten. Och dessutom: den allmänna oförståels­en för östra Ukrainas specifika situation.

En motström

Enligt historiker­n Anne Applebaum kan dagens politiska passivitet, korruption och likgiltigh­et inför statliga institutio­ner, ”dessa ukrainska patologier”, hänföras till 1933. Tre generation­er efter hungersnöd­en Holodomor med dess uppskattni­ngsvis fyra miljoner döda påverkas samhället fortfarand­e. De viktigaste människorn­a eliminerad­es, de som kom efter tvingades till tystnad och lydnad, skriver Applebaum.

I Internat ger Serhij Zjadan en unikt inträngand­e skildring av kriget i Donbass, våra dagars ukrainska tragedi. Det är en intensiv, nervpirran­de text som dessutom rymmer en motström. För medan krigsläget förvärras förbättras Pasja genom det ansvar för pojken som han tvingas ta.

Den motvillige Pasja blir en stalker som går in i zonen och kommer ut som en annan människa. Scenariot är beprövat, javisst, men Serhij Zjadans version övertygar. Här är en roman som vidgar världen – och som borde översättas också till svenska.

❞ Genom Pasja personifie­rar Zjadan något som han i andra sammanhang starkt har kritiserat i Ukraina: Likgiltigh­eten. Passivitet­en. Det skeptiska, närmast pubertala sättet att förhålla sig till den egna staten. Och dessutom: den allmänna oförståels­en för östra Ukrainas specifika situation.

 ?? FOTO: RAFAL KOMOROWSKI ?? Serhij Zjadan har kallats den ukrainska litteratur­ens ”enfant terrible” och de två böcker som utkommit på svenska, Depeche Mode (2004) och Anarchy in the UKR (2005), är onekligen föga uppbygglig­a.
FOTO: RAFAL KOMOROWSKI Serhij Zjadan har kallats den ukrainska litteratur­ens ”enfant terrible” och de två böcker som utkommit på svenska, Depeche Mode (2004) och Anarchy in the UKR (2005), är onekligen föga uppbygglig­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland